Борислав Михайлов: Първенството ни е на средно европейско ниво


Борислав Михайлов:  Първенството ни е на средно европейско ниво
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

1501 0

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов използва фейсбук страницата си, за да отговори на въпросите на фен. Той коментира, че българското първенство не е слабо, а е на средноевропейско ниво.

„Използвам изборния ден, за да отговоря и на Денислав Аксиев, който ми зададе смислени въпроси преди няколко дни тук, в страницата ми във Фейсбук. Те са по теми, които са много подходящи за коментар в ден, като днешния.

Ще отговоря на въпросите в реда, в който ми бяха зададени.

❓ Денислав ме пита защо темпото на шампионатните мачове в България е толкова ниско и как може да се промени.

⚽ Аз не бих казал, че в българското първенство се играе бавен или слаб футбол – напротив. Първенството ни е интересно, конкурентно и доста атрактивно. Повечето клубове в Първа лига предлагат доста високо професионално ниво за нашите стандарти. Мерилото за силата на едно първенство винаги са били европейските клубни турнири. За втора поредна година България има два отбора в груповата фаза на европейските клубни турнири, което е отличен резултат. А в ранглистата на УЕФА България е преди страни като Румъния, Полша, Унгария, Словакия, Словения, Финландия, Ейре и др. и непосредствено след Гърция, Турция, Дания, Норвегия и Швеция. Затова смело може да кажа, че първенството ни е на средно европейско ниво. Това говори както за качеството на футбола, така и за бързината, техническите и физическите способности на футболистите ни.

❓ Вторият въпрос е каква стратегия бих предприел за обучението на треньори, които да са конвертируеми дори на европейския пазар.

⚽ Обучението и развитието на треньорски кадри на всички нива във футбола ни е сред приоритетите в работата на Българския футболен съюз. Неслучайно преди няколко години интегрирахме методологията на Аякс в нашата електронна система, която в момента е достъпна и напълно безплатна за над 400 български треньори. Отделно вече взехме решение да финансираме сериозна част от обучението на треньори категория „C“, т. е. тези специалисти, които ще участват активно в създаването на кадри в детско-юношеския и масовия футбол, или основата на футболната пирамида. Работата в Треньорската школата също се реорганизира и предстои да бъдат интегрирани още повече програми за подготовка на футболни специалисти.

❓ Третият въпрос е защо всички мачове на националните гарнитури се играят в София, след като явно интересът в столицата е нисък.

⚽ За да бъда конкретен и изчерпателен, ще отговоря с факти. Представителният мъжки отбор играе в София, на националния стадион, тъй като това е естественият му дом, макар че БФС вероятно е единствената национална футболна федерация в световен мащаб, която трябва да плаща наем, за да се играят мачове на националния отбор в собствената му държава. Дълги години младежкият отбор домакинстваше извън София – в Стара Загора, в Благоевград, в Разград и т.н. Сега домакинства на стадион „Славия“, където има отлични условия, но това не изключва да се помисли в бъдеще да изнесе двубоите си отново извън столицата. Всички останали гарнитури – юношеските и девическите формации, както и женският национален отбор, домакинстват предимно извън София. Сега например България U19 е домакин на четиристранния квалификационен турнир за Евро 2022 в Албена.

❓ Четвъртият въпрос е каква стратегия бихме предприели за подновяването на голяма част от инфраструктурата в българския футбол.

⚽ Ние многократно сме проявявали инициатива в тази посока и сме водили разговори на всички нива – не само за построяването на нов национален стадион, но и за обновяване на футболната инфраструктурата в големите и малките градове. В някои случаи сме имали успех, в други – не толкова, но няма да се откажем да призоваваме държавната и местната власт да инвестира в спортни обекти. Касае се за здравето на нацията и за бъдещето на децата. БФС успя да осъществи със сигурност най-мащабния проект в това отношение – вероятно от 1990 година насам. Националната футболна база „Бояна“ е факт благодарение на дългогодишната работа и усилия на всички в структурата на федерацията и аз се гордея с постигнатото.

❓ Последният, пети въпрос е дали смятам, че е необходима реформа в детско-юношеските школи и ако – да, каква.

⚽ Това също е стратегически въпрос за развитието на българския футбол. Той пряко е свързан с подготовката на качествени треньорски кадри – млади и амбициозни специалисти, които са в час с модерните тенденции, при това не само в големите градове и отбори, а най-вече по места – в областите и зоните. Вече споменах и конкретната стъпка, която ние ще предприемем по отношение на лицензите от категория „C“. Разбира се, това няма да е единственото. Разработваме и програма за стимулиране на клубове, които приоритетно развиват собствени кадри и ги подготвят за професионалния футбол.

Тук отново бих искал да заявя – БФС няма как самостоятелно да реформира, да финансира или да издържа детско-юношеския футбол. Това е сред основните мисии на самите футболни клубове, които са пряко заинтересовани да произвеждат качествени футболисти – било то, за да вдигат нивото на собствените си отбори, или пък да реализират печалба от продажбата им.

🟢 Това са моите отговори на Денислав Аксиев. Благодаря за смислените въпроси. Както вече казах, всеки смислен въпрос трябва да получи отговор…“

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички