Димитър Васев: В нашия клуб няма организация, огорчен съм


Димитър Васев: В нашия клуб няма организация, огорчен съм

1494 0

Наставникът на Локомотив (София) Димитър Васев призна в интервю за "България Днес", че е огорчен от липсата на организация в клуба и изчаква да види как ще се развият нещата с играчите с изтичащи договори, за да реши собственото си бъдеще. Специалистът призна още, че черпи вдъхновение от Жозе Моуриньо.

Г-н Васев, на прага сме на края на сезона. Каква оценка си давате начело на "Локомотив" (Сф)?

- Положителна. Отборът израсна. Създадохме колектив. Събрахме се само момчета с характер и достойнство. За съжаление възможността, която имахме да играем в Европа, я пропиляхме. Това породи огорчение в мен.

Как успяхте да промените облика на отбора?

- Няма точна рецепта за това. Познавах отбора добре. Знаех възможностите на футболистите. Имаше разбирателство между мен и играчите. Изпитвахме респект един към друг. Имахме си и доверие. Момчета ми повярваха. Влагаха се във всяка една тренировка. Най-важното е, че показаха характер. Нещата се получиха, въпреки че нямаме силно изразени индивидуални възможности. Всеки допълваше с нещо съотборника си.

В последните няколко мача загубихте ценни точки, които ви костваха класирането за Европа. На какво го отдавате?

- Не ми се говори много за тези срещи. Точно когато трябваше да сме най-обединени, ние се пропукахме. Организацията в нашия клуб липсва.

Можеше ли "Локомотив" да се представи по-добре?

- С оглед на игрите, които показахме, със сигурност. Оттам идва и огорчението ми.

Как влияят на вас и на играчите всекидневните спекулации, че тимът няма да получи лиценз?

- Със сигурност влияе доста. Но точно до каква степен, не мога да кажа. Имаме и други неуредици, които още не сме оправили, а времето си минава. Съсредоточихме се върху класиране за европейските турнири, но за съжаление няма да получим право да играем в тях. Въпреки това целта ни е да завършим в тройката.

Какви са останалите неуредици?

- Има футболисти, които са с неясно бъдеще в отбора. Договорите им не са подновени. Дори не са започнали преговори. Тези неща трябваше да са уточнени вече. Изисквам от играчите да се раздават на максимум, но съм сигурен, че в главата им е само къде ще продължат кариерата си.

Засили ли се напрежението около отбора ви, след като бяхте на второ място?

- Винаги съм искал тимът ми да е под напрежение. Миналата година, когато се борихме за оцеляване, отново го имаше. За мен най-добре се работи, когато положението е обтегнато. Не мога да си представя да работя без напрежение.

През зимата искахте нови попълнения и получихте Гъргоров и Старокин. Доволен ли сте от селекцията?

- Тяхното идване се отрази много положително на отбора. Двамата пристигнаха в лош период. Имам предвид, че се присъединиха към нас точно преди началото на сезона. Нямаха тренировки с отбора. Добре е, че са опитни играчи. Ако не бяха дошли, какво щяхме да правим? Нищо. Тази година нямам намерението да чакам до последно нови попълнения.

От кого черпите знания за треньорската ви кариера?

- От всеки треньор, с когото съм работил, съм научил нещо. Те са допринесли да се изградя като наставник. Симпатизирам на Моуриньо. Той е доказан специалист. Има невероятни постижения. Някои не го харесват, защото тимът му играел грозно. И какво от това? Важното е да спечелиш.

Легенда сте на "Локомотив". Кой е най-сладкият ви спомен с екипа на "железничарите"?

- Всичко, което съм постигнал с "Локомотив", е сладко. Дори и загубите. Животът ми е свързан с този клуб. Точно поради тази причина идва и болката ми. Направихме една силна година, но не успяхме да се възползваме от шанса си. Вместо да надградим, ние не сме направили и крачка напред. Говоря за организацията, за изграждането на клуба, за формирането му в бъдеще. Минава един успешен сезон за "Локомотив", без да съм щастлив. Случиха се хубави неща, но най-вероятно няма да вземем медал.

Съжалявате ли за нещо във вашата кариера?

- Няма човек, на когото животът да му е розов. Не обичам да се връщам назад в миналото. За тези неща си има статистики. Гледам само към бъдещето.

Играл сте в "Шанхай Шънхуа" (Китай). Как се стигна до трансфера ви?

- Китай беше една авантюра. С Вальо Станчев и Диян Петков бяхме първите, които отиват да играят там. Бяха дошли да ни гледат няколко мача и ни харесали. Нивото на футбола в страната е високо. Играят качествени състезатели. Мотивирани са, но нямат тактическа дисциплина.

Били сте и в американския "Ел Пасо" (Тексас). Как се чувствахте там?

- Беше хубаво. Съжалявам, че не останах. Бях най-скъпоплатения в отбора. Още в първия месец хората там се отнасяха с огромно уважение към мен. В България, каквото и да направя цял живот, едва ли ще го получа.

Имало ли е оферти от някои български отбори?

- Много. Времената бяха такива, че от един столичен отбор в друг не можеше да се играе. На своя глава отидох да тренирам с ЦСКА, но някакви хора с униформи и ленти ме качиха в една военна кола и ме върнаха на стадион "Локомотив". Това се случи, след като договорът ми с "железничарите" бе изтекъл. Тогава ми стана ясно, че мърдане оттук няма.

Вие ли насочихте сина си към футбола?

- Не, но детето всеки ден слуша за него. Никога не съм му казвал да се занимава с футбол.

Подписахте ли нов договор?

- Още не. Ще изчакам да видя какво ще се случи с играчите, на които договорите им изтичат. Чак тогава ще седна да преговарям. Ще се опитам всичко да приключи до началото на подготовката.

Радва ли ви, че стадионът се посещава все повече и повече?

- Това най-много ме удовлетворява. Феновете започнаха да живеят с отбора. Настроени са положително. Подкрепят ни всеки мач.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички