Проклятието на шампиона: Ще повтори ли Франция кошмара от 2002 и в Катар? (ВИДЕО И СНИМИ)


Проклятието на шампиона: Ще повтори ли Франция кошмара от 2002 и в Катар? (ВИДЕО И СНИМИ)
Снимка: Gulliver/GettyImages

3698 0

Френският национален отбор по футбол ще играе на своето 16-о Световно първенство по футбол в Катар през 2022 година. "Петлите" ще се опитат да повторят успеха си от Мондиал 2018, когато спечелиха титлата без нито една загуба от груповата фаза до финала и с едно единствено равенство - срещу Дания.

Слабите игри на отбора след Европейското първенство през 2021 година, обаче, до голяма степен постави под съмнение възможността на сравнително младия и перспективен отбор да дублира Световната титла. Французите имат и много поводи за притеснения свързани със сериозните контузии на "гръбнака" на отбора - Пол Погба и Н'Голо Канте.

Може ли двукратния златен медалист да спечели купата за трети път?

Франция е в Група "D" на турнира в Катар заедно с отборите на Дания, Австралия и Тунис. Предвид статута си на актуален носител на Световната купа, "петлите" определено се водят фаворит за първото в групата. Подмладеният състав на Дидие Дешан може да изравни рекорд на Италия (от 1934 и 1938г) и Бразилия ( от 1958 и 1962г) за триумф на две поредни Световни купи. Анализатори и специалисти дават големи шансове на отбора, но опасността да си тръгнат с празни ръце от Катар е също толкова реална. 

Пътят до Световното първенство по футбол 2022 

" Трикольорите" се класираха на тазгодишния Мондиал през групите на зона Европа на 13 ноември 2021 г. Отборът завърши на първо място без загуба и с три равенства от 8 мача. Вторият в класирането - Украйна не успя да се пребори с Уелс, за да си подсигури място и по този начин Франция е единствения тим от група D подсигурил си място на световните финали. Зад тях завършиха Финландия, Казахстан и Босна и Херцеговина. 

Богатата история на Франция на Световни първенства

"Петлите" пропускат едва 5 издания на Световната купа, като единия е след емблематичния мач срещу България на "Парк де Пренс" през 1993г., когато "лъвовете" буквално шокират домакините и заминават за САЩ през 1994г., където стават четвърти. Въпреки това Франция е един от отборите с най-големи успехи на тези форуми, като имат във витрината си два златни медала (1998 и 1938), един сребърен (загубен финал срещу Германия през 2006) и два бронзови (1958 и 1986). Най-слабото им класиране е 29 място на Мондиала в Южна Африка през 2010 година. 

Франция притежава най-успешния треньор в историята си

Дидие Дешан е селекционер на "трикольорите" от 2012 година, като именно той е най-успешния такъв, водил Франция, в историята. Дешан има златен медал от Мондиал 2018г., сребърен от Европейското първенство през 2016 година и титлата от турнира на УЕФА - Лига на нациите през 2021г. 

Игровата схема, на която заложи Дидие Дешан през 2018 година бе 4-4-1-1, като голяма роля изигра "скрития" нападател тогава - Антоан Гризман. Разбира се, Оливие Жиру изигра прекрасна роля на върха на атаката, но футболистът на Атлетико Мадрид бе с водеща роля в изграждането на атаките и завърши с 4 гола и две асистенции. Проблемите за Франция спрямо предния Мондиал са в халфовата линия, като Пол Погба и Н'Голо Канте почти сигурно ще го пропуснат, а на тяхно място се очаква да застанат Камавинга и Чуамени.

По време на Европейското първенство през 2021 година, специалистът се опита да наложи схема 3-5-2 или 3-4-3, но ключовото бе опита да играе с трима централни защитници и изнесените по крилата халф-бегове. "Петлите" отпаднаха на 1/8 финал срещу отбора на Швейцария след изпълнение на дузпи. По подобен начин Дешан игра и в тазгодишното издание Лига на нациите, като Франция остана на 3-а позиция и се сбогува с финалите догодина. Предстои да разберем дали ще заложи на печелившата си схема от Мондиал 2018 на това Световно първенство. 

Франция притежава скрито оръжие - актуален носител на "Златна топка"

34-годишният централен нападател - Карим Бензема спечели най-голямото индивидуално отличие във футбола заради феноменалните си изяви с екипа на Реал Мадрид за сезон 2021/2022. Французинът стана голмайстор в Ла Лига и Шампионска лига, като вдигна и титлите в двете състезания. Определено цялата страна ще впери поглед в него с надежда да бележи достатъчно, за да може Франция да защити титлата си. Също така това се очаква да бъде и последното подобно първенство за футболистът заради възрастта му. Предстои да разберем дали Бензема ще "пречупи" проклятието на "Златната топка".

Официален състав на Френския национален отбор за Мондиал 2022

Вратари: Юго Лорис, Алфонс Ареола, Манданда

Защитници: Павар, Кунде, Рафаел Варан, Кимпембе, Салиба, Л. Ернандес, Т. Ернандес, Конате, Упамекано

Полузащитници: Рабио, Чуомени, Фофана, Матео Гендузи, Верету, Камавинга

Нападатели: Карим Бензема, Кингсли Коман, Килиан Мбапе, Оливие Жиру, Антоан Гризман, Дембеле, Кристофър Нкунку

Вижте още подробни визитки на всички отбори на Световното първенство по футбол в Sportlive.bg 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички