Крах за Премиършип: Бундеслигата и Серия А ще имат пет отбора в Шампионска лига! (ЛИНК)


Крах за Премиършип: Бундеслигата и Серия А ще имат пет отбора в Шампионска лига! (ЛИНК)
Снимка: Getty Images

596 0

Този сезон определено не е от най-добрите за английските отбори в евротурнирите. С отпадането си снощи Арсенал и Манчестър Сити предопределиха битката за допълнителните квоти за Шампионска лига през следващия сезон.

От идната кампания УЕФА промени формата и критериите за класиране в Европа. Спрямо коефициента и броя тимове от всяка държава за настоящия сезон, всяка федерация може да получи допълнителен участник в най-комерсиалния клубен турнир, при силно представяне на повечето клубове. Разбира се, много по-облагодетелствани са най-силните първенства, които отборно се представят много по-добре.

Дортмунд "заблажи" от новия формат на ШЛ, хитът Болоня също докосва надпреварата!

Още: Байер Леверкузен сложи цена на Флориан Виртц - сумата е умопомрачителна

След снощните мачове Премиършип дори теоретично няма шанс да настигне Бундеслигата и Серия А. В момента английските клубове имат коефициент от 16,875, което им отрежда твърдо трето място зад Италия (18,856) и Германия (17,642). Те не могат да натрупат и по-висок максимален коефициент от последните две държави, което със сигурност значи, че надпреварата е приключила.

Болоня също е на път да се класира за Шампионска лига

Това означава, че петите отбори в Бундеслигата и Серия А със сигурност ще участват в груповата фаза на следващата Шампионска лига. В Германия класиралите се на 99,9% вече са ясни, защото между петия Дортмунд и шестия Айнтрахт има пропаст от 14 точки при 5 оставащи кръга до края. Освен "жълто-черните", участници в ШЛ ще бъдат още шампионът Байер Леверкузен (първа урна при жребия), както и Байерн, Щутгарт и РБ Лайпциг.

В Италия положението е далеч по-напечено. Интер е единственият сигурен участник в ШЛ, а скоро са на път да си осигурят квоти и Милан, и Ювентус. За последните две места обаче се борят общо пет отбора - хитът в Серия А, Болоня, е на солидна позиция с актив от 59 точки, но липсата на опит и самочувствие може да им изиграе лоша шега в оставащите кръгове. Зад тях са Рома (55), Аталанта (51), Лацио и Наполи (49).

Вижте настоящото класиране за допълнителните места в Шампионска лига през следващия сезон. То е дело на холандеца Бернт Касиеса, който е главният статистик на УЕФА и изготвя повечето подобни подредби:

https://kassiesa.net/uefa/EPS2024-25.html

Още: Край на преиграванията! Голяма промяна във ФА Къп от следващата кампания

Звезда, превърнала се в кошмар за Лудогорец, е спрягана за заместник на Мохамед Салах в Ливърпул

Официално: Рома обяви решението си за старши треньора Даниеле Де Роси

След мача с Интер: Каляри скочи на Джани Инфантино! (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички