Литекс не е ЦСКА? Грешите - ЦСКА не е Литекс


Литекс не е ЦСКА? Грешите - ЦСКА не е Литекс
Снимка: БГНЕС

18819 0

ЦСКА започва възраждането си в Първа професионална футболна лига на България с домакинство на стадион "Българска армия" срещу Славия в първия кръг на обновения формат на елитната ни дивизия.

ЦСКА УДАРИ В ЗЕМЯТА ВСИЧКИ ПО ПРОДАДЕНИ АБОНАМЕНТНИ КАРТИ

Забележете, че написах ЦСКА, а не ЦСКА-София или ПФК ЦСКА-София ЕАД или пък ПФК ЦСКА АД, ЕОООД, ЦСКА 1948 и други глупости. ЦСКА си е ЦСКА, е казал треньор номер 1 на България за ХХ век Димитър Пенев, само че не е знаел колко много ще е прав в днешно време.

Духовити фенове на Левски, някои дезинформирани привърженици на футбола като цяло (неутрални в дуела ЦСКА - Левски) и нищожен процент заблудени, подведени или по някакъв начин ангажирани запалянковци на ЦСКА ще кажат, че не ЦСКА посреща Славия на "Българска армия", а Литекс. Или по-скоро Литекс-София. Всички изброени фенове по-долу ще наричам "оздравители", но в кавички, защото те нищо не оздравяват.

ЦСКА ПАЗИ МЯСТО ЗА РОДЕН НАЦИОНАЛ

Първо да подчертаем един факт - Литекс жертва професионалния си лиценз, за да играе ЦСКА в новата Първа лига. Не го е продал, каквато е нормалната процедура, защото и Литекс, и ЦСКА в момента са под патронажа на Гриша Ганчев и няма защо той да купува нещо свое и да си плаща сметката, отиваща с собствения джоб. Точка.

ПОСЛЕДНИЯТ ИГРАЧ НА ЛИТЕКС ПОДПИСА С ЦСКА

"Оздравителите" прибавят и Чавдар (Етрополе), за да завършат образа на т.нар. "хибрид" ЦСКА-София. Да, Чавдар също имаше роля в ренесанса на ЦСКА, но задавалили сте си въпроса защо беше нужно да участва Чавдар от Етрополе?

Защото през 2001 година сбоственикът на Велбъжд (Кюстендил) (преди това Левски Кюстендил, вярвам, че помните, ако сте на над 20-годишна възраст) Георги Илиев закупи акциите на Локомотив (Пловдив), заличи регистрацията на Велбъжд и премести всички активи и пасиви в Пловдив, за да учреди чисто новия Локо (Пд), какъвто го познаваме и днес.

След тази маневра, която е напълно законна, БФС промени наредбата си и забрани подобно нещо на отбори от различни географски региони. Не е забранил самата маневра, просто е забранил тя да се извършва между отбори от различни региони. Затова Етрополе, който е доста по-близо до София, трябваше да участва. Нека "оздравителите" сега да спорят за автентичността на Локомотив (Пловдив).

Ако още се чудите дали този ЦСКА е автентичният ЦСКА, трябва да се отчете, че от самото си създаване отборът винаги е играл на стадион "Българска армия" и е бил облечен в червено-бели екипи - точно както и сега. Стадионите са собственост на държавата и се отдават на клубовете на концесия, като сега няма да се впускам в подробности колко ощетен е бил ЦСКА повече от четвърт век, използвайки "Армията", спрямо другите български елитни отбори.

Просто Министерството на младежта и спорта отдава стадион "Българска армия" на единствения "армейски" клуб, защото Левски също има право да предяви претенции към него, но не го прави. Защото е безумно, няма смисъл. "Народна армия", или както се нарича сега - "Българска армия" принадлежи само и единствено на ЦСКА, който в момента е в Първа лига, заради Гриша Ганчев.

В какво се състои автентичността на един футболен отбор? Стадионът, базата, емблемата, футболистите, историята, трофеите, фенската маса. На кои от тези критерии отговаря в момента ЦСКА на Ганчев?

Стадион и база - да, ЦСКА ще играе домакинските си мачове на "Българска армия" и ще тренира на терените в Панчарево (докато Ганчев не реши да построи чисто нов тренировъчен комплекс, за което има намерение).

Емблемата? В момента ЦСКА не притежава емблемата си, тя е собственост на НАП, който предстои да я предложи на търг и да я продаде за около 3-4 милиона лева. Заложена е в НАП от времето на "Титан" като обезпеченеи на натрупаните дългове към "държавата". Гриша Ганчев неколкократно обяви желанието си да я откупи, но ако сега "одзравителите" се хващат за този детайл, за да делигитимират ЦСКА, то трябва да е ясно, че ЦСКА не притежава емблемата си от около 4-5 години, но едва сега се говори за "автентичност".

Футболистите? Ако се постараете, може да преброите десетина момчета в сегашния състав на Христо Янев, които се бореха миналия сезон във В група. Само че забравяте дублиращия отбор на ЦСКА на Ганчев, който по примера на Лудогорец и Литекс от миналата година ще се подвизава в Б група или както се нарича вече - Втора лига. Да, има нови попълнения от Литекс, който във В група не се нуждае от играчи, струващи над 1 милион евро като Арсенио Нунеш, Рафаел Перес, Антон Недялков, Пламен Николов, Кулма и др. Отново идва обяснението, че няма нужда от единия джоб на Гриша Ганчев да се слагат пари в другия.

Нунеш, Перес, Недялков и другите са доказателство, че Литекс е ЦСКА? Така ли мислите, оздравители? Явно по-"автентичният" ЦСКА е с играчи като Бенжелюн, Боладо, Тенгариня, Тибони, Хамилтон Рийкард (бяхте го забравили? Проверете), Лима и Соуса, Фо-Поре и куп други знайни и незнайни чужденци, които са допринесли за ЦСКА най-вече с делата във ФИФА за неполучени заплати. Те не са виновни, виновни са предложилите им такива договори ръководители, които сега не са в полезрението на феновете, защото негативите обира истинският "оздравител" и "възродител" Ганчев. (Между другото, г-н Гриша Ганчев не ми плаща заплатата, просто това са фактите)

Стигаме до историята и купите. Историята сама по себе си е "актив" и "пасив" само в съзнанието на хората. "Активите" са победите, "пасивите" са загубите и никой не може да ги купи и да ги постави на търг или да ги заличи. Точно както "оздравителите" се шегуват, че ЦСКА през 1998 година загубил от себе си с 0:8 в една люлякова вечер в Ловече. Не, Литекс унищожи ЦСКА с 8:0 в снега и това никой не може да отнеме на "оранжевите" (които, пак казвам, ще участват във В група с треньор Живко Желев).

Трофеите? Те се съхраняват в музея на ЦСКА на стадион "Българска армия", който в момента се използва от ЦСКА, както е било от 1948 година насам. Трофеите не са актив на дружество, те вървят заедно с историята и ако "оздравителите" имат нужда някой вестник, съд, синдик, Дуче, Господ, арменски поп да им кажат, че има "правоприемственост", то такава има и ще има.

ЦСКА от 1948 година има толкова малка юридическа и правна приемственост със сегашния ЦСКА, колкото всеки един отбор в България и по света от датата на създаването си до днес.

"Автентичният" ЦСКА, за който с крокодилски сълзи плачат "оздравителите" е регистриран като дружество (в спорта такива дружества не трябва да се приемат като фирма за плод и зеленчук, защото спортът е социален феномен с огромна обществена значимост и е глупаво да се принизяват до търговска регистрация) през 1999 година от Васил Божков. Реално, по логиката на "оздравителите", 'автентичният' ЦСКА има три титли, а не 31.

Но те не оспорват 31 титли и 20 купи, те оспорват сегашното положение на ЦСКА. В елита, където му е мястото, борещ се с другите български отбори за титла, купа и евентуално прогрес в европейските клубни турнири.

Сигурно сте чули за алтернативата на ЦСКА на Ганчев. Новосъздаден клуб, който няма да получи правото да се нарича ЦСКА, дори да се окичи с ПФК-та и цифри около името си (просто защото БФС не може да го позволи), който ще играе с някакви юноши в А окръжна на стадиона на Летище София (отново евентуално, защото все още няма разрешение дори за това). Този ЦСКА уж се финансирал от Васил Божков чрез "Нове холдинг", но май по-голям интерес от него има Кирил Домусчиев, който също се очаква (но засега отново само евентуалности без никакви гаранции) да помага с пари, но основно ще се издържа от членски внос. Успех!

Разберете, на никого не му пука за дълговете на ЦСКА, нито Ганчев, нито Божков са имали идеята да ги плащат в цялото им измерение. Но не мислете, "оздравители", че ЦСКА прецаква НАП с няколко милиона и Министерството на младежта и спорта с около 900 хиляди лева (такси смет и др., които пък ММС дължи на Столична община).

Тези дългове са обезпечени от "Титан" - къде с емблеми ("Титан" са заложили в НАП емблемата дори на вече несъществуващия вестник "Лидерът", който само един всеотдаен цесекар помни от миналото десетилетие), къде със земи. ЦСКА няма да прецака държавата, а и държавата няма да се остави да бъде прецакана от ЦСКА.

ММС не е дало "Българска армия" на ЦСКА на Ганчев, защото той е Ален Делон и е голям хубавец, а защото синдикът Дора Милева отписа ММС като част от кредиторите, нищо че има близо 1 милион за получаване.

Но, както каза Красен Кралев пред БНТ: "Дълговете на ЦСКА са обезпечени, къде със земи, къде с активи... НАП си е направил много добре сметката. Но такъв клуб като ЦСКА не е фирма за плод и зеленчук и ние не можем да допуснем да се стигне до провокации и стрес, спортът е социален феномен с огромна обществена значимост и искаме феновете да са спокойни - има един ЦСКА" (думите на Кралев са перифразирани, за да се обобщят от около 10-минутното му изказване по темата "ЦСКА" в предаването "Още от деня" по БНТ на 25 юли).

Така че, радвайте се, фенове на ЦСКА. Най-после "армейците" могат да мислят само за футбол и да се борят за бъдещето си изцяло на терена. Началото е "Българска армия" в петък от 21:15 часа срещу Славия. Краят е безвремието...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички