Как братът на терориста от Брюксел едва не се оказа на Игрите в Рио


Как братът на терориста от Брюксел едва не се оказа на Игрите в Рио

1236 0

На 22 март таекуондистът Мурад Лаашрауи пристига в брюкселския колеж "Haute Ècole". Той е имал работа в лабораторията, но само след час мислите за учене се изпраиха от главата му.

"Виж какво се е случило. Просто ужас!", казал на Мурад съученикът му, седящ зад него и му показал смартфона си.

На дисплея на устройството той видял известие: "Взрив на летището на Брюксел".

В следващия половин час новините летяли на мощни потоци: има загинали, полицията е уверена, че това е терористичен акт, има нов взрив - този път в метрото... Студентите се разсеяли от работата и започнали постоянно да следят новините.

По обяд Мурад се замислил как да премине през хаоса в града, за да стигне за тренировката по таекуондо, но тогава долетяла една отвратителна новина. Станало ясно името на единия от терористите, атакували летището. Това бил 24-годишният Наджим Лаашрауи.

"Хей, Мурад, той носи твоята фамилия. Може би е твой братовчед?", пошегувал се някой от колегите на младежа.

В главата на Мурад избухнал нов взрив. Той веднага разбрал: терористичният акт на летището в Брюксел е дело на родния му брат. Човекът, с който той прекарал детството си в една и съща стая.

Изглеждало му, че животът му се е разпаднал за един миг.

"Вие не можете да изберете семейството и роднините си, аз не нося никаква отговорност за брат си, разсъждавал Мурад една-две седмици след трагедията. - Като деца бяхме близки, но след това аз се запалих по спорта и започнахме да общуваме по-рядко. Като дете той беше приятно, умно момче, такъв ще се опитам да го запомня. Дните след терористичния акт бяха невероятно трудни. По-рано аз лесно забравях проблемите, но тук всичко е различно. За мен е неприемливо, че моят брат е способен на такава ужасна постъпка".

Бащата на братята Лаашрауи е дошъл от Мароко, заради което Мурад и Наджим са израснали в Шаербек - имигрантски район в Брюксел. За да не се скитат момчетата безцелно из улиците и за да не попаднат в съмнителна компания, баща им ги завел в зала по таекуондо. Самият той вечер гледал филми с Брус Ли и Джеки Чан.

"Спортът беше важна част от моето възпитание: винаги трябваше да съм точен, да уважавам правилата и съперниците", казва Мурад.

По-малкият брат започнал да се състезава на 14 г., а Наджим, който в това време бил на 18, вече бил захвърлил спорта. Вместо това той често ходел в джамията в северната част на Брюксел (пуснал брада, отказал се от алкохола) и постепенно бил пропит от идеите на радикалния ислям.

"Той четеше книги за съвременната политика, спомня си Мурад. - Не се виждахме често, както по-рано, защото аз много тренирах. Но когато се виждахме у дома, винаги имаше за какво да се посмеем. Той не беше някакъв мрачен, депресиран или затворен. Живееше добре и нямаше особени проблеми".

През 2011 г. Наджим постъпва в колеж и започва да учи за електротехник. След това работи като портиер в сградата на европарламента и на летището в Брюксел, но тези ангажименти се оказвали краткотрайни. През 2013 г. той за последно се вижда с роднините си и тайно заминава за Сирия, за да се закълне във вярност на Ислямска държава. През 2014 г. Наджим написал в Туитър, че "мюсюлманите живеят в атмосферата на тотална война".

След това Наджим нелегално се връща в Белгия, за да продължи да работи за организирането на серия от терористични актове - тогава полицията вече го обявила за издирване и на престъпника му се наложило да се укрива.

Първоначално той събирал бомби за терористите, нападнали Париж през ноември 2015 г., а след това направил взривно устройство за атаката в Брюксел. То било скрито в един незабележим куфар.

"Когато това се случи, мен дори ме посъветваха да си сменя фамилията, за да се дистанцирам от целия кошмар. Но аз отказах, защото това не е решение на проблемите. Фамилията съм я получил от баща ми, а не от брат ми, разказва Мурад. - Бях ядосан на брат ми за това, което направи, но още по-ядосан бях на тези, които манипулират момчета като Наджим".

Два месеца след тези думи Мурад спечелва европейското първенство по таекуондо в категория до 54 кг. , но се разминава с Олимпиадата. Причината е, че в Рио се състезават в категория до 58 кг., а в Белгия имало по-силен боец.

Но ако Мурад беше стигнал до участие в Бразилия, това щеше да бъде един от най-емоционалните епизоди на Игрите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички