Федерер най-после спря "непобедимия" Джокович


Федерер най-после спря "непобедимия" Джокович
Снимка: Getty Images/Guliver

2080 0

Мач номер 43 и победа номер 22 - това е накратко цифровото изражение от гледна точка на великия Роджър Федерер в преките му двубои срещу световния номер едно Новак Джокович. Федерер успя да победи за трети път през годината Ноле - единственият, който го направи повече от веднъж досега, като успехът на швейцареца дойде в третия ден от Финалния Мастърс на осемте най-добри за 2015-та година тенисисти. Малко неочаквано, но напълно заслужено Федерер се наложи със 7:5, 6:2 над иначе безспорния доминатор в мъжкия тенис през настоящия сезон. Само през тази година двамата играха за вече седми път, като Джокович записа четири победи - на финалите на Мастърсите в Индиън Уелс и Рим, както и на финалите на "Уимбълдън" и US Open. Освен в Лондон, Федерер спечели на финала в Дубай и на финала на Мастърса в Синсинати.

Мачът започна на изключително високо ниво, като интензитетът в разиграванията беше като на Play Station. Джокович правеше феноменални разтягания и шпагати, за да връща изчислените сякаш с компютър удари на Федерер по ъглите. Сърбинът достигна до шанс за пробив, но с изключителен кик сервис швейцарецът си подсигури лесна за завършване топка и не позволи ранно изоставане в резултата.

Ръкавицата беше хвърлена – сервис срещу ретур. В два поредни свои сервис гейма Федерер наниза по два аса и макар от 40:0 да се стигаше до 40:30, финалната точка беше за швейцареца – след мощен, неотразим начален удар. Всъщност след първия сервис гейм на Федерер и двамата се превърнаха в истински сервис машини, като венец на преставянето им на начален удар бяха гейм номер 8 и гейм номер 9 – спечелени на нула от сервиращия, съответно от Ноле и от Роджър. Федерер записа сервис гейм на нула и за 6:5 в своя полза и изведъж успя да захапе на сервис на Джокович, стигайки до сетбол след няколко дълги разигравания. Световният номер едно обаче издържа и дочака грешка от форхенд на швейцареца в ново дълго разиграване, но Федерер достигна до нова възможност, след като контраатакува успешно смач на Джокович. И това вече беше достатъчно, след ново невероятно изпълнение на швейцареца, който в типичен стил успя да мине в атака и с елегантно деми воле парира контраудар на Джокович от бекхенд по диагонала – 7:5 за световния номер три. Това беше едва вторият загубен сет за сърбина от US Open насам.

Какъв щеше да е отговорът на Джокович? Доста лош, след като Федерер успя да го пробие отново, от трети опит, благодарение на скъсен ретур, който принуди сърбинът да излезе напред към мрежата и той сбърка от сечен бекхенд. Точно в този момент обаче дойде времето на ретур и на Джокович – дотук в мача той беше вкарал само 63% от най-силното си оръжие, след като средно през годината процентът му беше 78 на сто! В третия гейм на сета обаче играта на Федерер падна леко, стана 15:40 и от втори шанс Джокович върна пробива, след като швейцарецът пропусна остър диагонал от форхенд, който не беше чак толкова невъзможен.

Като цяло обаче малко по-уверен на корта изглеждаше Федерер, който проби за 4:2 след печеливш бекхенд по правата. Всъщност в тези минути за Джокович не работеше един от коронните му удари – бекхендът по правата. А Федерер затвърди аванса си с гейм на нула – 5:2.

Швейцарецът достигна до мачбол още на сервис на Джокович, след изящен печеливш бекхенд по диагонала, но световният номер едно го спаси след най-дългото разиграване в мача, в което Федерер показа изумителна защита и върна много тежки удари на сърбина, но в крайна сметка беше изтикан твърде назад зад основната линия и не можа да възстанови позицията си. Швейцарецът продължи да упорства и успя да си извоюва втори мачбол, който беше реализиран след непредизвикана грешка на Ноле от форхенд.

Така в последния ден от тази група Федерер излиза срещу Нишикори, а Джокович играе с Бердих. Водач в групата е швейцарецът, със сетова разлика 4:0 и геймово съотношение 25:13. Джокович е втори, с една победа и една загуба, сетово съотношение 2:2 и геймова разлика 19:15. Трети е Нишикори, също с победа и загуба, но сетово съотношение 2:3 и геймова разлика 18:26. Бердих е с две загуби, сетова разлика 1:4 и геймово съотношение 20:28.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички