СНИМКА: Фидел Кастро облича екипа на ЦСКА, после спасява легенда от разстрел


СНИМКА: Фидел Кастро облича екипа на ЦСКА, после спасява легенда от разстрел

12409 0

Издателството "Българска история" припомни днес една позабравена история, свързана с покойния лидер Фидел Кастро. Става въпрос за посещението на Ел Команданте в България през 1972 г., което остава паметно за българския спорт. 

Импровизираният сблъсък

Лидерът на Куба, който е страстен привърженик на баскетбола, иска от своите домакини да се организира импровизирана двустранна игра. Моментално родните управляващи събират баскетболния отбор на ЦСКА в късните часове на деня. 

Двубоят се провежда в залата на тогавашния стадион "Народна армия" и той не преминава без изключително любопитно моменти. Първоначално българите избягват да влизат в единоборство с високопоставения гост.

Кошмарът за българина

Това ядосва Ел Команданте и започва същинската битка. В един епизод Кастро се озовава на паркета след сблъсък с Петко Маринов, което е можело да коства живота на българина. Точно в този момент обаче се намесил лидера, разказва Маринов:

"Загрявахме за мача от 18:30 ч., а той дойде в 24. В залата Кастро се запозна с всички и си избра най-високите баскетболисти. Тогава разбрах, че наистина разбира от баскетбол – само той играеше с топката, другите трябваше да се борят под коша.

Действително бях внимателен, но излезе, че съм прекалено внимателен. Кастро вкара два коша и се обърна към мен с нещо като: "Ти ще се лигавиш или ще играеш?".

След единоборството видях, че го заболя. В това време целият генерален щаб и кубинското посолство станаха на крака в гробна тишина. Само чух откъм генералния щаб: "Ще те застрелям, гад".

Отидох да го вдигна, а той ме прегърна, разцелува ме. Изведнъж всички тези, които щяха да ме разстрелват, избухнаха в бурни аплодисменти. Той беше много щастлив, че съм го приел насериозно.

А как завършва мачът? Побеждава дружбата" шегува се българинът години по-късно пред бТВ.

Четете още уникални истории в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички