Ван Дайк отказа Белгия и прати Нидерландия на финалите в Лигата на нациите (ВИДЕО)


Ван Дайк отказа Белгия и прати Нидерландия на финалите в Лигата на нациите (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3479 0

Отборът на Нидерландия се класира за финалната четворка на турнира Лигата на нациите, след като победи Белгия с 1:0 като домакин в последен мач от групите на надпреварата. Върджил ван Дайк отбеляза единственото попадение на стадион "Йохан Кройф Арена" в Амстердам, с което "лалетата" си осигуриха първото място в групата.

Пред Нидерландия задачата бе да не губи срещата в Амстердам, тъй като по този начин Белгия щеше да я измести от първото място. Домакините обаче бяха непоколебими в дефанзивен план, а с голяма заслуга за това бе и голмайсторът в мача Върджил ван Дайк, който заедно със съотборниците си показаха изключително дисциплинирана игра.

Така Нидерландия завърши на първо място в групата с актив от 16 точки - пет победи и само едно равенство срещу Полша. Белгия завърши на второ място с 10 пункта с едно равенство срещу Уелс и две загуби от Нидерландия. На трето и четвърто място останаха съответно Полша и Уелс.

Така Нидерландия и Хърватия се превърнаха в първите два отбора, осигурили си място във финалната четворка на Лигата на нациите. Другите два тима ще бъдат определени в понеделник и вторник вечер с двойките Унгария - Италия и Португалия - Испания. Финалите в Лигата на нациите ще се проведат през 2023 година.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Планът на Нидерландия за този мач се видя още в началните минути на срещата - да неутрализира опасната атака на Белгия. И трябва да се признае, че "лалетата" се справиха изключително дисциплинирано с тази задача, като не позволиха на опонента си да припари до вратата на Рембо Пасвеер.

Единствената по-сериозна ситуация за гол пред Белгия се откри в 32-ата минута, когато Аксел Витсел стреля към вратата на Нидерландия от обещаваща позиция, но Пасвеер успя да спаси. До края на полувремето Нидерландия контролираше срещата, а за Белгия остана да размишлява какво може да промени, за да пробие противниковата отбрана.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката и двамата мениджъри извършиха промени в съставите си, а пет минути след подновяването на играта Нидерландия едва не откри резултата. Дензел Думфрис стреля много опасно към вратата на Белгия, но Тибо Куртоа се намеси.

В средата на полувремето Амаду Онана имаше отлична възможност да вкара, но Пасвеер спаси. В 73-ата минута Нидерландия излезе напред в резултата. След центриране от корнер отбраната на Белгия "заспа" и остави Върджил ван Дайк необезпокоявано да вкара с глава - 0:1!

Video edited on Kapwing

Стартови състави:

Нидерландия: 1. Рембо Пасвеер, 2. Юриен Тимбер, 5. Нейтън Аке, 4. Върджил ван Дайк, 17. Дейли Блинд, 22. Дензъл Дъмфрис, 15. Мартен де Роон, 11. Стивън Бергхаус, 14. Дави Клаасен, 7. Стивън Бергвайн, 9. Винсент Янсен

Белгия: 1. Тибо Куртоа, 2. Тоби Алдервейрелд, 5. Ян Вертонген, 4. Дзено Дебаст, 6. Аксел Витсел, 18. Амаду Онана, 15. Томас Мюние, 21. Тимоти Кастан, 10. Еден Азар, 7. Кевин де Бройне, 23. Миши Батшуай

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Дойде време за решаващите битки в груповата фаза на Лигата на нациите. Една от по-интригуващите групи включва участието на Нидерландия (лидер с 13 точки), Белгия (втора с десет точки), Полша (трета с четири точки) и Уелс (последна с едва един пункт на сметката си).

Пределно ясно е, че Белгия ще се нуждае от победа, за да има шанс за първото място. Тази победа обаче трябва да бъде съобразена с поражението в първия кръг именно от "лалетата" с 1:4. Тъй като именно директните сблъсъци са първият компонент, който се гледа при равенство на точките, то "червените дяволи" ще имат нужда от успех с три гола разлика като гост, ако искат да завършат първи в групата.

ТОП коефициенти за сблъсъка Нидерландия - Белгия

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА НИДЕРЛАНДИЯ - БЕЛГИЯ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички