Куп пропуски на Лудогорец не попречиха на "орлите" да вземат успех в Европа


Куп пропуски на Лудогорец не попречиха на "орлите" да вземат успех в Европа
Снимка: Оф. сайт на Лудогорец

10505 0

Хегемонът в българския футбол през последните години Лудогорец осъществи много важна крачка към класирането си за груповата фаза на Лига Европа. Единственият български представител в европейските клубни турнири стигна до 1:0 в гостуването си на Торпедо Кутаиси, въпреки че можеше да спечели със сериозна разлика.

В края на първото полувреме падна единственият гол след прекрасна комбинация между Вандерсон и Марселиньо, като първият завърши след финт и силен удар от 5-6 метра.

През вторите 45 минути "орлите" направиха куп пропуски, като "най-дейни" в това бяха Кешеру, Вандерсон и Мисиджан. И тримата пропуснаха 100%-ови положения, които можеха да предрешат всичко в този сблъсък.

Въпреки нереализираните положения обаче Лудогорец е във водеща позиция за класиране в груповата фаза. Отборът записа втора победа като гост в Европа през настоящия сезон, а реваншът е след седмица в Разград.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата започна с гол на домакините в първата минута, който бе отменен поради засада. В тази ситауция футболистите на българския тим допуснаха две грешки в рамките на няколко секунди, а след тях Сисиньо извърши нарушение. последва центриране и изстрел с глава на Азацки, топката мина под плонжа на Броун, но реферът не зачете попадението заради засада.

Първата по-опасна атака за българския шампион дойде след самостоятелен проби на Марселиньо в 13-ата минута. Бралилецът преодоля двама противници и стреля от границата на големия пеналт, но над вратата. Само 120 секунди по-късно орлите създадоха първото по-опасно положение в мача. Марселиньо намери Мисиджан, който майсторски прехвърли бранител на домакините и стреля силно по земя, но Квашквадзе изби.

В 28-ата минута Кампаняро засече с глава центриране от корнер на Вандерсон, а изстрелът премина много близо до дясната греда.

В добавеното време на първото полувреме Лудогорец демонстрира страхотна бразилска акция. Вандерсон нахлу към наказателното поле с топка в крака и комбинира с Марселиньо, който веднага му върна топката вече в пеналтерията. Там с перфектно движение с тяло Вандерсон си освободи пространство почти фронтално срещу вратата, стреля и беше безпощаден - 0:1 за "орлите".

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Грузинският отбор се откри през вторите 45 минути, но не заигра по-добре в атака. Вместо това Лудогорец получи куп шансове да покачи на 0:2, но се стигна до сериозни пропуски. Първо в 58' Вандерсон се озова на страхотна позиция в наказателното поле, стреля силно от 12 метра диагонално от вратата, но стражът спаси.

В 63' Мисиджан остана очи в очи с Квашквадзе, но отново вратарят надделя в задочния сблъсък, а след последвалия корнер отново Вандерсон беше спрян от стража на Торпедо.

В 69' Сисиньо намери пространство и стреля отдалеч, а вратарят изпусна топката. При добавката обаче Кешеру стреля право в тялото на Квашквадзе и не успя да реализира.

СЪСТАВИ:

Торпедо Кутаиси: 89. Квашквадзе, 6. Цинцадзе, 10. Кукианидзе, 13. Азацки, 18. Гегечкори, 22. Долидзе, 23. Кимадзе, 24. Марин, 27. Хлинка, 30. Кубакидзе, 31. Лачни

Лудогорец: 1. Броун, 4. Сисиньо, 30. Моци, 3. Недялков, 6. Натанаел, 18. Дяков, 10. Кампаняро, 88. Вандерсон, 94. Марселиньо, 93. Мисиджан, 28. Кешерю

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Крайният победител от предстоящите два сблъсъка ще попълни банковата си сметка с 2.92 милиона евро, а ако отпадне, ще вземе само 300 хиляди евро. Тоест срещите са за 2.62 млн. от европейската валута - малко над 5 милиона лева. И това няма да е всичко, защото 48-те участника в груповата част на надпреварата ще си разделят след това 84 милиона евро в зависимост от коефициента си, както и от това доколко разпознаваеми са сред запалянковците на Стария континент.

Победата в групата ще носи 570 хиляди евро, а равенството -190 хиляди евро. Първият в нея ще получи бонус от 1 милион евро, а вторият - 500 хиляди евро. Достигането на 1/16-финалите напролет вкарва и допълнително 500 хиляди евро.

Но докато се започне със смятането на такива суми, в лагера на Лудогорец има още време, както и едно препятствие в лицето на Торпедо. Бонус за разградчани е фактът, че съперникът не може да играе на собствения си стадион в Кутаиси и днес ще се надява феновете в столицата Тбилиси да ударят едно рамо.

Треньорът на Лудогорец Пауло Аутуори бе спокоен при отлитането на тима. Той взе в Грузия 22-ама играчи. Единственият му проблем е, че няма да може да използва титулярният вратар Ренан дос Сантос. Бразилецът получи травма в областта на адукторите непосредствено преди реванша от третия квалификационен кръг със Жрински Мостар (1:1). Затова под рамката ще застане аржентинецът Хорхе Браун.

Заради проблемите с Ренан Аутуори не смята да прави промени в състава, който през уикенда игра силно и победи ЦСКА с 1:0. В центъра на защитата отново ще застане Антон Недялков вместо Рафаел Форстър. Българинът ще си партнира с Козмин Моци, а бекове ще са Сисиньо и Натанаел. В халфовата линия ще действат капитанът Светослав Дяков и Густаво Кампаняро, а по крилата ще са Мисиджан и Вандерсон. Тон в играта на орлите ще дава Марселиньо, а на върха на атаката ще е Клаудиу Кешеру.

В състава на домакините със сигурност титуляр ще бъде Лазар Марин. Бекът за последно игра у нас в Ботев Пловдив. Сред най-важните играчи на Торпедо са Квашхадзе, Гегечкори и Цинцадзе. Лудогорец ще трябва да внимава, защото съставът от Кутаиси е доста прецизен при реализирането на ситуациите си. В предишното си домакинство в Лига Европа на "Михаил Месхи" бе победен албанският Кукеси с 5:2. Тогава Торпедо реализира головете си само с 6 изстрела в очертанията на вратата. Грузинците обаче са колебливи в отбрана, въпреки че във втория квалификационен кръг елиминираха Викингур с общ резултат 7:0.

При успех на мисия "Торпедо" Лудогорец за пети път ще играе в груповата фаза на евротурнир. Те си извоюваха право на участие в същинската фаза на Шампионската лига през сезон 2014/15 и 2016/17, а в Лига Европа бяха през 2013/14 и 2017/18.

Стадионът в Тбилиси вече донесе късмет на един български тим. През 2006-а там Левски победи с 2:0 Сиони Болниси, а след това стана първият роден отбор, класирал се за груповата фаза на Шампионската лига.

Целта пред Лудогорец тази вечер е да направи така, че да си осигури спокоен реванш. Ответната битка е на 30 август, четвъртък, от 20:00 часа на "Лудогорец Арена" в Разград.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички