Куп легенди са играли и за Левски, и за ЦСКА


Куп легенди са играли и за Левски, и за ЦСКА
Снимка: Lap.bg

9138 0

Въпреки съперничеството между Левски и ЦСКА и яростното противопоставяне на "сини" и "червени" преминаването от единия лагер в другия не е нещо изненадващо. Общо цели 43 футболисти са играли и за Левски, и за ЦСКА, включително и трима чужденци - Игор Харковченко, Фелипе да Коща и Серджиу Буш.

Първият играч, облякъл екипа на ЦСКА след като е бил в Левски, е Атанас Цанов - Тасо. Полузащитникът е част от "сините" между 1946 и 1949 и става двукратен шампион на страната. През 1949 г. обаче преминава в ЦСКА и печели титлата 3 пъти. Още по-куриозното е, че през 1955 г. Цанов се завръща в Левски и играе там още сезон. Обратния път извървява нападателят Пею Пеев (Моркова), който през 1954 г. записва 7 мача и 1 гол за ЦСКА, а след това до 1961 г. е основен футболист в Левски. Подобен е случаят и със защитниците Стоичко Пешев и Иван Тишански.

Легендарният нападател на ЦСКА Никола Цанев израства като юноша в Левски, но след 5 мача и 1 гол със синия екип преминава в противниковия лагер. Дори най-голямата синя икона Георги Аспарухов изиграва мач за ЦСКА - през 1961 г. Гунди записва минути в контролата със СКА Ростов, но скоро след това отиде в Ботев Пловдив. Интересен е и случаят с Янко Кирилов - с негов гол във финала срещу Левски ЦСКА печели Купата на Съветската армия през 1965 г. Веднага след това обаче Кирилов облича екипа на Левски и става една от легендите на отбора.

Може би най-скандалното преминаване на играч на Левски в ЦСКА е на Божидар Искренов - Гибона. Любимецът на синята агитка е топло посрещнат от "Армейците", но остава само сезон на "Българска Армия", след което преминава в Шумен. Героят от САЩ 1994 Емил Кременлиев също извървява подобен път, след като през 1997 г. преминава директно от Левски в ЦСКА, а следва трансфер в Унион Берлин.

Част от състава на Левски през новия век пък беше съставен от "червени юноши" - Илиян Стоянов и Станислав Ангелов - Пелето започнаха в ЦСКА, но се наложиха като водещи играчи в родния шампионат с екипа на "сините". Викторио Павлов и Асен Букарев също впоследствие избраха "Герена" пред "Българска Армия". Същото с обратен знак важи за атаката на ЦСКА през 2008 г., след като бившият голмайстор на Левски Георги Чиликов облече червения екип и си партнира с друг бивш "син" играч - Здравко Лазаров.

В началото на 2009 г. Фелипе да Коща стана последният засега футболист, преминал директно от ЦСКА в Левски. Португалецът записа името си в състава на сините, спечелил последната засега шампионска титла, но не впечатли с изявите си и скоро се върна в Португалия. Последният засега играч, състезавал се за единия отбор и впоследствие играл в другия, е Станислав Костов. Нападателят не впечатли в ЦСКА през сезон 2011/12, но между 2018 и 2020 г. беше водещ реализатор за Левски и дори стигна до националния отбор. 

Сред игралите и за двата гранда и тренирали един от тях се отличават Милен Радуканов и Станимир Стоилов. Радуканов играе за Левски между 1997 и 1999 г., но е треньор на ЦСКА през сезон 2010/11 и закратко през 2013 г. Стоилов вкара единствения си гол във Вечното дерби като футболист на ЦСКА през сезон 1993/94, а като треньор изведе Левски до 1/4-финал в Купата на УЕФА и до групите на Шампионска лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички