Роман Безяк: Правя всичко, за да играя в Бундеслигата


Роман Безяк: Правя всичко, за да играя в Бундеслигата

5783 0

Роман Безяк можеше да стане първият словенец с гол в Шампионската лига този сезон. Удари греда на "Анфийлд" срещу Ливърпул, след това негово попадение срещу Реал (Мадрид) не бе признато. Нападателят е в полезрението на националния селекционер Сречко Катанец. Иска да го впечатли с гол в Шампионската лига, а след това да заиграе в клуб от Бундеслигата. По всички тези теми таранът на Лудогорец говори пред словенския сайт siol.net. Предлагаме ви интервюто на играча с известни съкращения.

Роман, в края на първото полувреме срещу Реал Мадрид прати топката в мрежата на действащия европейски шампион. Как се почувства?

- Неописуемо, никога няма да го забравя. Не знаех, че съдията е вдигнал флага за засада и аз се затичах да отпразнувам попадението. Беше много шумно и не бях чул сигнала. Експлодирах от щастие. Втурнах се надясно, обезумял от радост, тичах точно срещу страничния съдия и тогава видях, че е вдигнал флага си. Не можех да разбера защо - секунди по-рано Касияс игра докрай в ситуацията, а след като вкарах, направи сериозно изражение - по нищо не личеше, че е свирена засада.

А какво е чувството да празнуваш точка срещу Ливърпул на "Анфилд" и секунди по-късно да си тръгнеш към къщи с празни ръце?

- Понякога във футбола всичко е въпрос на сантиметри, дори на милиметри. Срещу Ливърпул отиграх перфектно едно положение, но топката срещна гредата. Чувствах се доволен от изпълнението си, а след това и от достигнатото равенство. За жалост загубихме след глупава грешка в по­следната атака на Ливърпул в мача.

Дузпата за Ливърпул в добавеното време на мача бе отсъдена от словенския съдия Матей Юг. Говори ли с него след мача?

- Видяхме се преди срещата. След мач обикновено реферите са обградени от охрана и е трудно да говориш с тях. Трябва да отбележа, че колкото и да ни болеше, никой от клуба не се оплака. Вярно, у някои от нас имаше съмнения дали наистина е имало дузпа, но след като изгледахме повторения на ситуацията, видяхме, че съдията е отсъдил правилно.

След загубите от Ливърпул и Реал обаче щастието Ви се усмихна и победихте Базел, което не е никак лесна задача.

- Бяхме нещастни, но всичко ни се върна, футболът веднъж отнема, друг път дава... Срещу Базел вкарахме в последната минута - гол на Минев от 20 метра. Това наистина е най-сладката ми победа до момента.

С кого си смени фланелката след мачовете с Ливърпул и Реал?

- При визитатана "Анфилд" се уговорих с Марио Балотели още на почивката - срещнахме се в тунела. Той е много интересна личност. Когато не е на терена, постоянно се смее. Вярвам, че не е лош човек, както често е описван. След мача с Реал си смених екипа с Лука Модрич. Имахме и приятелски разговор с хърватина по комшийски (смее се).

Сигурно имаш специален статут в Лудогорец, защото си най-добрият голмайстор на тима в евротурнирите - имаш 8 попадения. Така ли е?

- Повечето от тях са от миналия сезон, вече съм ги забравил. Иначе е вярно, че аз съм с най-много голове за тима в Европа. Доволен съм от този факт, но... все още ми липсва гол в Шампионската лига. Имам добро предчувствие, че ще го постигна. Да не забравяме, че има добри играчи, които никога не записват мач в групите на този турнир. А аз започнах като титуляр вече в три мача. Клубът ми вярва, затова съм щастлив.

По-добре ли ще е за вас, ако Лудогорец домакинстваше в Лигата в Разград, а не в София?

- Не знам. В София събираме по 30-40 хиляди зрители на мач, а на нашия стадионмогат да бъдат максимум 8. Затова си мисля, че е по-добре да играем в София. Там също се чувстваме у дома си. Ние представяме България, затова идват хора от различни краища на страната. А мен специално ме подкрепят приятели и семейството ми, които пристигат за мачовете от Словения. В София винаги се случва нещо драматично. Влязохме в групите по невероятен начин - защитникът Козмин Моци спаси две дузпи на Стяуа, бихме Базел в последната минута, стигнахме до 3:3 с Лацио, след като губехме. Винаги е интересно и има драма - дузпи, червени картони, голове в края...

В Словения Марибор е далеч от лидера в първенство, но има шанс да продължи напред в Шампионската лига. С Лудогорец нещата стоят по същия начин - ЦСКА ви води в А група. Защо се получава така?

- Опитваме се да не делим мачовете, да не гледаме само Шампионската лига. Знаем, че първенството ще се реши във втората част, когато помежду си ще играят първите шест. Тогава ще имаме 10 мача. Все още ни предстоят три срещи с ЦСКА. Можем да ги настигнем, сигурен съм. Мисля, че проблемът ни е, че първенството е слабо и само в Шампионската лига натискаме педала на газта докрай.

Договорът ти с Лудогорец изтича в края на първенството. Има слухове, че клубът ще те продаде през зимата, за да спечели някакви пари от теб, а не да те изпусне като свободен агент през лятото.

- Не знам за това, откровен съм. Още преди сезона казах, че сериозно ще обмисля възможността да остана и да мога да играя в Шампионската лига или да си тръгна. Е, останах и играя в нея. Какво ще се случи в бъдеще - ще видим през януари.

Увеличава ли се напрежението върху теб с оглед на факта, че договорът ти изтича?

- Не, ще обсъдим нещата с ръководството. Казаха ми, че разчитат на мен. Предложиха ми нов договор, но все още водим разговори. Не съм напрегнат, играя във всички важни мачове. Надявам се, че клубът ще продължи да бъде коректен с мен. Засега всичко е отлично и лоша дума за Лудогорец не мога да кажа.

Сигурно те е поласкало, когато преди време президентът ви Кирил Домусчиев каза, че ще те продаде само срещу 10 милиона евро...

- Поласкан? Сумата наистина е много висока. Но на всички в отбора цените им са високи. Това е начин босът да си запазва отбора. Но миналия сезон бях малко разочарован. След четирите гола в Лига Европа исках да напусна, да продължа на друго място развитието си. Но след това влязохме в Шампионската лига, така че не съжалявам. Доволен съм от това, не хвърча в облаците.

Дълго време се пишеше, че Вердер Бремен те иска. Така ли е?

- (Замисля се.) Когато бях на 16 години, дадох първото си интервю. В него казах, че искам един ден да играя в Бундеслигата. Това не се е променило. Правя всичко, за да постигна тази цел. За интерес от Вердер пишеше в медиите, най-вече в българските. Ако има нещо - трябва да се подхожда внимателно, защото много фактори могат да провалят даден трансфер.

След няколко дни ще гостуваш в Шампионската лига на Базел. Когато националният ни отбор би в Швейцария, ти не беше част от него, а сега може да вземеш реванш...

-Да. Много искам най-накрая да вкарам. Дано от четвъртия си опит успея.

Преди време Миливое Новакович от българския Литекс отиде в германския Кьолн. Да нямате един и същи мениджър?

- (Смее се.) Не, не. Новакович е уважаван в България, бил е голмайстор на лигата. Искам и аз да стана, но не играя във всички мачове. Причината е, че треньорът прави много ротации. През сезона съм изиграл само 12 мача. Той държи да сме добре отпочинали за евромачовете.

Липсва ли ти Мишел Платини?

- (Смее се.) Истина е, че в клуба имахме бразилец, който се казваше Мишел Платини, но той напусна. Интересното е, че в ЦСКА сега има играч на име Луис Соарес.

Как е животът в България, има ли големи разлики в прослойките?

- Като футболист - не живея лошо тук. Разград е малък град. Хората са от средната класа и не мога да видя разлика между богати и бедни. Но София е много голяма, там наистина можеш да срещнеш много бедни хора. Столицата е европейски град, с много нови сгради. А аз от Разград съм само на час път от морето - плажовете тук са страхотни.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички