Нидерландия би Северна Македония и стана вторият отбор с пълен актив на Европейското първенство


Нидерландия би Северна Македония и стана вторият отбор с пълен актив на Европейското първенство
Снимка: Getty Images

4423 0

Нидерландия изигра подобаващо последната си среща от груповата фаза на Европейското първенство по футбол. "Лалетата" разгромиха с 3:0 Северна Македония, за да запишат най-разгромната си победа до момента на турнира и да спечелят първото място в групата с пълен актив от точки - 9.

Западната ни съседка Северна Македония пък завърши историческото си първо участие на голям форум без нито една спечелена точка, след като допусна поражения от Австрия, Украйна, а сега и Нидерландия.

Така "лалетата" отбелязаха поне 2 гола в 12-и двубой от последните 13 на европейски първенства, но като броим и квалификациите за тях. Освен това те не нарушиха традицията да не допускат гол у дома срещу този съперник, като го сториха за трети път.

Освен това мачът бе под номер 16 от 18 в груповата фаза на европейски първенства от 1996 година насам, в който Нидерландия отбелязва гол. Футболистите на Франк де Бур ще играят на осминафиналите на 27 юни в Будапеща, като все още не е ясен техният съперник.

СЪСТАВИ

Северна Македония: Димитриевски, Адеми, Муслиу, Велковски, Тричковски, Барди, Елмас, Алиоски, Трайковски, Ристовски, Пандев

Нидерландия: Стекеленбург, Де Лихт, Де Врай, Блинд, Дъмфрис, Ван Анхолт, Вайналдум, Гравенберх, Мален, Де Йонг, Депай

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Очаквано в първите минути Нидерландия владееше топката повече и дори се стигна до удар още във 2-рата минута, когато Гравенберх стреля от границата на наказателното поле, но изстрелът му мина над напречната греда. Северна Македония пък опитваше да контраатакува при всяка удобна ситуация.

В 9-ата минута Тричковски бе изведен отлично зад противниковата защита и вкара, но попадението бе отменено поради много "тънка" засада. Нидерландия пък отговори с опасна атака, при която завършващият пас на Депай в наказателното поле бе неточен, а в противен случай щеше да се стигне до почти сигурен гол.

В 21-ата минута северномакедонците отново имаха страхотна възможност, след като Горан Пандев направи отлично подаване и намери Трайковски, който опита изстрел от средна дистанция, но ударът му се отклони в страничния стълб.

24' - 1:0! Дейли Блинд направи опасна намеса пред собствената си врата срещу Горан Пандев, но нарушение не бе отсъдено. "Лалетата" организираха скоростна контраатака, а Депай бе в нейния център, като накрая именно той завърши в наказателното поле след подаване от Мален. Попадението бе прегледано от ВАР заради проявата на Блинд, но в крайна сметка не се видя очевидна съдийска грешка и голът бе зачетен.

В 29-ата минута Дъмфрис получи страхотно подаване, чрез което се озова очи в очи срещу Димитриевски, но не успя да го преодолее от непосредствена дистанция, влизайки на скорост, като стражът съумя да спаси.

До края на полувремето "лалетата" имаха още няколко добри възможности за това да удвоят аванса си, но до такова развитие не се стигна. Гостите пък продължаваха да опитват да затруднят съперника си на контраатаки, но отново без успех.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 50-ата минута домакините изпълниха по страхотен начин ъглов удар и топката стигна до Матайс де Лихт, който се справи с противников футболист и стреля мощно с глава, но ударът му бе спрян от Тричковски, който бе застанал на самата голлиния.

51' - 0:2! Само секунди по-късно северномакедонците сбъркаха при високо изнесената преса на Нидерландия. Топката стигна до Депай в наказателното поле, който подаде успоредно към Вайналдум, а за халфът не бе проблем да засече топката на опразнената врата и да удвои аванса за своя тим.

58' - 0:3! Вайналдум вкара и втория си гол в срещата. Мален изведе Депай срещу Димитриевски, но стражът спаси ударът на Депай. Топката обаче се отклони и попадна във Вайналдум, който вкара необезпокояван.

В 67-ата минута преднината за "лалетата" можеше да стане още по-внушителна, след като Вегхорст стреля от средна дистанция, но ударът му се отби в напречната греда.

До края на срещата и двата отбора можеха да отбележат, като това в по-голяма степен важи за Нидерландия, която, въпреки направените проблеми, не спря да тормози своя съперник. Северномакедонците пък също не успяха да се възползват от моментите си, които най-вече идваха на контраатака.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Резултатите от последните две срещи за отборите предопределиха съдбата им - Нидерландия продължава напред, а Северна Македония отпада в груповата фаза на първия голям турнир, от който е част. Съседите ни демонстрираха мъжка игра, но нямат особени шансове срещу "лалетата", особено като се вземат предвид показателите им срещу тимове около ранкинга на днешния съперник (между 6 и 26) - 1 победа, 1 равенство и 7 загуби. Трябва дас е отбележи, че те все пак отбелязаха в 7 от тези 9 срещи.

Класирането за Нидерландия към квалификациите за първи път от 2008 година ще позволи на Франк де Бур да направи ротации за срещата. Дори и така обаче съставът е фаворит за 3-те точки, след като има поне 2 отбелязани гола в 11 от последните 12 мача на на европейски първенства, като броим и квалификациите за тях. Освен това "лалетата" нямат допуснат гол срещу този съперник у дома, записвайки победа и равенство.

Почти сигурно изглежда, че реалните домакини (и символични гости) ще отбележат, тъй като са го правили в 15 от 17-те си мача в групите на европейски първенства от 1996 година насам (средно по 1,88 гола). Любопитно обаче е, че "оранжевите" не са успявали да се разпишат в 4 от последните си 6 мача срещу страни, които са в радиус от 10 места около позицията на Северна Македония (в тях имат 1 победа, 1 равенство и цели 4 поражения).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички