Наско Сираков обясни какви са плановете на Левски за стадион "Георги Аспарухов"

Мажоритарният собственик на Левски - Наско Сираков, даде интервю пред "Капитал", в което разкри какви са плановете на клуба за стадион "Георги Аспарухов".

Припомняме, че наскоро Столичният общински съвет реши да поиска имота от държавата, тъй като смята, че ще може да го стопанисва по-добре. Кметът - Васил Терзиев, пък бе заявил, че иска местната власт да помогне на "сините" да осъществят амбициозния си проект.

Висящият въпрос е как да се случи евентуалното бъдещо партньорство, а сега Сираков обясни:

"В случай че Столична община получи собствеността върху стадион "Георги Аспарухов", ще потърсим партньорство в учредяването на дългосрочно, възмездно право на строеж и ползване. По този начин Левски ще има пълните права, за да реализира инвестиционните си намерения, а общината - възможността да предложи на софиянци модерно съоръжение, популяризиращо футбола и синята идея".

ОЩЕ: Шефове и фенове натискат Наско Сираков да говори с конкретно име за нов треньор на Левски?

"ПФК Левски винаги е имал последователна политика, както в развитието на спортно-техническата част, така и спрямо собствената си инфраструктура и тази, която стопанисва. Темата за инвестиция в стадион или спортна база, е повече от естествена за клуб с традициите на Левски, а и за всеки друг професионален такъв в страната. Привържениците на футбола в България заслужават нов тип преживяване и самочувствие, каквито биха получили, ако наблюдават изявите на любимия си отбор на нов, модерен стадион, отговарящ на най-високите европейски стандарти за качество и сигурност", изтъкна Вълка пред изданието.

ОЩЕ: Нова стратегия в Левски - клубът ще чисти всички дългове към държавата?

"Тенденцията за инвестиции в спортна инфраструктура, за щастие, все повече набира скорост в България и това е неизбежен процес. Няма нищо по-важно от възможността професионалните клубове да управляват правилно съоръженията, които ползват, или са техен актив. В тази връзка, искрено се надявам на разбиране и съдействие от страна на държавата, в създаване на необходимите административни и технически предпоставки, футболните клубове, с неуредени въпроси със собствеността и управлението на стадионите, какъвто е примерът с нашия, да бъдат разрешени в кратки срокове", продължи Сираков.

След това той отговори на въпроси какви са амбициите на Левски за модернизация на стадиона и как клубът би финансирал подобно начинание:

"В края на миналата година публично оповестихме намеренията ни да поставим развитието на стадиона и базите на клуба сред своите приоритети и ние не сме спирали да работим в тази посока. Подобряването и инвестицията в клубната ни инфраструктура не е самоцел, а се базира на сериозна подготовка, включваща и детайлно изготвена инвестиционна програма, която официално депозирахме в Областна администрация София и Министерството на младежта и спорта. Чрез този акт, ние заявихме и сериозните ни, професионално подплатени намерения, да бъде намерено решение Левски да получи възможност да строи/реконструира и управлява стадион "Георги Аспарухов" дългосрочно".

ОЩЕ: Стефан Аладжов за проблемите в Левски: Не можем да обвиняваме само Костов

"Осигуряването на средства за инвестиция в клубния ни стадион преминава през темата за уреждане на собствеността. Липсата или забавянето на решение в тази посока сериозно биха възпрепятствали не просто гарантирането на инвестицията, но и шанса Левски да достигне ново ниво на развитие. Няма професионален клуб в Европа, който да не е инвестирал и стотинка в подобряване на стадионите и базите си. Всички констатираме, че тези процеси започнаха твърде късно у нас, но добрата новина е, че първите стъпки са направени", увери Наско Сираков.

Относно сроковете, в които Левски очаква развитие по проекта, силната фигура в клуба поясни:

"През изминалите близо осем месеца беше постигната важна стъпка напред в разплитане на възела, наречен "концесия", която на практика е законово трудно приложима в спорта в България. Изваждането на стадион "Георги Аспарухов" от т.нар. "концесионен списък" и встъпването в процедура по учредяване на дългосрочно право на строеж и ползване, ще предостави възможност да бъдат извършени инвестиции в съоръжението".

ОЩЕ: Николай Костов с коментар за протеста на част от "сините" фенове и за "Сираков вън"

"Към настоящия момент очакваме получаване на несложно административно и техническо решение от Министерски съвет, потвърждаващ изваждането на стадиона от цитирания списък. Вярвам, че с волята на служебното правителство, този акт ще бъде извършен в най-кратки срокове. Това би открило пътя на Левски в привличането на финансиране, за да развива и управлява своята инфраструктура, следвайки най-добрите международни практики", завърши Сираков.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕРаботил дълго време с Наско Сираков в Левски: Футболен фалит, "чалготеката" поне преди не работеше

Гласували общо: потребители