ЦСКА печели, когато в Левски си отворят устата


ЦСКА печели, когато в Левски си отворят устата

4315 0

ЦСКА е убедителен лидер в първенството. Изненадващо или не, това са фактите и дори най-големите противници на "армейците" трябва да преглътнат това. Колкото и да им е трудно. Преднината на "армейците" от 7 точки на върха сериозно притесни и собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев. На боса на разградчани със сигурност не му е приятно да гледа класирането в елита, особено след отличните изяви на тима му в Шампионската лига. Но това е реалността - "армейците" уверено гледат към 32-ата си титла на България. Сега обаче пред Стойчо Младенов и възпитаниците му предстои един от най-важните тестове. Този, който може да ги официализира като претенденти за титлата, или пък обратното - да ги удари като с мокър парцал през лицето.

В последните години дербитата с Левски обаче вече не решават нищо освен кой ще завърши сезона с едни гърди напред. А преди години в България бяхме свикнали вечните съперници да решават златните медали. Затова и тогава дербито беше чакано с такъв интерес от всички, докато в момента то буди интерес за няколко часа и толкова. В последната година пък това дерби стана още по-скучно. И как няма да е, след като Стойчо Младенов спука от бой вечния съперник. Петте поредни победи в "А" група и близо 9-те часа без допуснат гол от "сините" закономерно повишиха настроението на "Армията". неслучайно и след един от последните двубои между двата тима Александър Томов се изцепи, че ЦСКА може да стане шампион, ако играе само срещу Левски. И може би в думите му има известен резон. В събота обаче изходът от двубоя наистина може да направи "армейците" шампиони. Защото колкото и да им се иска на всички завистници, освен Лудогорец и Левски в момента няма друг отбор в България, който да спре похода на "армейците".

Затова и на "Армията" затвориха устата на играчите си. Е, някои не издържаха и споделиха мъдрите си мисли за мача. Но за разлика от противниците си от Левски нито един играч на ЦСКА не си позволи да говори с гръмки думи за предстоящото дерби. Напротив, всички се обединяват около мнението, че на "Армията" играят мач за мач, първото място ги изненадва и т.н. И това е много правилно. Вместо да сипят закани и да говорят празни приказки, възпитаниците на Стойчо тренират здраво и чакат дербито. Пък там каквото стане. А поводи за нов успех над Левски има. Защото на "Герена" отново отвориха големите си уста. А историята до момента е показала, че колкото пъти се обадят на "Герена", толкова пъти ядат здрав пердах от вечния си съперник.

Първи тон даде настоящият треньор Георги Иванов. Още незавърнал се на "Герена", преди няколко месеца Гонзо се закани на вечния съперник: "ЦСКА да се радва сега, защото това им е последната победа над Левски". Ама каква стана тя няколко месеца по-късно. Върна се Гонзо на "Герена", доведе испанец за треньор, направи пищна селекция и какво - падна с 0:2 от ЦСКА. Нищо че легендарната деветка на "сините" не беше треньор, тази загуба тежи на неговата съвест. Защото тя бе катализаторът, който отключи всички проблеми на "Герена". В часовете преди предстоящото дерби в лагера на Левски отново започват да сипят закани по адрес на "армейците". Нищо че в последните си два мача "сините" не успяха да бият Марек и Локомотив (Пд). Първи глас нададоха футболистите. "Ще изядем ЦСКА!", наточи се Антонио Аниете. Същият този, който дойде със статута на невероятен голмайстор, а до този момент може да се отчете с едва две попадения. "Не ни е страх от ЦСКА. Гонзо е факторът, с който ще победим в събота", добави голобрадият Божидар Краев. Колкото и голямо самочувствие, подплатено с качества, да демонстрира младокът, обаче на него му е много радо да се изказва за такива двубои. А и не е лошо да си поговори малко с Георги ИВанов за мачовете му срещу ЦСКА. Като футболист Гонзо беше истинско страшилище за "армейците". Такъв кошмар, че дори на исполина Ибрахима Гай му се подкосавяха краката, щом усетеше дъха на Гладиатора зад врата си. Само че като треньор ситуацията при Георги Иванов е точно обратната. Не ЦСКА, а той се стряска от името на "армейците". Ради Цонев пък от немай къде измъдри, че "само Маркиньос е добър футболист от състава на Стойчо Младенов". Да, явно не е гледал как всички защитници в България треперят от румънеца Серджиу Буш или като вратарите се разтреперват, щом зад топката застане Анон Карачанаков. Дори опитният Мирослав Иванов не пропусна да се изкаже преди мача. "За какъв комплекс можем да говорим. Надявам се в събота да победим и защо не и ние да направим така 5 или 6 поредни успеха", отсече Деко. Да, рано или късно и Левски ще запише подобна серия, но едва ли техничарят от Габрово все още ще играе на "Герена". Няма как преди подобно дерби дане се изкаже и капитанът на "сините" Владимир Гаджев. Явно четирите пъти, в които яде бой от ЦСКА през миналия сезон, не са го жегнали особено. В противен случай не може да си обясним думите му, че ЦСКА има леко предимство. Днес пък чакаме да видим какво ще каже Георги Иванов, който определено е от хората, които знаят как да мотивират футболистите си. Само че този път думите му може да окажат неблагоприятен ефект върху Левски.

Затова на "Армията" е добре да мълчат до мача, а не да сипят закани. Защото все пак футболът е непредсказуема игра. Дори ЦСКА да падне в дербито, поне разочарованието сред публиката няма да е толкова голямо. Защото, когато сипеш закана след закана, а накрая си тръгнеш с 2-3 парцала във вратата, е най-малкото жалко, да не кажем комично. За щастие на ЦСКА все още не се е изказал собственикът на Левски Тодор Батков. В последните години, когато адвокатът си отвори устата преди вечно дерби, неговият тим винаги страда на терена. До момента обаче Батков се удържа. Но до мача остават още 36 часа. Дали адвокатът ще издържи, или ще се пречупи, тепърва предстои да видим. Само да не се окаже, че Левски отново говори, а накрая ЦСКА печели.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички