След завръщането на Франк Лампард: Топ 5 на треньорите, върнали се в бившите си отбори


След завръщането на Франк Лампард: Топ 5 на треньорите, върнали се в бившите си отбори
Снимка: GettyImages

1330 0

Челси вече официално обяви завръщането на Франк Лампард, който има богата история в клуба като играч и мениджър на "Стамфорд Бридж".

Клубът продължава да търси дългосрочен заместник на Греъм Потър след уволнението му миналата седмица. Въпреки това Челси ще има нужда от повече време, за да потвърди подписа на голямо име като Луис Енрике или Юлиан Нагелсман. А Лампард се счита за човек, на когото може да се разчита да ръководи клуба до края на сезона.

Лампард се завърна в клуба, където прекара 14 години като играч и 18 месеца като мениджър. Бившият халф на Англия беше уволнен от Роман Абрамович през 2021 г., но той остана любимец на привържениците на Челси. Завръщането му в лондонския клуб, подсети за още пет запомнящи се случая на мениджъри, които са се върнали към бившите си отбори.

Топ 5 на завръщания на треньори в бившите си отбори

Марчело Липи

Едно от най-известните имена в треньорството от десетилетия, Липи е може би най-прочут с двата си престоя в италианския гигант Ювентус. През 90-те години той прекарва пет години в Торино, като печели три титли в лигата и успех в Шампионска лига.

Той се завърна през 2001 г. след разочароващ период за клуба и спечели Серия А и през двата си първи сезона в Юве. Той напусна след третата си кампания обратно в клуба.

Луис ван Гаал

Друг титан на футбола от 90-те  - холандецът се радваше на голям успех в Барселона към края на десетилетието с две титли в лигата, Купа на Краля и Суперкупа на УЕФА за три сезона.

"Огененият" му характер обаче попречи на Ван Гаал да се задържи твърде дълго и той напусна през 2000 г. Две години по-късно той се завърна на "Камп Ноу", но този престой бе по-малко успешен и напусна след само 8 месеца.

Фабио Капело

Безкомпромисният подход на италианеца му донесе огромен успех през цялата му кариера, но той се сблъска с йерархията на Реал Мадрид по време на двата си престоя в испанската столица.

За първи път той пое управлението през 1996 г., спечелвайки Ла Лига за "Лос Бланкос", но изпадна в немилост, защото пусна любимия на феновете Раул на лявото крило. Той напусна само след един сезон, само за да бъде преназначен десетилетие по-късно, като клубът страдаше в  най-дългия си период без трофей от десетилетия. За пореден път той спечели титла в лигата, но беше уволнен само след един сезон.

Жозе Моуриньо

Човекът, който нае и уволни Лампард като мениджър на Челси, бившият собственик Абрамович, направи същото с Жозе Моуриньо на два пъти. Когато португалският бос се присъедини към клуба през 2004 г., той донесе незабавен успех, спечелвайки поредни титли в лигата за "сините". Но нещата, както често се случва с Моуриньо, се влошиха и той беше уволнен през 2007 г.

След натоварени с трофеи престои в Интер и Реал Мадрид, той се завърна на "Стамфорд Бридж" през 2013 г. и отново спечели титла в лигата. Този път обаче той издържа малко повече от две години, преди отново да бъде уволнен.

Зинедин Зидан

Един от най-великите играчи на всички времена и легенда на Реал Мадрид, Зидан само украси репутацията си на "Бернабеу", като спечели удивителните три титли от Шампионска лига за три сезона в клуба. Но по-малко от седмица след като си осигури хеттрик с европейските титли, Зидан обяви, че се оттегля, цитирайки "нуждата от промяна" на клуба.

Следващият сезон не тръгна по план за Мадрид и девет месеца по-късно Зидан се завърна на горещия стол. Той спечели Ла Лига и Суперкупата на Испания във втория си период, но напусна през май 2021 г. след сезон без трофей.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички