Килиан Мбапе: Не е правилно Франция да е в група с Германия и Португалия на Евро 2020


Килиан Мбапе: Не е правилно Франция да е в група с Германия и Португалия на Евро 2020
Снимка: Getty Images

1494 0

В навечерието на Европейското първенство по футбол звездата на френския национален отбор Килиан Мбапе даде интересно интервю пред "Sport Bild", в което отговори на редица въпроси свързани с Кристиано Роналдо, очакванията за ЕВРО 2020, фаворитите в турнира, Томас Тухел, Неймар и трудното детство, което е имал:

Килиан, нека започнем от снимката ти като дете, в който позираш от стаята си, в която е пълно с плакати на Кристиано Роналдо. Помниш ли какво си си мислел, когато бе направена тази снимка?

Бях дете, което мечтаеше за много неща, едно от които е кариера като на Роналдо. Когато Кристиано играе, той радва всеки, който го гледа, и го прави от 15 години. Мисля, че всички футболни фенове обичат Кристиано Роналдо. Като цяло бях обикновено дете.

Мислиш ли, че вече си добър колкото него?

Не. Кристиано е постигнал много неща. Играя само от пет години, така че все още не мога да се сравнявам с него. За мен това е и въпрос на уважение. Кристиано направи толкова много неща във футбола, че няма как в момента да се сравнявам с него. Малко са футболистите като него, от които човек може да научи нещо само като ги гледа.

Искаш ли да оставиш същата следа във футбола като него?

Разбира се! Това е причината да играя футбол. Също така искам да радвам зрителите по целия свят и да печеля трофеи през това време, разбира се.

На Евро 2020 ви очакват Германия и Португалия. Кой ще бъде най-трудният мач според теб?

Този от Германия, защото е първият ни мач. Германският отбор е пълен с млади и много амбициозни играчи. Освен това те имат опитни играчи като Томас Мюлер. Ще трябва да дадем 100% срещу тези съперници, в противен случай няма да постигнем целта си - първото място в групата. Все още не мога да си представя как действащите световни шампиони, европейските шампиони и световните шампиони през 2014 г. могат да бъдат в една и съща група. Това не ми изглежда правилно.

С кой футболист на Германия би искал да имаш за съотборник?

Би било несправедливо да посоча само един играч. Германия има изключителен отбор с с много силен колектив. И, разбира се, имат много добър вратар, което е ключово според мен. Мануел Нойер е един от най-добрите вратари в историята на футбола. Играл съм срещу него няколко пъти и го познавам добре. Но, разбира се, ще гледам отново играта му и ще го анализирам, за да мога да му вкарам.

Кои са твоите фаворити за спечелването на Евро 2020?

Доста отбори имат шансове за успех. Надявам се да не забравя някой. По мое мнение Франция, Португалия, Германия, Англия, Испания, Италия и Холандия са най-силните. В тези турнири обикновено има и отбор, който е изненадата на първенството. На последното европейско първенство това бе Исландия. Беше невероятно какво направиха тогава.

Люка Ернандес, Павар, Толисо и Коман са съотборници в Байерн Мюнхен. Те не са ли опитвали да те убедят да отидеш в Мюнхен?

Да, Люка вече се опита да ме навие да отида в Байерн.

Преди 10 месеца загуби финала в Шампионска лига от Байерн. Превръща ли се този отбор в един от най-големите ви конкуренти в Европа?

Байерн е един от петте най-добри отбора в света. Те просто знаят какво правят. Отборът има ясна концепция за развитие, която ги прави невероятен клуб. Те винаги са фаворити за спечелване на всяка титла. Така че, ако в бъдеще искам да печеля трофей, ще трябва да побеждавам Байерн Мюнхен.

Вече игра под ръководството на германски треньор в лицето на Томас Тухел. На какво най-много се научи от него?

Научих много за тактиката от него. Той е фантастичен в този аспект. Тухел знаеше как ще подходят съперниците ни и това му помага да ги неутрализира. Освен това, той все още е много млад и в бъдеще има шанс да стане най-добрият треньор. Вече го доказа като спечели Шампионската лига.

Поздрави ли го за успеха?

Все още не. Исках да му напиша съобщение, но той рядко ги чете на телефона си. Затова писах на асистентите му, за да го поздравят от мен. След Европейското първенство ще му се обадя да му честитя, защото съм в много добри отношения с него.

Изглежда така, сякаш си добър приятел и с Неймар. Това така ли е?

Определено. Той е един от най-добрите ми приятели. Има много хора, които говорят лошо за него. Може би заради някои събития от Световното, където той отсъстваше от време на време. Мога да ви уверя обаче, че той наистина е добър човек. Образът, който имат мнозина за него, не е верен. Мисля, че хората трябва да го познават по-добре, за да го съдят.

Вие често си правите шеги един с друг. Кой беше най-гадният номер, който му погодихте?

Ние се шегуваме през постоянно и през цялото време се хващаме на басове за разни неща. Например, кой ще вкара най-много голове на тренировка. Често караме и други играчи да се присъединят към нас и който загуби, води останалите на вечеря.

Според Лотар Матеус ти ще бъдеш звездата на Евро 2020. Той добър анализатор ли е?

Много добър, ха ха. Сега сериозно, Лотар е легенда и бих искал да се срещна някой път с него. Мога само да му благодаря за думите му, но разбира се ще трябва да се докажа на терена. Далеч съм от това да кажа: разбира се, ще бъда най-добрият играч на шампионата.

Ако беше защитник, как щеше да противодействаш на нападателя Килиан Мбапе? Как щеше да го спираш?

Трудно е да се каже. Мисля, че щях да разчитам много на съотборниците ми, които да ме покрият, ако сгреша. Те винаги могат да ми помогнат да се противопоставя на съперниците ми.

На 22 години ти си една от звездите в Европа. Как се справяш с това напрежение?

То не ми се отразява. Това е футбол, а за да играете футбол, трябва да сте фокусирани и спокойни. Мачът е твърде кратък, за да се притеснявам прекалено много от него.

Винаги ли си мислил по този начин?

През повечето време. Може би не и в училище. Тогава беше различно, защото не обичах да ходя на училище и трябваше да се положа много усилия, за да завърша. Още от тогава моята страст беше футболът и така е и до днес. Това не е професия, а страст. Затова и просто искам да дам всичко от себе си за моята страна.

Израснал си в бедно предградие на Париж. Днес минаваш ли често оттам?

Понякога. Когато станах световен шампион с Франция, се върнах там, за да покажа трофея на хората. Подарих им и първите си бутонки. По този начин исках да благодаря на хората. Не беше нищо голямо, просто жест. Но за мен беше важно да го направя, защото хората там, заедно с родителите ми, ми показаха какво означава уважение. Там се научих да обичам футбола. И оттам започна моята история.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички