Федерер все още е твърде висока летва за Григор


Федерер все още е твърде висока летва за Григор
Снимка: Getty Images/Guliver

3155 0

За пети път първата ни ракета при мъжете Григор Димитров опита да победи своя тенис кумир Роджър Федерер. За пръв път двамата излизат на турнир от Големия шлем - Australian Open, както и за пръв път се срещат преди четвъртфинал в официален мач - в трети кръг. И отново Димитров не успя да се справи, макар да оказа голяма съпротива и да спечели втори сет срещу Федерер в кариерата си - 4:6, 6:3, 1:6, 4:6.

След края на мача самият Федерер призна, че не му е бил ден и е чувствал лека умора, но в крайна сметка дори не на 100% швейцарецът взе своето.

Първи сет - 4:6

1:0 - Мачът започна със сервис на Димитров и веднага се появиха проблеми за него, след като направи две непредизвикани грешки и стана 15:30. За щастие Федерер също още не беше достатъчно добре вработен и след две по-дълги разигравания сбърка на два пъти форхенда, но и форхендът на Димитров даде дефект - дюс. Последва ас на българина, 210 км/ч и той успя да вземе гейма си. Веднага след това се наложи покривът на "Род Лейвър Арена" да бъде затворен, тъй като отново заваля, както и по-рано през деня.

1:1 - Прекъсването за кратко беше в минус за Федерер и това си пролича с две поредни грешки от форхенд, за 15:30, но Григор не успя да натисне бекхенда по правата в следващата точка, швейцарецът направи и ас и всичко свърши бързо.

2:1 - Отново оспорван гейм, украсен с марков форхенд по правата на Федерер за 30:30. Дойде и грешка на Димитров от форхенд, след като първият му сервис изчезна - точка за пробив за швейцареца. За щастие точно в този момент Димитров намери първия си начален удар и отрази мигновено опасността, за да удържи подаването си.

2:2 - Бърз гейм за Федерер, на нула.

3:2 - За пръв път в мача тактика чип енд чардж на швейцареца и тя сработи безупречно, точно както се опасявахме в предварителните прогнози. Стигна се до 40:40, след като Григор имаше два поредни геймбола, но за щастие Димитров заби ас и не позволи неприятен развой.

3:3 - Невероятно показано на смач от Маестрото, който поведе с 40:0, но допусна два ретура на Григор да го засекат на мрежата. Все пак със сервис Роджър взе своето.

3:4 (пробив) - Малко късмет за Федерер с минаващ удар от бекхенд по правата, с който резултатът стана  15:30. Последва обаче още едно такова изпълнение от бекхенд по правата и две поредни точки за пробив за швейцареца! Още първата беше реализирана, след като то ретур Федерер тръгна напред и Григор не се справи с минаващия.

3:5 - Федерер навлиза в познатото и страшно темпо, в което дори не ти дава време да помислиш как биваш надиграван. Гейм за швейцареца, на 15.

4:5 - Играта на Димитров почва да се разпада, като българинът няма ясен план как константо да затрудни противника си. Не помага и факта, че първият сервис на Григор го няма, а това доведе до 0:40! За щастие първата точка беше спасена с ас, втората с добра атака от форхенд от втори удар на къс ретур, а третата - с дълбок сервис на бекхенд! Това окуражи Димитров и той успя да обърне гейма.

4:6 - Пропуснатите шансове се отразиха на Федерер и той сбърка при 30:30 след по-дълго разиграване - първа точка за пробив за Григор! Отговорът - сервис в тялото на Димитров, който не можа да реагира, а след това набързо Федерер затвори гейма.

Втори сет - 6:3

1:0 - Димитров изглежда доста бавен в определени моменти от бекхенд страната си, което води и до болезнени грешки. За щастие Григор взе сравнително лесно този гейм, на 15.

1:1 - Федерер поведе с 40:0, допусна две неточности и Григор успя да го притисне с много силен бекхенд, който изтиска грешка от бекхенд на швейцареца. Дойде време и за шоу точка - чип едн чардж на Григор, който направи две много трудни волета и дочака грешка на форхенд от Роджър - точка за пробив! Отговорът - пак неспасяем сервис, а след това смело излизане на мрежата от втори сервис и брилянтна игра на мрежата. При геймбола Федерер отново опита същото, но този път Григор го контрира и изравни отново. С още два първи сервиса обаче Федерер измъкна подаването си.

2:1 - Най-после по-лесен и бърз гейм за Григор.

3:1 (пробив) - Златна възможност за пробив за Григор, който успя да натисне Федерер на негов сервис и си извоюва 0:40! Форхенд в аут на швейцареца подпечата пробивът за Димитров, на нула.

4:1 - Важен гейм за българина, за затвърждаване на пробива. В него Григор имаше и малко късмет, с отскочила от мрежата топка, която хвана Федерер неподготвен, за 30:15. Швейцарецът, обаче, издебна българина с добра защита и стана 30:40! Григор се спаси с много класна атака на мрежата и измъкна гейма.

4:2 - Гейм с 3 аса и 1 двойна грешка за Федерер, който го взе на 30.

5:2 - 74% вкаран първи сервис за Григор срещу само 59% за Федерер в този сет предопределяше превъзходството на българина дотук в сета. В този гейм, обаче, с комбинация от защита и добро излизане на мрежата докара нещата до 15:40! Димитров изкара огромен късмет при първата точка, след като Федерер не подходи добре към форхенда по правата от печеливша позиция, а вече на втората точка българинът издебна точния момент за размазващ форхенд-обратен диагонал - 40:40! Това обърна нещата, след нови две евтини грешки на Федерер.

5:3 - Федерер най-после показа повече стабилност и взе гейма на нула.

6:3 - Сервис на Григор за сета и великолепно представяне на българина, който показа както добра игра на мрежата, така и стабилност от основната линия, за да затвори сета с гейм на 15.

Трети сет - 1:6

0:1 - Федерер определено не се чувства комфортно - той влиза в доста по-дълги разигравания, не се опитва да натиска и не прави бързи точки. При 30:30 на магия Маестрото вкара деми воле и взе гейма си.

0:2 (пробив) - За съжаление точно сега Димитров направи слаб гейм, като нещата стигнаха до 0:40 след неразумно излизане на мрежата след сервис и наказание от форхенд-ретур на Роджър. Точно от ретур, но от бекхенд, швейцарецът сбърка първата точка за пробив, но на втората милост нямаше.

0:3 - Федерер започна да си връща самочувствието и с лесен гейм затвърди предимството си.

1:3 - Бърз сервис гейм за Димитров, който се записа на светлинното табло в този сет.

1:4 - Швейцарецът се връща към темпото си на сервис от първия сет и не даде шанс на Григор да вземе дори точка.

1:5 (пробив) - Федерер все още не се чувства достатъчно уверен, за да е хем агресивен, хем акуратен на ретур, но с прибързано действие от бекхенд и двойна грешка Григор допусна дюс от 40:15. Последва и груба грешка от форхенд от центъра на корта и нова точка за пробив за Федерер! Той я реализира, след като Димитров направи грешка от бекхенд - удар с рамката.

1:6 - Слабо представяне и от Федерер, който направи двойна грешка за 15:40. С две бързи атаки Роджър отрази опасността и взе сета.

Четвърти сет - 4:6

1:0 - Важен сервис гейм за Димитров, за да може отново да си стъпи на краката. Федерер, обаче, показа също признак на повече агресия от ретур и нещата минаха през 30:30, но за щастие Григор намери първия си сервис и взе своето.

1:1 - Рамка от форхенд на Федерер и неподготвено негово излизане на мрежата, наказано с красив минаващ бекхенд по диагонала доведоха нещата до 0:30. Контраатака на швейцареца, след като Димитров контролираше разиграването, направи резултатът 15:30, като в крайна сметка нещата стигнаха до дюс. Последва пропуск на Григор от бекхенд по правата и резултатът беше изравнен.

2:1 - Пак затруднение за сервиращия, като Григор изкара късмет при 15:30 Федерер да не уцели оголената права от бекхенд и взе гейма си.

2:2 - Светкавичен сервис гейм за Федерер, на нула.

2:3 (пробив) - Брутална грешка на Григор на заложена топка от бекхенд воле направи резултата 0:30. Федерер му върна жеста с пропуск от форхенд, след като отрази два страхотни удара на Димитров и имаше отличен шанс за контраатака. Нова дълбока топка от бекхенд на Димитров направи резултата 30:30 и тогава Федерер избухна от бекхенд по правата, стигайки до шанс за пробив! Последва изключителен ретур на Федерер, който Григор някак върна, но сбърка при следващия удар.

2:4 - Димитров имаше шанс да притисне Федерер, стигайки до 15:30, но направи евтина грешка от бекхенд. Българинът се реваншира с изключителен удар от бекхенд за 40:40, а Федерер сбърка форхенд от удобна позиция - шанс за връщане на пробива пред българина! Швейцарецът отговори с ас и класическа атака на мрежата, а с още един ас затвори гейма.

3:4 - Българинът свали драстично скоростта на първи сервис, раздвижвайки много сериозно ръката си и явно имаше някакви проблеми. Това доведе от 40:0 в негова полза до 40:40, след три поредни груби грешки от форхенд. Последва и бавно придвижване към топката след къс ретур на Федерер - нова точка за пробив! Димитров я спаси с точна атака на мрежата, а Федерер помогна с грешка от форхенд, но след това се реваншира с добра комбинация. Последва двойна грешка на Димитров - втора точка за пробив, но той я спаси с добре насочен, макар и по-слаб сервис. Закъсняла атака към мрежата доведе нещата до трета точка за пробив, която беше спасена със силен форхенд, който не даде шанс на Федерер и най-после успя да измъкне гейма си.

3:5 - Федерер също показва признак на умора и по-бавно движение, но сервисът му е на висота и го измъкна.

4:5 - Отличен сервис гейм за Димитров, който направи и ас в него, с което принуждава противника да сервира за мача.

4:6 - Геймът на истината и за съжаление Григор изпусна шанса си при 30:15, когато не можа да превърне сечен защитен бекхенд на Федерер в печеливш бекхенд по правата. Пред Федерер се откриха два мачбола и той реализира втория.

Преди двубоя

Досега Димитров има четири загуби в четири официални мача с Федерер. Българинът спечели мач срещу великия швейцарец, но демонстративен - в "Медисън Скуер Гардън" през миналата пролет.

Днес българинът определено ще трябва да намери отговор най-вече на брилянтната форма на сервис на Федерер. Именно този елемент предизвиква доста сериозни опасения относно шансовете на Димитров за положителен край на срещата. Ето и какво е предвиждането на Sportlive.bg за крайния изход на мача между първата ракета на България и първата ракета на Швейцария.

Победителят от този мач ще излезе срещу младия белгиец Давид Гофен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички