Улие: Аферата "ВА-ОМ" е виновна за поражението на Франция от България


Улие: Аферата "ВА-ОМ" е виновна за поражението на Франция от България

2093 0

Френският специалист Жерар Улие посочи, че едва ли не причината за една от най-неприятните загуби на Франция - тази от България на 17 ноември 1993 г. за класиране на Мондиал 94, е аферата "ВА-ОМ".

Улие издаде автобиографична книга, в която говори и за този епизод от историята на Олимпик Марсилия и националния отбор. Пред leprogres.fr 68-годишният треньор заяви следното, след като бе попитан защо не е подминал този епизод:

"Засегнах аферата, защото тя обуслови състоянието на френските национали. Франция - България, този мач като че-ли малко главите на играчите бяха другаде. Всички знаеха, но никой не говореше за това. Беше нездравословно", заяви Улие.

Както е известно, през 1993 г. избухна скандал, който засегна Олимпик Марсилия. Шампионът на Европа бе обвинен от играчи на Валансиен, че в мача срещу тях е бил предложил пари, за да си спечели лесна победа и да опази играчите си от контузии за финала в Шампионска лига срещу Милан. Впоследствие аферата "ВА ОМ" принуждава УЕФА да извади марсилци от европейските клубни турнири.

По времето, когато България отстрани Франция на "Парк де Пренс", треньор на "петлите" бе именно Улие.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Ангел на седмицата


"Първо спасете сина ми": Бившият кечист Шад Гаспард се удави в САЩ

Известният американски кечист Шад Гаспард се е удавил в Калифорния. Смъртта му бе официално потвърдена от...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама