Драма в Брага! Испания шокира Португалия и е в Топ 4 в Лигата на нациите


Драма в Брага! Испания шокира Португалия и е в Топ 4 в Лигата на нациите
Снимка: Getty Images

4264 0

Португалия загуби с 0:1 от Испания в люто иберийско дерби в последния рунд от Група 2 на Лига "А" в турнира Лига на нациите. По този начин "Ла Фурия" си осигуриха място във финалите на Лига на нациите догодина, като до последно изоставаха от съперниците си.  Единственото попадение отбеляза Алваро Мората в 88' на двубоя.

Срещата бе изключително изнервена от самото начало, но гостите приключиха полувремето с над 70% притежание на топката. Въпреки това, по-чистите положения бяха на страната на Португалия, но до гол така и не се стигна. 

Най - добрата възможност за домакините се откри пред суперзвездата Кристиано Роналдо в 47', но стражът на Испания Унай Симон се намеси категорично и извади топката, която беше насочена към долния десен ъгъл.

По този начин момчетата на Луис Енрике спечелиха групата си, наваксвайки две точки пасив и показаха характер срещу опитния тим на Португалия, който ще се отправи към Катар 2022 с не много добри усещания.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна двуостро. Испанците заложиха на висока преса, която даваше резултат в началните минути. Гостите имаха предимство и във владеенето на топката.

В първите десетина минути не се стигна до сериозна голова опасност пред някоя от двете врати. Испанците обаче продължаваха да владеят инициативата.

В 21-ата минута защитата на гостите се пропука при центриране, но съдията отсъди нарушение в атака на Жота.

В 23-ата минута португалците имаха претенции за дузпа след съприкосновение между вратаря Унай Симон и Кристиано Роналдо. Секунди по-късно се стигна до първия точен удар в мача. Отправи го Рубен Невеш от дъгата на пеналта, но стражът изби.

Домакините създадоха най-чистото си положение в 32-ата минута. Тогава Диого Жота получи топката в пеналта, освободи си пространство и шутира в десния ъгъл, но Унай Симон показа класа.

В 38-ата минута Бруно Фернандеш отправи тупалка от 20-на метра, но кълбото премина на сантиметри от дясната греда и се оплете в мрежата от външната страна.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Малко след подновяването на играта домакините пропиляха нов златен шанс за откриване на резултата. Кристиано Роналдо бе изведен в пеналта, но Унай Симон отрази удара му от близка дистанция.

Испанците владееха топката, но така и не достигаха до чисти голови положения. Вместо това домакините имаха нови златни възможности. В 69-ата минута Рубен Диаш стреля от воле, но защитник блокира топката на метър от голлинията.

Едва в 71-ата минута дойде първият точен удар за гостите. Гави изведе добре Алваро Мората отляво в наказателното поле, а нападателят стреля от малък ъгъл по тревата, но не затрудни Коща. 

Малко след това появилият се секунди по-рано на терена  Нико Уилямс би слабо в ръцете на вратаря на „мореплавателите“.

В 77-ата минута се стигна до най-чистата ситуация за „Ла Фурия Роха“ от началото на мача. Мората получи пред пеналта и шутира, но Коща прояви рефлекс и изби в корнер.

ГОЛ! По-настоятелната игра на Испания доведе до гол във вратата на домакините в 88' на срещата. Алваро Мората имаше огромно свободно пространство, след като стигна до прецизен пас в наказателното поле. Той не се поколеба да нанесе страхотен удар, който завърши в средата на мрежата.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Португалия: Коща, Мендеш, Диаш, Перейра, Кансело, Фернандеш, Карвальо, Невеш, Бернардо Силва, Жота, Роналдо (к)

Испания: Симон, Гая, Торес, Гиямон, Карвахал , Коке (к), Родри, Солер , Сарабия, Мората, Феран Торес 

ПРЕДИ МАЧА

Иберийското дерби на стадиона в Брага се явява директен сблъсък за първото място в групата. Първият в крайното класиране ще продължи на полуфиналите в турнира Лига на нациите.

В момента Португалия е лидер с актив от 10 точки. Дори и хикс ще стигне на „мореплавателите“ да финишират на върха в групата. Те изпревариха именно Испания, след като разбиха с 4:0 Чехия като гост в последния си мач от надпреварата.

„Ла Фурия Роха“ е на втората позиция с 8 точки. Селекцията на Луис Енрике трябва да спечели на всяка цена, ако иска да попадне в Топ 4 на турнира. В последния си мач испанците се сринаха като домакини с 1:2 срещу Швейцария.

На 2 юни на испанска земя двубоят между „Ла Фурия Роха“ и „мореплавателите“ завърши 1:1. Сега предстои да видим дали този път ще има победител. Шест от последните десет сблъсъка между двата тима за завършвали наравно.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички