Гриша Ганчев с Литекс срещу Гриша Ганчев с ЦСКА - историята е категорична


Гриша Ганчев с Литекс срещу Гриша Ганчев с ЦСКА - историята е категорична
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимка: офиц. сайт на ЦСКА

6547 0

Една от най-популярните фигури в родния футбол за 21-ви век - Гриша Ганчев, се оттегли от управлението на ЦСКА (заедно със своя син Данаил Ганчев). Покрай футбола у нас е известен още с делата си в Литекс, като в този материал ще разгледаме постиженията му при "червени" и "оранжеви".

Гриша Ганчев в Литекс

Литекс срещу Левски

Още: "Благодарим, че ни извади от калта"; "Беше време": Как феновете на ЦСКА приеха новината за Гриша Ганчев?

На 12 юни 1996 година Ганчев спасява отбора от Ловеч и от ЛЕКС го преименува на Литекс. Прави се професионална организация, светкавично се привличат известни родни имена и отборът се завръща в първото ниво на футбола в страната ни.

През следващата кампания - 1997/98, "оранжевите" бързо се превръщат във фактор и печелят титлата още в първия си сезон след завръщането в елита (под ръководството на Димитър Димитров - Херо). До онзи момент само германският Кайзерслаутен в световен мащаб е ставал шампион след промоция в елита.

Идва и дебют в Европа, като в 1-вия квалификационен кръг на Шампионска лига е отстранен Халмстад, воден от Фреди Люнгберг. В следващия кръг отпадат от силния Спартак Москва. През следващия сезон Литекс отново става шампион в България след голяма битка с Левски, като този път шампионския поход води Ферарио Спасов, а решаващият момент е равенство на "Герена", което подпечатва титлата. През онзи сезон е и вероятно най-великият мач в историята на отбора - гръмка победа с 8:0 над ЦСКА на Димитър Пенев.

Освен споменатите шампионски титли в първите две години на Ганчев, "оранжевите" завършват първи два пъти поред и току преди доминацията на Лудогорец - сезони 2009/10 и 2010/11. Освен това печелят Купата на България четири пъти (2000/01, 2003/04, 2007/08, 2008/09), както и веднъж Суперкупата на страната (2010/11).

Още: Ганчеви OUT, Бербатов IN: До дни Митко става част от ЦСКА - вече върши важна задача?

Литекс изиграва 18 мача в квалификациите на Шампионска лига (8 победи, 1 равен и 9 загуби) и 52 в Лига Европа/Купата на УЕФА (21 победи, 11 равенства и 20 загуби). Така записва общо 70 мача в Европа - 29 успеха, 12 ремита и 29 поражения. Остава със сребърните медали за Купата на България три пъти, като губи и четири финала за Суперкупата.

Гриша Ганчев в ЦСКА

ЦСКА с Купата на България

Гриша Ганчев дойде в ЦСКА през лятото на 2015 година, когато "армейците" все още се състезаваха в третото ниво на футбола в страната. Той бе с ключова заслуга за това отборът да прескочи Втора лига и да се завърне набързо в елита след промяната на формата (твърде обширна тема, в която няма да навлизаме).

Още: Официално: Новината на годината от ЦСКА! Край на ерата Гриша Ганчев, кой поема?

Преди това да се случи обаче "червените" сътвориха историческия си успех и спечелиха Купата на България с онзи млад състав от българи. Това е и един от двата трофея за ЦСКА в ерата "Ганчеви", след като тимът печели трофея в надпреварата и през сезон 2020/21. "Армейците" губят и два финала - срещу Локомотив Пловдив (2019/20) и срещу Левски (2021/22).

Отборът бе близо и до шампионска титла в няколко случая - и най-вече през миналата година, когато записа рекорден брой точки в историята си, но накрая равенство с ЦСКА 1948 му изяде главата и Лудогорец продължи хегемонията си.

В Европа ЦСКА игра веднъж в групите на Лига Европа и веднъж в тези на Лигата на конференциите. Тимът записа престижни победи над отбори като Рома, Базел и Виктория Пилзен, като срещу чехите "червените" осъществиха един от най-великите си обрати, тъй като загубиха с 0:2 първия мач.

При Ганчев отборът играеше и много успешно срещу големия враг Левски, като записа 11 победи и 11 равенства при допуснати 4 поражения.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички