От мир до война за часове: Кръв, насилие, наглост и погром след протеста срещу БФС (ВИДЕО И СНИМКИ)


От мир до война за часове: Кръв, насилие, наглост и погром след протеста срещу БФС (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Alexander Karamfilov/Lap.bg

3949 0

Протестът срещу БФС и управлението на Борислав Михайлов приключи, а щетите са огромни - и физически, и психически, и то за всички участници. От мирно събиране, организацията ескалира до сериозни нива, а в края центърът на София приличаше на военно поле, а не на европейски град. 

Ранените са десетки, битите са стотици, а щетите за столицата ще са в огромен размер. Отговорните лица в БФС, заради които се организира протестът, излязоха "сухи" от ситуация и дори си позволиха некоректни коментари към притестиращите. Един от тях дори не знаел защо са се събрали. Как се стигна до всичко това и как се разви вечерта пред стадион "Васил Левски" - четете в следващите редове! 

СНИМКИ: Огън, кръв и болезнено тъжен край на протеста срещу БФС

Началото на протеста 

Още: Полицаи - бити. Протестиращи - бити. А виновниците за погрома щастливо си наглеят

Вечерта започна мирно. Феновете се събираха все повече и повече и наброяваха много по-сериозно число, от 4-те хиляди, обявени от органите на реда. Зад сектор "Б" и "Г" се събираха съответно феновете на Левски и ЦСКА, като само те наброяваха няколко хиляди, без да броим постоянно събиращите се пред стадиона протестиращи. 

Протестът започна спокойно - в последствие прерасна в истински ужас

С песни против БФС бяха огласени улиците около стадиона, а представителите на полицията бяха поставили барикади, за да няма достъп до стадиона. Протестиращите се бяха подготвили с лозунги, плакати. 

Ескалация малко след 18 часа 

Още: ВИДЕО: Шеги, закачки и поздравления - жандармерията явно се гордее с побоя на протеста срещу БФС

Когато от двете страни на стадиона се включиха феновете на Левски и ЦСКА, напрежението започна да се покачва. Към полицаите полетяха всевъзможни предмети, сред които бомбички и павета. Полицията неколкократно обяви, че ще използва оръдието за вода, което беше подготвено при нужда. До такава, за съжаление, се стигна - нещо, което е рядко виждано в столицата и за последно се случи на мач между Левски и ЦСКА през 2011 година. 

Разпръскване на фенове 

Въпреки че малцина бяха тези, които хвърляха предмети по полицията в началото, органите на реда стартираха операция по изтласкване и разпръскване на феновете. Те изтикаха протестиращите по-далеч от стадиона, използвайки както водното оръдие, така и силата на своите палки. 

Още: "Изчезвайте бе, да се види как се действа": Полицай обясни побоя в разгара на екшъна (ВИДЕО)

Протестиращите се опитаха да запазят позиции, но това беше невъзможно. Допълнителната ескалация беше неизбежна...

Бой наред и пълен хаос

Органите на реда започнаха да преследват протестиращите, независимо дали са били сред провокаторите, или не. Мнозина бяха бити с палки, дори и докато лежат безпомощно на земята. 

Още: Официално: Колко души са минали през "Пирогов" след протеста, побоищата и ексцесиите на протеста срещу БФС?

Част от протестиращите започнаха да чупят коли, витрини и се стигна до там, че два буса на полицията бяха запалени. Сред побоищата и огъня, постоянно хвърчаха линейки, медицински лица и представители на Столична община, които да се погрижат за ранените граждани и представители на полицията. 

Спешна помощ беше оказвана на най-тежко ранените по време на протеста

Стигна се дори до безумието журналисти да бъдат удряни от полицаи. Двама от представителите на Sportlive.bg отнесоха различен тип бой - един с палка, друг с шамари. Колега от dsport.bg и "Дарик Радио" пък бе принуден да седи (или лежи) на паветата над половин час, заобиколен от полицаи, независимо че се идентифицира многократно като представител на медиите и излъчваше постоянно случващото се на живо. И други колеги също пострадаха по време на опита на полицията да оттласне протестиращите. 


Още: И Васил Божков взе отношение за БФС и "бистришките тигри": Смяната на един Боби с друг няма да оправи нищо!

Намеса на кмета 

Дори кметът на столицата Васил Терзиев се появи край стадион "Васил Левски", но определено не беше добре информиран за случващото се. Той обяви, че има 4 ранени полицая и 10 протестиращи - със сигурност ранените полицаи бяха повече, а потърпевшите протестиращи - многократно повече. 

Информация от СДВР 

Още: Колко са ранените фенове и полицаи на кървавия протест срещу БФС?

Заместник директорът на СДВР обяви пред медиите, че ранените полицаи са много, а употребата на водното оръдие се е наложила, за да бъде "хуманно" разпръсната тълпата. Защо след това обаче полицаите са били всякакви протестиращи наред, включително и журналисти, отговор не бе даден след многократно задаване на въпроса. 

 

Същият представител на СДВР обяви, че до ескалация и по-груба намеса на полицията се е стигнало, защото представители на агитките са се сбили помежду си...

Още: Стигна ли наглостта чак дотам? Емил Костадинов не говори много, но показа среден пръст? (СНИМКА)

Мит или реалност е боя на агитките? 

След редица разговори с протестиращи от всяка страна, разговори с колеги журналисти и собствени впечатления, Sportlive.bg може да потвърди, че сблъсъци между протестиращи и протестиращи НЕ Е имало. Дори напротив - след ескалацията на напрежението, много фенове на различни отбори си помагаха при отбраняването и пазенето от полицията. 

Полицията най-накрая изгони всички протестиращи 

Още: Истината: Излъга ли СДВР? Сбиха ли се фенове на различни отбори, или бяха рамо до рамо?

По време на хаоса, от полицията взеха допълнителни мерки и спряха достъпа на живущите до домовете им, както и на журналисти да снимат на определени места. Органите на реда окончателно успяха да изтласкат протестиращите, като те се пръснаха в двете различни посоки на булевард "Васил Левски". Това се случи след края на двубоя България - Унгария. 

София пламна заради протеста срещу БФС

Реакцията на отговорните за протеста лица 

Представителите на БФС, които все пак се бяха появили на стадион "Васил Левски", за разлика от Борислав Михайлов, се отнесоха с пренебрежение към случващото се. Йордан Лечков - вицепрезидент на БФС, обяви, че от УЕФА са благодарили на БФС и са поздравили управниците за доброто решение (бел.ред - цялото разиграване къде ще се играе мачът и да е без фенове). 

Още: Гонзо: И аз нямам идея защо протестираха, прави бяха от УЕФА мачът да е в Пловдив

Емил Костадинов пък гордо заяви, че няма представа защо хората протестират. Борислав Попов пък не обели и дума след края на мача. 

Полицаи и граждани

Последиците от погрома в София 

Десетки са (официално поне) ранените от двете страни на барикадата - и полицаи, и протестиращи. От БФС няма нито един пострадал, въпреки че протестът беше в чест на 18 години управление на Борислав Михайлов и компания. От "Пирогов" излязоха с официални данни, че 14 са били пациентите към 00:00 часа, но проверка на Sportlive.bg показа, че само чакащите пред "Пирогов" и пред травматологията са повече. 

Още: Както и през 2019-а! Бойко Борисов към Боби Михайлов: След толкова кръв, иди си!

Стотици коли са с потрошени прозорци, врати и какво ли още не. Има потрошени магазини и обекти. Запалените полицейски бусове са два. Десетки кофи и предмети също горяха дълго време по време на протестите. 

Щетите за столицата със сигурност са многохилядни, но на този етап няма информация колко ще струва софийският ужас на Столична Община. 

До 02:00 часа нямаше нито една оставка на член на БФС. 

Вижте ПЪЛНА галерия от погрома в столицата по време на протеста срещу БФС!

Протестът срещу БФС, прераснал в пълен погром

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички