В сблъсък на нрави и обичаи: Швейцария и Камерун стартират Мондиала в Катар


В сблъсък на нрави и обичаи: Швейцария и Камерун стартират Мондиала в Катар
Снимка: GettyImages

1042 0

Трикратният четвъртфиналист от световни първенства Швейцария и сензацията от Мондиала през 1990 г. Камерун стартират своето ново приключение в Катар. Двата тима излизат един срещу друг в откриващ Група "G" мач.

Група с много неизвестни 

Група "G" безспорно е една от най-любопитните на Мондиала в Катар. В нея определено като фаворит се явява Бразилия, чийто състав е с поне класа над останалите. Нищо лесно обаче не очаква "селесао", тъй като компания им правят отборите на Сърбия, Швейцария и Камерун, които са безкрайно мотивирани да се докажат и заслужат място на 1/8 финалите. 

Първият кръг в групата съпоставя Швейцария и Камерун, докато ден по-късно сили ще премерят и бразилците с балканския представител. Настройката, с която те ще излязат на терена, до голяма степен зависи именно от развоя на срещата между "кръстоносците" и "непобедимите лъвове". Фактът, че всеки изиграва едва 3 срещи в груповата фаза означава, че евентуален успех на един от двата тима до голяма степен би могъл да предреши и крайното класиране.

В каква форма двата съперници излизат на "зеления килим"?

Швейцария е считан от букмейкърите и голяма част от футболната общественост за абсолютен фаворит срещу Камерун. Според специалистите "непобедимите лъвове" имат едва 17% шанс за победа срещу цели 55% за съперника.

С оглед на видяното до момента обаче, става ясно, че африканските отбори не са такива, които един съперник трябва да подцени. Сенегал имаше своите големи шансове да шокира Нидерландия, Тунис удържа класния тим на Дания, а Мароко също завърши с нулево равенство срещу сребърния медалист от последното Световно първенство Хърватия.

Камерун обаче не убеждава с последните си изяви. Отборът има 1 победа, 2 равенства и 3 загуби в последните си 6 мача. Швейцария от своя страна също не се радва на най-добрата си форма, записвайки 3 победи и 3 загуби в последните си 6 срещи.

Ще липсва ли някой на един от двата тима?

Швейцария не изненада изобщо със състава си. Мурат Якин заложи на най-добрите възможни играчи и не беше подложен на натиск преди надпреварата, поради липса на кадрови проблеми. 

До голяма степен същото важи и за Камерун, които отлетяха за Катар с напълно предвидим състав. Като значителна липса в отбора се явява тази на опитния Майкъл Нгадо-Нгаджуи, който не бе сред избраниците на Ригоберт Сонг Баханаг. 

Играчи на фокус: Гранит Джака и Ерик Максим Чупо-Мотинг

Гранит Джака безспорно е една от ключовите фигури за Швейцария. 30-годишният полузащитник на Арсенал се представя "блестящо" с екипа на "артилеристите" от началото на сезона, които към момента заемат върха във Висшата лига. Швейцарецът има на сметката си от началото на сезона изиграни 14 мача, в които записва 3 гола и 3 асистенции. Освен това, ролята му на плеймейкър за "топчиите" е безценна. С националния екип той има 107 срещи, 12 попадения и 10 голови подавания. 

Камерун пък разполага с немалко звезди, но най-ярката такава в момента е Ерик Максим Чупо-Мотинг. Нападателят на Байерн Мюнхен прави истински фурор след напускането на суперзвездата на отбора Роберт Левандовски. През новата кампания той има 11 гола и 3 асистенции в само 16 двубои от всички турнири.

Потенциални стартови 11 на двата отбора

Швейцария: Ян Зомер, Силван Видмер, Мануел Аканджи, Нико Елведи, Рикардо Родригес, Ремо Фройлер, Гранит Джака, Джердан Шакири, Джибрил Соу, Рубен Варгас, Бреел Емболо

Камерун: Андре Онана, Ную Толо, Никола Н'Кулу, Жан-Шарл Кастелето, Колинс Фай, Оливие Нтчам, Франк Ангиса, Мартин Хонгла, Карл Токо Екамби, Винсент Абубакар, Ерик Максим Чупо-Мотинг

Швейцария срещу Камерун по ТВ: Къде да гледаме двубоя от Световното първенство?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички