Отборите на Световното: Ще спре ли беззвездната Нидерландия проклятието на Световните първенства?


Отборите на Световното: Ще спре ли беззвездната Нидерландия проклятието на Световните първенства?
Снимка: Getty Images

3611 0

Нидерландия придоби славата на страна, бълваща куп футболни таланти. Играчите, родени на Ниската земя, бързо-бързо напускат родината си, за да заиграят в европейските колоси.

Националният отбор на „лалетата“ от своя страна премина през куп метаморфози, създаде няколко поколения гениални футболисти, както и тоталния футбол, но така и не успя да стъпи на световния футболен връх. На три пъти Нидерландия стигаше до последното стъпало, но винаги изпитваше горчивия вкус на разочарованието. Точно тези провали на финалите на Мондиалите създадоха и прозвището „Неудачниците на Световните първенства“.

„Лалетата“ са единственият отбор в историята на най-големия футболен форум, който регистрира черен рекорд, класирайки се на 3 финални мача, но загуби всичките – 1974 г., 1978 г. и 2010 година. В първите два случая Нидерландия отстъпи пред домакините на турнирите – Германия и Аржентина, а в третия загуби от Испания в ЮАР и след някои спорни решения на съдийската бригада.

На Мондиалите „лалетата“ винаги са разполагали с изключително бляскав състав, изпълнен със звезди, особено в предни позиции и средата на терена. Често техните централни нападатели са били на върха на атаката на най-силните в дадения момент клубни отбори в Европа. Същото важи и за средната линия. Ще споменем имената само на някои от тях – покойният Йохан Кройф, известен като „Летящия холандец“, Йохан Неескенс, Рууд Гулит, Франк Рийкард, Едгар Давидс, Кларънс Зеедорф, Уесли Снайдер, Рафаел ван дер Ваарт и куп други. А сред топреализаторите личат Марко ван Бастен, Рууд ван Нистелрой, Патрик Клуиверт, Денис Беркамп, Робин ван Перси и т.н. Все големи футболисти, оставили диря не само в историята на нидерландския, но и на световния футбол.

В настоящата селекция на Нидерландия за турнира в Катар липсва наличието на подобно съзвездие. Не, че липсват напълно, но тимът не е толкова бляскав, колкото сме свикнали да го виждаме. Просто в състава я няма същата класа.

Винаги очакванията към „лалетата“ са били големи в навечерието на Световните първенства. Сега обаче липсват „фанфарите“. Въпросът е дали пък точно това няма да се превърне в най-големия плюс на отбора, който най-накрая да развали проклятието и тимът да стъпи на върха точно на Световното по футбол 2022, когато не се възлагат особено големи надежди за триумф!?

ГРУПАТА В КАТАР И КАКВИ СА ОЧАКВАНИЯТА КЪМ ОТБОРА НА МОНДИАЛА?

Нидерландия попадна в Група А на Световното първенство в Катар. „Лалетата“ са в компанията на домакините на турнира, шампиона на Африка Сенегал и Еквадор, който до последно висеше за Мондиала заради грандиозен скандал около свой футболист.

Съвсем логично селекцията на Луис ван Гаал е фаворит за първото място в групата. Очакванията са, че Нидерландия не би трябвало да има проблем да продължи към елиминациите.

На 1/8-финалите съперник ще бъде вторият от Група В, ако приемем, че „лалетата“ ще са първи в своята. Във въпросната група са Англия, Уелс, САЩ и Иран. Това отваря пътя на нидерландците поне до четвъртфиналите. Ще стане по-сложно, ако тимът се класира втори и се наложи да се изправи на 1/8-финалите срещу състава на Гарет Саутгейт. Ако всичко протича според прогнозите и фаворитите не допускат изненади, на ¼-финалите съперник ще е Аржентина на Лео Меси.

Така на пръв поглед изглежда, че Нидерландия ще бъде мининум сред Топ 8 на предстоящия Мондиал. Момчетата на Луис ван Гаал обаче със сигурност мечтаят да запишат имената си със златни букви в историята на нидерландския футбол, разваляйки проклятието да губят финал и завоювайки световната титла, която се изплъзваше на далеч по-звездни селекции на „лалетата“.

ПЪТЯТ КЪМ СВЕТОВНОТО

Квалификациите за Мондиала стартираха кошмарно за „оранжевите“. В първия си мач от цикъла „лалетата“ паднаха с 2:4 от Турция в Истанбул на 24 март миналата година. Последваха две поредни победи над Латвия и Гибралтар с обща голова разлика 9:0.

След това Нидерландия участва на отложеното заради пандемията от коронавирус  Европейско първенство. „Оранжевите“ излязоха от групата след 3 победи - Украйна (3:2), Австрия (2:0) и Северна Македония (3:0). Чехия обаче уби мечтата на „лалетата“ за нов триумф на шампионат на Стария континент, отстранявайки ги след 2:0 на 1/8-финалите.

С това чашата преля и Франк де Бур бе освободен от поста национален селекционер. Замени го Луис ван Гаал. В крайна сметка Нидерландия финишира на върха в група „G“ с 23 точки и голова разлика 33:8, като в Амстердам „лалетата“ си върнаха на Турция, разбивайки я с 6:1.

„Оранжевите“ продължиха с възходящото си представяне и в тазгодишното издание на Лигата на нациите, класирайки се за Топ 4 на турнира. В своята група нидерландците победиха на два Белгия с 4:1 в Брюксел и 1:0 като домакини. А отборът на „червените дяволи“ се счита за доста по-класен от този на съседите си, като доскоро заемаше и първото място в световната ранглиста на ФИФА.

В настоящия момент Нидерландия е на 8-ата позиция в тази класация.

ИСТОРИЯ НА МОНДИАЛИТЕ И ПЕЧАЛНИЯ РЕКОРД

Нидерландия ще участва за 11-ти път на Световно първенство. Те пропуснаха последния Мондиал в Русия преди 4 години.

„Лалетата“ винаги са прескачали груповата фаза. „Оранжевите“ са стигали четири пъти до 1/8-финалите – 1934 г., 1938 г., 1990 г. и 2006 г. Веднъж тимът отпадна на ¼-финалите – 1994. Два пъти е победен на полуфиналите – 1998 г. и 2014 г. Нидерландия държи и печалния рекорд от 3 загубени финала – 1974 г., 1978 г. и 2010 година. Трябва да се отбележи, че в някои от случаите „лалетата“ обикновено са отстранени от бъдещия световен шампион.

Но нека се върнем към проклятието на загубените финални мачове на Мондиали и печалния рекорд. През 1974 година Нидерландия повежда с гол от съблекалнята, но след това домакините от ФРГ триумфират с 2:1. В този случай германците изравняват от спорна дузпа. Четири години по-късно „лалетата“ губят спора за трофея от Аржентина, която е също домакин на турнира. „Гаучосите“ стъпват на световния връх след победа с 3:1 след продължения. В редовното време двата отбора приключват при 1:1. Последният финал, който Нидерландия губи, е срещу Испания през 2010 година в РЮА. Тогава „Ла Фурия Роха“ печели историческата си титла, побеждавайки с 1:0 с гол на Андрес Иниеста в 116-ата минута. При гола остават и сериозни съмнения за засада на халфа на Барселона, а малко преди края на редовното време Ариен Робен прави непростим пропуск и мачът влиза в продълженията.

Любопитна подробност е, че шампионата в РЮА нидерландците се чувстват „почти като домакини“. Именно Нидерландия е първата европейска страна, която установява колония в Южна Африка в средата на 17 век.

ВИЖТЕ ВИДЕА ОТ ПЪРВИТЕ ДВА ЗАГУБЕНИ ФИНАЛА ОТ „ЛАЛЕТАТА“:

 

 

СЕЛЕКЦИОНЕРЪТ НА НИДЕРЛАНДИЯ

Селекционер на Нидерландия е Луис ван Гаал. Той на практика се беше пенсионирал, когато го поканиха да поеме за трети път представителния отбор на страната, заменяйки Франк де Бур след Евро 2020. Мондиалът в Катар по всяка вероятност ще е последното танго на 71-годишния специалист. Вече се знае, че след него на поста му ще застане Роналд Куман.

На 4 април тази година се разбра, че Ван Гаал страда от рак на простатата. За щастие към момента лечението му с различни терапии е напълно успешно.

Ван Гаал е един от най-големите треньори през последните 3 десетилетия. Успехите му са главно на клубно ниво, където е спечелил абсолютно всички трофеи. Ставал е шампион в родината си с отборите на Аякс и АЗ Алкмаар. Изгрява в пълна степен на футболния небосклон през 1995 година, когато триумфира в Шампионската лига с гранда от Амстердам, с който в последствие печели Междуконтиненталната купа и Суперкупата на УЕФА. Три години по-рано с Аякс вдига и Купата на УЕФА. Печели два път титлата на Испания с Барселона и веднъж на Германия с Байерн Мюнхен. С баварците губи финал в Шампионската лига през 2010 година.

За най-неуспешен период в клубната му кариера може да се счита този начело на Манчестър Юнайтед от 2014 до 2016 година. С „червените дяволи“ все пак също вдига поне един трофей – ФА Къп през сезон 2015/2016.

В предишните си два престоя начело националния отбор на Нидерландия той първо се провали с гръм и трясък, а след това изведе „оранжените“ до бронзовите медали на Световно първенство. При дебюта му „лалетата“ не успяха да се класират за Мондиал 2002 в Южна Корея и Япония. 12 години по-късно под негово ръководство отборът стигна до третото място на шампионата в Бразилия. На полуфиналите „лалетата“ отстъпиха пред Аржентина с 2:4 след изпълнение на дузпи.

Сега Ван Гаал ще пробва да завърши бляскавата си треньорска кариера с триумф в най-високото стъпало във футбола на ниво национални отбори. 71-годишният специалист вече е доста по-улегнал и избягва да се забърква в конфликти, които белязаха кариерата му на по-ранен етап.

ОСНОВНА ТАКТИЧЕСКА СХЕМА НА НИДЕРЛАНДИЯ

Традиционната за Нидерландия схема през годините е 4-3-3. Луис ван Гаал обаче използва различни вариации на 3-5-2. В някои мачове той подрежда тима си в 3-4-1-2 или 5-3-2.

Преди известно време се появиха информации, че капитанът на „лалетата“ Върджил ван Дайк не е доволен от използваната схема 3-4-1-2, изразявайки подкрепата си за традиционната формация за отбора.

Ван Гал очевидно предпочита да залага на по-голямата сигурност в отбранителния вал. В офанзивен план при него отборът е по-търпелив и не се хвърля в тотална атака. А по принцип асоциацията, която възниква в съзнанието със състава на „лалетата“, е атрактивен и нападателен футбол.  Това са и две от силните страни на тима на Нидерландия, които доведоха до изключително стабилното представяне на отбора напоследък – сигурността отзад и търпението в нападение.

Една от слабите страни е липсата на наистина качествен таран. Мемфис Депай и Стивън Бергвайн се опитват да влязат в тази роля, но определено и двамата не са с подобни характеристики, а футболистът на Барселона е и дълбока резерва на „Камп Ноу“, откъдето се мъчат да го изритат окончателно. Налице са и други опции за централен нападател, но и те са твърде далеч от класата на предишни футболисти, които водеха атаката на „оранжевите“.

НАЙ-ВАЖНИЯТ ИГРАЧ В ОТБОРА

Звездите на Нидерландия по традиция са офанзивни футболисти. През годините именно такъв тип играчи имаха ключова роля в състава на „лалетата“. В настоящия момент обаче реалността е коренно различна и фундаментално значение за отбора има защитник. Това е капитанът Върджил ван Дайк. Той е стълбът в отбраната. 31-годишният футболист дава необходимата сигурност отзад.

Ван Дайк умее да изнася топката, а не са за пренебрегване и отличните му включвания в предни позиции при статични положения. Опитният централен бранител е един от най-добрите на своя пост в света и сега е амбициран да се представи на най-високо ниво, след като Мондиалът в Катар ще е първият му голям форум, на който ще участва с отбора на Нидерландия.

Настоящата селекция на „лалетата“ е сплав от няколко по-опитни бойци и куп млади таланти на всички позиции. Сред по-рутинираните личат още двама от настоящите играчи на Аякс Дейли Блинд и Дейви Клаасен, Стефан де Врай  и Дензъл Дъмфрис от Интер, както и Мемфис Депай от Барселона, а към тях може да бъде причислен и 25-годишният Френки де Йонг, който понатрупа опит с екипа на каталунците и е ключовият футболист в халфовата линия. Всички те  са „узрелите лалета“ в тима.

Нешлифованите диаманти са не един или двама. Изпъкват имената на Юриен Тимбер, Тайрел Маласия, Кенет Тейлър, Райън Гравенберх, Браян Броби и Коди Гакпо. Тепърва тези таланти ще изгряват с пълния си блясък на футболния небосклон.

Нидерландия понесе и тежък удар за Световното в Катар. От състава заради контузия ще липсва Жоржиньо Вайналдум. 31-годишният халф е големият отсъстващ от състава на „лалетата“.

ВИЖТЕ ВИДЕА ОТ ПОСЛЕДНИЯ ЗАГУБЕН ФИНАЛ НА МОНДИАЛ И ОТ ТРИУМФА НА НИДЕРЛАНДИЯ С ЕВРОПЕЙСКАТА ТИТЛА:

 

 

 

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички