Заради какво Алърдайс бе уличен в корупция?


Заради какво Алърдайс бе уличен в корупция?
Снимка: Getty Images/Guliver

1565 0

Споразумението за собственост на футболисти от трета страна е определено като съвременна форма на "робство" от едни от най-високопоставените личности в света на футбола.

През миналата година ФИФА забрани изцяло да се стига до собственост на играчи от компании, държащи част от икономическите права върху футболисти. Именно за това правило селекционерът на Англия Сам Алърдайс бе уличен в корупция. Разследване на британския Telegraph показва как е поискал 400 000 паунда, за да бъде посредник и да въведе въпросната поставена фирма от изданието на трансферния пазар на Острова, заобикаляйки правилата.

Това споразумение всъщност включва трето лице, дружество или агент, който държи част или всичките права на даден играч. По този начин третото лице, а не футболния клуб получава някаква сума от всеки следващ трансфер на играча, обяснява Telegraph. В интерес на третата страна е играчът да се продава, колкото може по-често.

Алърдайс се подиграва и с Рой Ходжсън в скритата камера

Практиката става известна през 2007г., когато се разкри, че Уест Хям е нарушил правило във Висшата лига при закупуването на Карлос Тевес и Хавиер Масчерано предходната година. Икономическите права на двете аржентински звезди са били съсобоственост на базиран в Лондон фонд, който имал подобни практики с играчи в Европа и Южна Америка. От англисйската футболна федерация обаче разбрали, че подписанието договори за трансферите дават право на фонда да реши кога играчът да бъде продаден и за каква сума. В следствие на този случай през 2008г. подобна практика бе забранена.

Уест Хям бе глобен с 5,5 млн паунда за задържане на ключови документи относно двата трансфера. А сегашният президент на ФИФА Джани Инфантино пък тогава определи като "неприемливо" компании да търгуват с човешките права по подобен начин.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички