Хърватия запази интригата в елитната група след драматичен успех в зрелище срещу Испания


Хърватия запази интригата в елитната група след драматичен успех в зрелище срещу Испания
Снимка: Getty Images/Guliver

2783 0

Хърватия успя да си върне на Испания за 0:6 през септември, но по-важното е, че запази шансовете си да спечели групата, в която е и Англия, след като се наложи с 3:2 над Испания в много зрелищен и оспорван мач. 

Андрей Крамарич откри за "шахматистите" в 54', но в 56' Дани Себайос изравни. Тин Йедвай направи резултата 2:1 за хърватите в 69', а Серхио Рамос от дузпа изравни за 2:2 в 78'. Победният гол, дело на 22-годишния Йедвай, падна в 3-ата минута на даденото 4-минутно продължение.

Сега класирането в групата изглежда така:

1. Испания 6 т.

2. Англия 4 т.

3. Хърватия 4 т. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първата добра възможност в мача бе за Хърватия и дойде в 6-ата минута. Тогава Перишич получи на добра позиция, влезе със скорост отляво и стреля, като топката срещна гредата на Давид Де Хеа. В ситуацията хърватското крило с лекота провря кълбото между краката на Серхи Роберто. Нова добра възможност се отдаде на хърватите в 14', след като бързият Перишич отляво успя да отправи нещо средно между центриране и изстрел, но намиращият се пред вратата Крамарич не успя да играе с топката и тя мина встрани от целта.

До 18' изглежда, че мачът върви почти изцяло под диктовката на домакините, които копнеят да вземат реванш за унизителното 0:6 през септември.  В 33' Перишич отново се озова в наказателното поле на Испания, но слабият му удар с глава не успя да затрудни вратаря на гостите. 

От друга страна опитите на испанците да стигнат до опасност пред вратата на Ловре Калинич са или колебливи, или добре блокирани. В 43' Саул Нигес стигна до изстрел с по-слабия си - десен, крак, но изпълнението му бе разочароващо. Секунди след края на редовното време Иско успя да намери малко пространство и да пробва изстрел, който наложи спасяване с една ръка на Калинич. Това бе най-добрата ситуация за гостите през тази първа част.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Въпреки пресата на Испания, Хърватия успя да открие резултата преди да са изминали 10 минути от подновяването на играта. В 54' Перишич се възползва от грешка на испанската защита и с глава отмъкна топката, пресичайки подаване. Той намери добре позиционирания Крамарич, който не остави никакви шансове на Де Хеа, реализирайки своя 11-и гол с националната фланелка. 

Испания обаче успя да се върне много бързо в мача, завършвайки успешно атака като по сценарий. Последният пас даде Иско, а Дани Себайос се разписа безмилостно за 1:1. Това бе неговият дебютен гол за "ла Фурия". Двубоят се изостри и в следващите няколко минути и двата тима имаха възможност да се разпишат. Но докато Ракитич стреля над вратата, в 62' Яго Аспас тресна гредата при празна врата. Това бе и последното му действие в мача, защото малко след това отстъпи мястото си на Алваро Мората.

В 68' първа смяна предприе и Златко Далич, който извади Ракитич и пусна Влашич в игра. Нов гол падна в 69' и той бе на сметката на домакините. Модрич центрира отляво и младокът Тин Йедвай подложи главата си и прати топката в десния ъгъл за 2:1. Четири минути по-късно Хърватия можеше да поведе с 2 гола, след като Анте Ребич надбяга трима играчи на Испания и остана сам срещу Де Хеа, но стреля встрани от вратата. 

Шанс за Испания в 75', след като Калинич изби изстрел на Роберто, топката попадна у Мората, който не успя да чукне с глава от много близко, а на Вршалко му се наложи да чисти на крачка от голлинията. Само минута по-късно обаче "Ла Фурия" си спечели дузпа, след като Вршалко игра два пъти с ръка в наказателното поле в рамките на няколко секунди. От бялата точка точен бе капитанът Серхио Рамос и равенство на "Максимир". 

В 87' нервите на терена ескалираха и се стигна до блъскане между Лука Модрич и Серхио Бускетс. При сблъсък с испанския играч фланелката на Перишич бе скъсана на гърдите. Хърватите искаха дузпа за падане на Перишич след съприкосновение с Алба в наказателното поле, но беларуският рефер не видя основание за такава. Знаейки, че равенството ще бъде самоубийствено за тях, хърватите продължиха да се борят до последния миг за победа. В 3-ата минута на продължението те стигнаха до успеха с гол на младия Йедвай. Брекало стреля към Де Хеа, който се отчете с всеотдайно спасяване. Отбитата топка обаче попадна у младия Тин Йедвай, който прати топката във вратата на Испания за крайното 3:2. 

СЪСТАВИТЕ НА ДВАТА ТИМА

ХЪРВАТИЯ: Калинич, Вршалко, Перишич, Ловрен, Ракитич, Крамарич, Модрич, Брозович, Йедвай, Ребич, Вида
ИСПАНИЯ: Де Хеа, Мартинес, Бускетс, Нигес, Себайос, Родриго, Рамос, Аспас, Алба, Роберто, Иско
 

ХЪРВАТИЯ: Калинич, Вршалко, Перишич, Ловрен, Ракитич, Крамарич, Модрич, Брозович, Йедвай, Ребич, Вида

ИСПАНИЯ: Де Хеа, Мартинес, Бускетс, Нигес, Себайос, Родриго, Рамос, Аспас, Алба, Роберто, Иско

ПРЕДИ МАЧА

В предишния сблъсък между двата тима - през септември, Испания вкара 6 безответни гола във вратата на световния вицешампион. Преди мача тази вечер "Ла Фурия" е лидер в група А4 с 6 точки, спечелени след 3 мача. Хърватия има 1 точка в 2 мача и заема последното място в групата.

"Шахматистите" имат теоретичен шанс дори да спечелят групата си, предвид по-малкия брой изиграни мачове досега. За целта те трябва да победят днес Испания, а на 18-и ноември да вземат скалпа и на Англия в Лондон.

Момчетата на Луис Енрике също се нуждаят от победа тази вечер, тъй като равенство може да им изиграе лоша шега: Ако Англия победи Хърватия в следващия мач, тя ще ги изпревари с по-добър показател в личните срещи.

И двата тима имат кадрови проблеми. В лазарета за домакините са Стринич и Баришич, а Никола Калинич все още е в конфликт с треньорския щаб. В състава на Испания аут заради контузии са Тиаго и Начо. Аут за днешния двубой са още Педро, Коке, Коща, Карвахал и Пако Алкасер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички