Испания рухна пред Швейцария и сдаде върха на Португалия в Лигата на нациите (ВИДЕО)


Испания рухна пред Швейцария и сдаде върха на Португалия в Лигата на нациите (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5108 0

Световният шампион от 2010 година Испания загуби от Швейцария с 1:2 като домакин в предпоследен пети мач от групите на Лигата на нациите. 19 години след последния си мач на стадион "Ла Ромареда" в Сарагоса, който бе загуба от Гърция, "Ла Фурия Роха" отново нямаше късмет и записа ново поражение - първо в групата на надпреварата.

Испания пострада от две статични ситуации в мача, при които ключова роля имаше бранителят Мануел Аканджи, който се отчете с гол и асистенция. Домакините обаче страдаха и в офанзивен план, като така и не успяха да пробият дисциплинираната отбрана на "кръстоносците", която отказа противниковите нападатели.

Мануел Аканджи откри в средата на първата част, засичайки центриране от корнер с глава. В 55-ата минута Жорди Алба се възползва от асистенция на Марко Асенсио, за да изравни, но само три минути по-късно Аканджи отклони подаване от корнер към Емболо, който вкара за 1:2.

До края Испания не успя да намери отговор на второто инкасирано попадение и загуби срещата. Така "Ла Фурия Роха" отстъпи лидерската си позиция в групата на Португалия и вече е втори, изоставайки на две точки от "мореплавателите" преди директния сблъсък между двата отбора в последния кръг. Швейцария пък е трети с шест пункта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Испания започна срещата в характерния си доминиращ стил, но пък Швейцария показа, че може да създава сериозни неприятности за отбраната на домакините. В 11-ата минута Емболо за малко да се отскубне сам срещу вратаря Унай Симон, но загуби равновесие след съприкосновение с противников играч, претендирайки, че е бил фаулиран. Съдията обаче не видя нарушение. Пет минути по-късно отново Емболо се озова очи в очи с Унай Симон и опита удар, който бе спасен, а и нападателят бе в засада.

В 21-ата минута добрата игра на Швейцария в атака се отрази и в резултата. Халфът Рубен Варгас центрира от корнер в наказателното поле, а бранителят Мануел Аканджи се извиси във въздуха, за да засече центрирането с глава и да порази вратата на Унай Симон - 0:1!

Video edited on Kapwing

Освен че поведе в резултата, Швейцария не даваше по никакъв начин на съперника си да доближи вратата на Ян Зомер. Гостите показаха отлична дисциплина и постройка, която затвори всички възможности на "Ла Фурия Роха" да създадат голова ситуация. Нещо повече: в 42-ата минута Джердан Шакири осъществи фантастичен пробив и стреля от малък ъгъл, а Унай Симон трябваше да спасява отбора си от втори гол.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Десет минути след подновяването на играта Испания изравни резултата. Марко Асенсио направи добър пробив, а след това видя включилия се отляво Жорди Алба. Играчът на Реал Мадрид веднага комбинира с крайния бранител на Барселона, който с мощен удар по диагонала се разписа - 1:1!

Video edited on Kapwing

Само три минути по-късно Швейцария отново излезе напред в резултата, а попадението във вратата на испанците пак дойде след статично положение. Центриране от корнер намери Мануел Аканджи на близката греда, който хитро отклони топката към вратата, а Бреел Емболо успя да добута кълбото в мрежата на Унай Симон - 1:2!

Video edited on Kapwing

В 63' Унай Симон излезе неразчетено, а Варгас успя да го изпревари, за да стреля с глава. Топката се приземи в непосредствена близост до голлинията, но Испания все пак оцеля и не инкасира трети гол във вратата си. Луис Енрике пък веднага извърши тройна смяна, пускайки в игра Борха Иглесиас, Йереми Пино и Нико Уилямс.

В следващите минути Испания така и не успяваше да пробие отбраната на Швейцария. В редките си възможности за удар към вратата на гостите футболистите на "Ла Фурия Роха" бяха парирани от стража на Швейцария Ян Зомер, който бе изключително стабилен в изявите си.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Испания: Унай Симон, Алба, Пау Торес, Ерик Гарсия, Аспиликуета, Бускетс, Педри, Гави, Сарабия, Феран Торес, Асенсио

Швейцария: Зомер, Родригес, Елведи, Аканджи, Видмер, Фройлер, Джака, Варгас, Шакири, Соу, Емболо

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА ИСПАНИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Отборът на Испания излиза в много важен сблъсък срещу Швейцария, който може да даде сериозен наклон на развръзката в група 2 в Лига А на Лигата на нациите. След четири изиграни срещи "Ла Фурия Роха" са лидери с 8 пункта, но само на точка зад тях са Португалия със 7 точки. Швейцария пък е последен с 3 пункта.

Испания победи Швейцария с минималното 0:1 като гост, а сега ще се надява на нов успех, който да им осигури добра изходна позиция преди последния и решаващ мач срещу Португалия. Освен това възпитаниците на Луис Енрике ще използват двубоя за финални настройки преди голямото събитие за годината - Мондиал 2022, което започва на 20 ноември.

ТОП коефициенти за мача Испания - Швейцария!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички