Дунав в опит да елиминира първи съперник в Европа


Дунав в опит да елиминира първи съперник в Европа
Снимка: Оф. сайт на Дунав

1107 0

След 42 години Дунав (Русе) се завръща в Европа. "Драконите" излизат днес от 17:00 часа срещу казахстанския Иртиш в Павлодар в първи мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа.

Воденият от Димитър Димитров-Херо тим е фаворит, но възпитаниците на Веселин Великов вече показаха с игрите си през миналия сезон у нас, че не бива да бъдат подценявани.

След приказката в Първа лига, повтаряйки върховото постижение – 4-то място от 1975-а, донесло първото и единствено засега участие в турнирите, днес русенци ще напишат своята втора евространица.

През есента на 1975 година те отпадат на 1/32-финалите от италианския гранд Рома след загуба с 0:2 в Рим и историческа победа в България с 1:0, като малко не стига на Дунав да докара сблъсъка до продължения.

Сега форматът на надпреварата е коренно различен и пред Дунав се открива нелоша възможност за първи отстранен съперник. Иртиш обаче веднъж вече е взимал скалпа на роден отбор. През 2013 година казахстанците отстраняват Левски в първия кръг на пресявките за Лига Европа, което тогава бе отчетено като сензация. До сблъсъка със "сините" тимът от Павлодар бе елиминирал само един съперник -полския Ягелония, година по-рано.

Основната задача, която в Дунав очертаха преди двубоя в Павлодар, е задължителното отбелязване на гол на чужд терен, който ще има двойна стойност за реванша на 6 юли. Старши треньорът Веселин Великов е наясно, че играчите му нямат нужния опит за евротурнирите, само двама са с мачове в ЛЕ – Христофор Хубчев и Андреас Васев, но вярва, че с много желание и себераздаване "драконите" могат да си тръгнат с усмивки от далечен Павлодар.

Със сигурност дългото и изморително пътуване от едно денонощие няма как да не окаже влияние и именно свежестта се очаква да изиграе основна роля в сблъсъка. Температурата в часа на мача ще е около 28 градуса.

Дунав запази гръбнака на отбора, който гради още от В група, и показа, че умее да обърква сметките на фаворитите. "Драконите" взеха шестима нови през лятото, но въпреки това никой от тях не бе от голяма класа. Затова и Веселин Великов ще разчита на „старите кучета“ от миналия сезон.

Единственият проблем е свързан с контузията на централния защитник Олексей Ларин, който остана в Русе. Вместо него в ариергарда се очаква да започне Петър Патев, който ще си партнира с Михаил Милчев. На десния бек официален дебют се очаква да запише Христо Попадийн.

Все пак съществува и вариант, при който Милчев да е десен бек, а до Патев да действа Тейнур Марем, който в края на миналия сезон игра като централен защитник.

В средата на терена един от любимците на треньора – Самир Аясс, може да остане на пейката. Причината е, че той почти не е водил подготовка с тима заради ангажиментите си в националния отбор на Ливан. Реално Аясс е само на няколко тренировки, като не игра в нито една от двете контроли – с Берое и Етър.

Вместо него в средата на терена е възможно да видим привлечения от ЦСКА Красимир Станоев. С оглед на съперника, на Великов ще са му нужни играчи, които са по-подвижни, които могат да тичат повече и да се борят със здравите играчи на Иртиш. Затова и Аясс най-вероятно ще се появи след почивката. Останалите изпълнители са добре познати и промени едва ли са възможни.

Така приятната изненада от миналия сезон в Първа лига – Дунав Русе, ще се опита да поеме днес по своя нов път към историята.

Източник: "Тема Спорт"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички