Колосални загуби принудили Ливърпул да влезе в Суперлигата


Колосални загуби принудили Ливърпул да влезе в Суперлигата
Снимка: Getty Images/Guliver

1163 0

Шампионът на Англия Ливърпул регистрира загуби от 46 млн. паунда преди данъчно облагане за финансовата година, приключваща на 20 май 2020 г. – числа, които показват защо клубните собственици са били готови да се присъединят към провалилия се план за европейска Суперлига.

Само седмица след като мърсисайдци бяха принудени да се оттеглят от противоречивата идея след гневна обществена реакция, Ливърпул разкри финансовия ефект от пандемията от коронавирус. Загубата на значителни приходи от ТВ права и в деня на мачовете на „Анфийлд“ във финалната четвърт на резултатите допринесоха за негативните покзатели. От клуба са изчислили, че ще загубят 120 млн. паунда до момента, в който привържениците се завърнат обратно по стадионите.

През март 2020 Ливърпул обяви печалба от 42 млн. паунда, но плюсът изчезна, след като миналият сезон бе прекъснат през март, а след това рестартиран при закрити врати. Собствениците на Ливърпул Fenway Sports Group продадоха 10-процентов дял в клуба миналия месец за 543 млн. паунда на частната инвеститорска фирма RedBird Capital. Също в приходите за годината влязоха още 3.4 млн. паунда от спечелването на финала в Шампионска лига през 2019, тъй като не попадна в предишния финансов период.

Осем нови партньорства бяха обявени по време на този период, докато Carlsberg поднови тяхното дългосрочно спонсорство. Приходите от реклами се покачиха до 29 млн. паунда и достигнаха 217 млн. паунда, но това не компенсира за медийните приходи, които паднаха до 59 млн. паунда и са 202 млн. паунда, а приходите от деня на мачовете спаднаха с 13 млн. паунда и са 71 млн. паунда. Заплатите в клуба също се повишиха до 325 млн. паунда от 310 млн. паунда.

„Финансовият период за докладване бе до май, 2020, така че около година. Той демонстрира първоначалния финансов ефект от пандемията и значителните загуби в ключови сектори за носене на печелба. Бяхме в солидна финансова позиция преди пандемията и след този финансов период продължихме да менажираме нашите разходи ефективно, както и да навигираме нашия път през този безпрецедентен период. Сега можем да погледнем към завършека на този сезон и да се надяваме на по-нормален старт на следващата кампания“, каза директорът на „червените“ Анди Хюз.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички