БФС с остра реакция заради информацията, че България е в топ 3 по съмнителни мачове в света


БФС с остра реакция заради информацията, че България е в топ 3 по съмнителни мачове в света
Снимка: БГНЕС

1142 0

БФС излезе с официална позиция във връзка с данните, които компанията ESSA изнесе за манипулирани мачове. Според родната централа информацията е поднесена тенденционно и никъде в доклада не се споменава, че България е сред водещите страни по уговорени футболни мачове.

Ето и какво написаха от Българския футболен съюз:

По повод изнесените данни от компанията за мониторинг на залаганията на спортни събития ESSA, цитирани в някои български медии, Българският футболен съюз желае да внесе следните разяснения. БФС е активен партньор на УЕФА в борбата срещу нелегалните залагания и манипулирането на футболни мачове. От започването на работата на Системата за ранно оповествяне на УЕФА за съмнителните футболни мачове (BFDS) през 2012 г. тенденцията е за чувствително намаляване на получените сигнали, касаещи първенствата, администрирани от БФС.

През сезон 2012/2013 г. тези сигнали са около 50, за миналия сезон 2017/2018 г. са 6, а през настоящата кампания са 3. Мониторингът върху всички срещи, провеждани в Европа, се осъществява от основния партньор на УЕФА и ФИФА Sportradar, с който БФС през миналата година сключи договор за превенция на отборите от Първа и Втора професионална лига и U19. С половината клубове от Първа и Втора професионална лига вече са проведени обучителни семинари, като кампанията ще продължи до края на тази година.

Всички сигнали, получени от УЕФА за съмнителни срещи или друга информация, касаеща манипулиране на мачове, е предадена на разследващите органи. Благодарение на добрата работа с полицията и прокуратурата има повдигнати обвинения към треньори, чиито права административно са спряни от Българския футболен съюз до приключване на процесуалните действия, а съгласно Дисциплинарния правилник на БФС засечените футболни клубове в сигналите са предупредени и санкционирани.

В допълнение държим да информираме обществеността, че основният партньор на УЕФА и ФИФА за мониторинг на манипулирани мачове Sportradar извършва анализите си на база на партньорството си с над 500 букмейкърски компании в световен мащаб, докато докладът на ESSA е базиран само върху данните от 27 букмейкърски къщи. Считаме, че информацията от доклада на ЕSSA e поднесена тенденциозно от някои български медии и не отговаря на усилията на БФС, на полицията и прокуратурата за справяне с уговорените мачове. Докладът на ESSA се отнася за много и различни спортове и никъде в него не се упоменава името на България сред водещите страни по уговорени футболни мачове.

Припомняме, че преди няколко дни български клуб бе глобен заради съмнения за уговорени мачове - ето повече подробности.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички