Ангел Йорданеску: ЦСКА заслужава титлата, исках България да е световен шампион


Ангел Йорданеску: ЦСКА заслужава титлата, исках България да е световен шампион

2609 0

Ангел Йорданеску е една от иконите на Стяуа и румънския национален отбор. Той е един от героите, победили Барселона на финала за КЕШ в Севиля през 1986 г. След това като треньор стига до същия мач за титлата през 1990-а и губи от Милан. На Мондиал 94 воденият от него състав на Румъния беше другият балкански хит. Съседите спряха победния си ход след изпълнение на дузпи на 1/4-финалите. Йорданеску е известен с прякорите Генерала и Дракула. Сега за трети път в своята кариера се хвана да вади кестените от огъня като селекционер. А той не е малък - подобно на България и румънците не са се класирали отдавна на голям форум. Йорданеску говори пред "Труд".

Хареса ли ви мачът, г-н Йорданеску?

- Изненада ме много вашият ЦСКА. Очевидно е, че този отбор заслужава да е на първо място в първенството. Контролата беше полезна и за Стяуа, и за ЦСКА. Гледайки играта, не заслужавахте да загубите (усмихва се). Мачовете в Анталия са за изпипване на състав, тактика, търсене на нови играчи и идеи. Видях, че ЦСКА има изградено лице.

Какъв е смисълът от предстоящия мач Румъния - България в събота? И двата отбора не могат да ползват основните си футболисти.

- Всеки мач има значение и смисъл. Аз ще използвам един съвсем млад отбор. Поканил съм момчета, които един ден ще бъдат бъдещето на румънския футбол. Ще взема няколко души, които вие досега гледахте - от „Стяуа". Срещу българския отбор в групата ще са шестима младежки национали и още 7-8 футболисти, които още не са навършили 23 години.

Имахте ли трудностите на България с викането на основните играчи?

- Да, опитах се да ги поканя. Но това не е дата на ФИФА и е прекалено трудно. Чуждестранните клубове не дават разрешение на играчите да дойдат. Но повтарям - това дава възможност да се изпробват много млади играчи, които може да ни дадат опции за бъдещето.

А румънските отбори правиха ли проблеми с пускането на футболистите?

- Имахме разговори. Аз уважавам това, че „Стяуа" инвестира пари във футболисти и иска резултати. Когато през ноември решихме да изиграем три контроли в Турция, изпълнителният комитет на федерацията прецени, че клубовете имат достатъчно време да подготвят отборите си. И след това да пуснат играчите в националния тим. Целта е с трите контроли в Турция да видим с какво разполага нашият футбол. Звездите от чужбина ги знаем. Трябва прясна кръв в националния отбор. Затова не искам по-възрастни футболисти, викам само млади.

Имате доста спомени от българския футбол. Бихте ли споделили някой?

- Ооо, спомените ще бъдат по-дълги от мача ЦСКА -Стяуа! Няма да ни стигне времето, а имам работа с треньора на нашия отбор. Но хайде поне малко да кажа - вашият национален отбор в Щатите беше уникален. Когато отпаднахме от Швеция, ми се искаше България да стане световен шампион. Имахте велик отбор с Христо Стоичков начело.

Точно с негов гол ви победихме на Европейското първенство с Англия.

- Тогава и Румъния вкара гол, но съдията не го видя. Истории, истории... Дано и България, и Румъния да имат повече поводи да говорят за такива големи първенства и мачове.

Вие сте легенда на Стяуа. Как приемате факта, че по принуда отборът се казва вече ФССК?

- Не го приемам, но не е моя работа да говоря персонално за „Стяуа", защото съм национален селекционер. Сигурен съм, че до няколко дни нещата ще се оправят. И „Стяуа" винаги ще е „Стяуа". Този клуб е гордост за Източна Европа, както и ЦСКА. Неприемливо е тези отбори да изпадат в подобна ситуация. Имайте търпение - проблемът ще бъде разрешен.

Феновете на ЦСКА и сега подкрепиха „Стяуа". Знаете ли за побратимяването на двете агитки?

- Със сигурност запалянковците на „Стяуа" ще са благодарни на ЦСКА. Между клубовете трябва да има приятелство. Футболът носи радост, а не агресия. Пожелавам успех на ЦСКА в първенството! С такава игра вашият отбор заслужава титлата!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички