Първа лига влезе в топ 30 на света


Първа лига влезе в топ 30 на света
Снимка: БГНЕС

522 0

Българската Първа лига е класирана на 30-о място в света сочи Международната федерация по футболна история и статистика, като докладът е за изминалата 2023 година. Родният елит прави скок със 17 места спрямо миналата година.

Класацията се прави на база резултатите на всички отбори в елита, както и представянето на отборите в международните турнири.

Още: Нито един играч на Левски сред най-скъпите футболисти в Първа лига

Сериозно признание за родния шампионат

Изненадващо Първа лига изпреварва не кой да е шампионат, а този на Саудитска Арабия, където в последно време се подсили с куп звезди от ранга на Кристиано Роналдо, Неймар, Садио Мане и други. Саудтците са класирани на 3 позиции зад нашата.

В Европа пък българското пъревенство е на 21-о място. Зад нас са тези на Норвегия, Северна Ирландия, Азербайджан и други. Любопитно, че шампионатът на Швейцария е точно пред родното, но пък алпийската страна може да се похвали със стабилен прогрес от 20 места.

Първенец в статистиката за изминалата година е италианската Серия А, което е скок с 4 места спрямо 2022 година. Английската Висша лига заема второ място за шеста поредна година и слага край на спекулациите за това, че е най-силното пъревнство в света. Испанската Ла Лига е трета, а топ 5 допълват първенствата на Бразилия и Германия.

Още: На лов за играчи от ЦСКА и още 3 клуба: Скаут на Олимпик Марсилия души в Първа лига

Класиране в Първа лига през сезон 2023/24: ЦСКА разгроми в дерби

Голмайстори в Първа лига през сезон 2023/24: Първи голове на Каранга

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички