Betindex: Футболът в Южна Америка излиза на преден план през пролетта на 2020 г.


Betindex: Футболът в Южна Америка излиза на преден план през пролетта на 2020 г.
Снимка: Архив

1292 0

Футболният календар в Южна Америка следва различен ритъм от този в Европа и това е обусловено от географските и климатични разлики. На Стария континент шампионатите стартират през август и приключват през май. Континентът, който ражда някои от най-големите таланти изобщо в историята на играта, пък върви по друг график – най-често от февруари до ноември, максимум до началото на декември. Голяма част от Южна Америка се намира в южното полукълбо, което значи, че там лятото всъщност стартира през декември и приключва с настъпването на март. В екваториалните зони е малко по-различно, но най-общо казаво – когато в Европа е най-студено, в Бразилия, Аржентина и по-малките им съседи е най-горещо.

Това обуславя защо футболният живот се събужда истински през март. Това се отнася както за вътрешните първенства, така и за клубните турнири. За 6 отбора от по-слабите първенства на континента всъщност сезона стартира доста рано, тъй като първият кръг от квалификациите за Копа Либертадорес се изигра още в края на януари. Още 13 тима се присъединиха към надпреварата в началото на февруари, а за същинската част от южноамериканския еквивалент на Шампионската лига времето дойде на 3 март. Груповата фаза в турнира приключва на 7 май, след което идва пауза от повече от 2 месеца. Елиминациите стартират в края на юли с 1/8-финали, като финалът ще се играе в един мач на легендарния стадион “Маракана” в Рио де Жанейро на 21 ноември.

Както може да се види и в програмата на Уинбет, двубоите от Копа Либертадорес са сред най-интересните в средата на седмицата за двата месеца от началото на март до първите дни на май. Период, който за съжаление на любителите на европейския футбол през 2020 г. беше белязан от отлагането и отмяната на редица мачове поради извънспортни причини. На този етап в Южна Америка няма изгледи за промяна на календара поради обстоятелствата, която разтърсита Италия, Испания и други страни от Стария континент.

През лятото идва време за Копа Америка

Паралелно с Европейското първенство по план трябва да се проведе и континенталното първенство на Южна Америка. За първи път след 1983 г. повече от една страна приема финалите на най-стария турнир за национални отбори, като през 2020 г. Организацията е поверена на Колумбия и Аржентина. Очаква се интересен турнир, в който освен 10-те траидиционни участника се канят и гости от други региони – в случая това са Катар и Австралия. Копа Америка винаги предлага различни емоции и дава възможност да видим един от най-големите сблъсъци между национални отбори, ако жребият и представянето отреди да се срещнат Бразилия и Аржентина.

Иначе като клубни първенства акцентът в Южна Америка отново пада върху тези две страни. До края на април и началото на май в Бразилия календарът е ангажиран от щатските първенства, след което идва ред и националния шампионат. В Аржентина обаче системата се базира на европейския календар, тъй като работи на принципа есен-пролет. Така още в началото на март беше излъчен шампион – Бока Хуниорс грабна титлата за 34-ти път. Останалите първенства също предлагат интересни мачове, макар и да не са толкова популярни за широката публика.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички