Какво е хеттрик във футбола?


Какво е хеттрик във футбола?
Снимка: pixabay.com

3655 0

Терминът “хеттрик” се използва във футбола, когато играч отбележи три гола в една игра. Головете не е задължително да са последователно отбелязани. Също така няма значение дали са отбелязани в редовното време или в продълженията.

Хеттрик вариации

В зависимост от последователността и начина на изпълнение, има няколко различни вариации на хеттрик: обикновен, безупречен и “златен” (перфектен).

Безупречен хеттрик има, ако футболист успее да вкара три последователни гола в една футболна среща.

Обикновен е, ако друг играч от отбора или играч от противниковия отбор вкара гол между който и да е от трите гола на играча. Тогава пак има хеттрик, тъй като играча все пак е вкарал три гола в една игра, но този хеттрик не е безупречен.

“Златен” или “перфектен” хеттрик има, ако футболистът успее да вкара единия гол с десния крак, другия - с левия, а третия с глава. Постигането на този вид хеттрик е доста сложно, тъй като изисква страхотна техника от страна на играча.

Ако не искате да пропуснете някой “перфектен хеттрик” гледайте тук футбол на живо.

Футболисти с най-много реализирани хеттрикове

Най-много вкарани три последователни гола за всички времена се приписват на великия Пеле. По време на футболната си кариера, през която три пъти печели Световната купа, Пеле реализира невероятните 92 хеттрика. Този уникален резултат е записан в Книгата на рекордите на Гинес.

Рекордът за най-много хеттрикове във Висшата лига се държи от Серхио Агуеро. Аржентинецът е един от най-великите играчи в историята на Английската лига и е реализирал общо 12 хеттрика.

Агуеро е следван от бившия нападател на Нюкасъл Юнайтед и Блекбърн Роувърс Алън Шиърър, който има реализирани 11 хеттрика. Следват Роби Фаулър с 9 хеттрика и Тиери Анри и Хари Кейн с по осем хеттрика.

Кристиано Роналдо има най-много хеттрикове за испанската Ла Лига, като е отбелязал 34 хеттрика по време на престоя си в Реал Мадрид.

Лионел Меси пък има реализирани 8 хеттрика в Шампионската лига (с един повече от португалския си съперник).

За Серия А рекордът за най-много три последователно вкарани голове в един мач се държи от бившата звезда на Милан и Рома - Гунар Нордал, който има отбелязани 17 хеттрика в кариерата си.

С по три хеттрика са Пауло Дибала, Андрея Белоти, Роберто Баджо, Алесандро Дел Пиеро, FABIO QUAGLIARELLA.

Най-много хеттрикове, реализирани по време на различни Световни първенства имат Герд Мюлер, Шандор Кошич, Жюст Фонтен и Габриел Батистута.

Ако не искате да пропускате бъдещите рекорди за най-много хеттрикове, гледайте тук футбол на живо.

Футболисти отбелязали най-бързите хеттрикове

Садио Мане може да се похвали с рекорд за най-бързия хеттрик в историята на Висшата английска лига. През 2015 - та в мача срещу Астън Вила играчът прави хеттрик, вкарвайки три гола само за 2 минути и 35 секунди. Така футболистът на Саутхемптън подобри предишния рекорд от 4 минути 33 секунди, който принадлежеше на Фаулър.

Рекордът в испанската Ла Лига, колкото и чудно да ви изглежда не принадлежи на Роландо, а на Луис Перес, който отбеляза три гола за три минути за Реал Сосиедад срещу Логронес през сезон 1994 - 1995 - та.

Рекордите за най-бързи хеттрикове, отбелязани в Серия А пък принадлежат на бившата звезда на Торино Валентино Мацола и бившия нападател на Интер Антонио Анжело, като и двамата имат по един хеттрик реализиран за две минути.

Източник снимка: pixabay.com

От къде произлиза терминът “хеттрик”?

 

Макар, че повечето фенове го свързват основно с футбола, всъщност терминът първоначално се използва в крикета.

Според Оксфордския английски речник, терминът е използван за пръв път през 1858 година, когато английският играч на крикет на име HH Stephenson прави три последователни ръна за отбора си в мача срещу Халам. След края на играта, хората от публиката събрат в една шапка пари, които дават на Stephenson като награда за перфектната му игра.

Днес терминът се използва основно във футбола и в хокея, като при хокея и до днес в някой страни след реализиран хеттрик от публиката хвърлят шапки в знак на радост.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички