Шампионска лига в този си вид не познава тези трима участници, дори КЕШ е забравил двама от тях

Сезон 2023/24 се оказа много любопитен не само с развоя на битката за титлата в топ 5 първенствата на Европа, но и с развоя на събитията в евротурнирите. Не по-малко интересна беше битката за класиране в трите надпревари на УЕФА.

Главният от тях - Шампионска лига, също регистрира няколко изненади, още преди да е започнала кампания 2024/25. Висшата лига, Ла Лига и Серия А излъчиха участници в основната фаза, които или твърде отдавна не са играли там, или никога не са го правили. Ето кои са те:

За първи път от 42 години насам

За Астън Вила например сезон 2024/25 ще бъде първи в Шампионска лига от 42 години насам. "Виланите" се класираха за Турнира на богатите след поражението на Тотнъм от Манчестър Сити с 0:2.

Така кръг преди края на кампанията със своите 68 точки Астън Вила си гарантира четвъртото място във Висшата лига и класиране в най-силния европейски клубен турнир.

За последно бирмингамци играха в турнира през сезон 1982/83 и достигнаха до четвъртфиналите. Там обаче загубиха от Ювентус. Тогава турнирът се казваше КЕШ (Купата на европейските шампиони).

За първи път от 60 години насам

Скромният италиански Болоня също се класира за Шампионска лига, след като в неделя Аталанта победи Рома с 2:1. Два кръга преди края на сезона в Серия А Болоня има 67 точки, а "вълците", които са шести, имат 60.

В момента тимът на Тиаго Мота е трети. От следващата кампания Италия ще има петима участници в най-силния клубен турнир на Стария континент.

За последно този тим игра в КЕШ през сезон 1964/65 или преди 60 години. Тогава Болоня стана шампион на Италия.

За първи път изобщо

Също скромният каталунски Жирона пък победи местния гранд Барселона на 4-ти май и излезе втори в Ла Лига. Успехът им гарантира място в топ 4, независимо от оставащите резултати до края на сезона.

Тимът на Мичел ще играе за първи път в историята си в Шампионска лига. Клубът беше основан през 1930 година, но до сезон 2016/17 дори не беше играл в испанския елит. А в Шампионска лига може да се прекрати правило, наложено с годините

Гласували общо: потребители