"Летящите" холандци приземиха "петлите" и изхвърлиха Германия от Лига "А"


"Летящите" холандци приземиха "петлите" и изхвърлиха Германия от Лига "А"
Снимка: Getty Images/Guliver

4171 0

Националният отбор на Холандия победи Франция с резултат 2:0 в мач от турнира Лигата на нациите. Така "лалетата" се доближиха само на точка от световните шампиони в групата си, изпращайки Германия извън Лига "А".

Домакините показаха по-добра игра и повече желание за победа и заслужено стигнаха до успеха. Точни за "лалетата" бяха халфът на Ливърпул Джорджиньо Вайналдум (44') и Мемфис Депай (94') от дузпа. 

Холандия запазва своите шансове за излизане от групата на първо място, като всичко е в техните ръце. В понеделник вечер "лалетата" гостуват на Германия, които вече загубиха шансове за спасение от изпадане. От друга страна световният шампион Франция изигра своя последен шанс в груповата фаза.

Първо полувреме

Домакините започнаха по-силно двубоя, като успяха да създадат опасно положение още във втората минута. Мемфис Депай бе изведен в коридор отдясно, след което центрира остро по земя към Джорджиньо Вайналдум, но ударът на халфа на Ливърпул бе отразен от Юго Лорис.

Първата опасна атака за "петлите" дойде благодарение на левия бранител Люка Дин, който центрира високо към Антоан Гризман, но нападателят на Атлетико Мадрид отправи слаб удар с глава, който не затрудни стража на "лалетата" Силесен.

В 13' Холандия създадоха второто си опасно положение. Дълго подаване в предни позиции бе свалено с глава от Бабел, за да попадне в краката на Мемфис Депай. Ударът на бившия играч на Манчестър Юнайтед обаче бе уловен от Юго Лорис.

В средата на първото полувреме защитата на световния шампион допусна да бъде преодоляна, като Мемфис Депай се оказа в чиста ситуация за гол срещу Юго Лорис. Холандецът изпрати топката извън очертанията на вратата, а освен това бе вдигнат и страничния флаг за засада. 

В 28' Антоан Гризман центрира топката в наказателното поле след свободен удар. Кълбото бе изчистено от защитата на "лалетата" извън наказателното поле, но се оказа в краката на Бенджамин Павар, който отправи силен удар, но премина малко над напречния стълб на Силесен.

Минута преди изтичането на редовното време Холандия успя да открие резултата в двубоя. Меко центриране в наказателното поле на "петлите" предизвика суматоха и грешка от страна на Стивън Нзонзи, след което Райън Бабел стреля към вратата. Ударът му бе отразен от Лорис, но при добавката Джини Вайналдум нямаше затруднения да изпрати топката в мрежата - 1:0.

До края на полувремето Франция не разполагаше с време за отговор, а Холандия заслужено се прибра с аванс на почивката, след като показа по-напориста игра и повече желание да стигне до попадение.

Второ полувреме

В 50' нападателят на "лалетата" Райън Бабел навлезе по десния фланг, след което рязко смени посоката, освобождавайки си пространство за удар. Последвалият изстрел обаче бе блокиран от защитник, а топката бе изпратена в ъглов удар за домакините.

След един час игра капитанът на Холандия Върджил Ван Дайк отправи опасен удар с глава след изпълнение на ъглов удар. Топката обаче прелетя над напречния стълб на Юго Лорис.

Две минути по-късно добро включване по левия фланг на Дейли Блинд завърши с чудесно центриране на задната греда, където се оказа Дензъл Дъмфрис. Бранителят отправи опасен удар с глава, който бе отразен от Юго Лорис, а при последвалата добавка от страна на Дъмфрис френският страж отново се намеси по великолепен начин.

В 73' Холандия получи възможността да изпълнява опасен пряк свободен удар в близост до наказателното поле на "петлите". Мемфис Депай изпълни статичното положение с нисък остър удар, който бе отразен от Юго Лорис.

През следващите две минути последваха нови две отлични положения пред бившия играч на Манчестър Юнайтед, който показва много активна игра през целия двубой. И в двете ситуации обаче отново стражът на Тотнъм Лорис се справи по отличен начин, отклонявайки ударите извън очертанията на вратата.

Холандия продължи да напада, въпреки крехката си преднина и опасните контра атаки на опонента си. В 82' Райън Бабел се оказа на границата на наказателното поле, където типично в негов стил смени рязко посоката, захождайки към вратата. Последва силен удар, който обаче не попадна в целта.

До края на двубоя "лалетата" показаха, че желаят по-силно победата и не позволиха на световните шампиони да създадат опасни ситуации. Домакините извършиха и тактическа смяна, с която подсилиха дефанзивната си линия с още един бранител. Райън Бабел бе заменен от Нейтън Аке.

Минута преди края на двубоя холандците хванаха своите противници на бърза контра атака, завършила с точен удар на Франки Де Йонг - избит от Юго Лорис.

Секунди преди последния съдийски сигнал арбитърът отсъди дузпа в полза на Холандия. Франки Де Йонг бе фаулиран в наказателното поле, а зад топката застана Мемфис Депай, който реализира дузпата в стил "паненка" - 2:0.

Преди мача

Световният шампион Франция излиза тази вечер за последния си мач от груповата фаза в турнира Лига на нациите срещу състава на Холандия. Двубоят може да се окаже решаващ за "петлите", които се надяват да завършат като лидери в подреждането.

Двубоят започва в 21:45 часа и може да го проследите НА ЖИВО в Sportlive.bg

Мачът ще се изиграе на стадион "Фейенорд" в Холандия. За домакините предстои още един мач в груповата фаза. "Лалетата" ще гостуват на Германия в понеделник вечер, където се очаква да бъде определен и крайния развой в групата на трите отбора.

За Франция равенство в днешния мач е напълно достатъчно, за да си осигури лидерската позиция в групата и шанс за директно класиране за Европейското първенство през 2020 година. Холандия от своя страна се нуждаят от задължителна победа, ако искат да запазят шансовете си да изпреварят "петлите".

Селекционерът на "лалетата" Роналд Куман залага на почти същия разширен състав, какъвто бе и през миналия месец. Единствената промяна е свързана с нападателя Арно Груневелд, който остава извън състава поради контузия. На негово място влиза 20-годишния Джавайро Дилросън, който може да направи дебют с националната фланелка.

При "петлите" има далеч повече кадрови проблеми. Пол Погба, Антони Марсиал, Александър Лаказет и Бенджамин Менди остават извън състава заради контузии. Тома Льомар, Лукас Ернандес, Корентин Толисо и Кингсли Коман също не попадат сред избраниците на Дидие Дешан. Рафаел Варан е на линия, но все още е под въпрос за двубоя.

СЪСТАВИ: 

ХОЛАНДИЯ - Силесен, Дъмфрис, Блинд, Ван Дайк, Де Лихт, Де Йонг, Де Роон, Вайналдум, Бабел, Бергвайн, Мемфис

ФРАНЦИЯ - Лорис, Павар, Дин, Варан, Кимпембе, Канте, Матюиди, Нзонзи, Гризман, Мбапе, Жиру

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички