Рома е първият шампион в Лигата на конференциите


Рома е първият шампион в Лигата на конференциите
Снимка: GettyImages

7475 0

Рома спечели първия финал на Лигата на конференциите и влезе в историята. "Вълците" сразиха Фейенорд с 1:0 и станаха първия тим, който вдига трофея. Единственото попадение в срещата падна още през първата част, дело на италианския полузащитник Николо Дзаниоло. Това бе вторият европейски триумф в историята на Рома, а наставникът на тима Жозе Моуриньо се превърна в първия треньор, който е печелил всички европейски клубни турнири.

Тимът на Фейенорд бе по-активният през цялата среща, но не съумя да реализира положенията си. Възпитаниците на Арне Слот контролираха топката през 62% от срещата и успяха да създадат цели 12 голови положения. Те намериха 5 пъти вратата на Руи Патрисио, но португалецът и гредата спасиха символичните домакини. 

Възпитаниците на рекордьорът Моуриньо са намерили вратата едва три пъти, а през втората част бяха затворени в половината си. Те спечелиха срещатата на контраатаки, а в самия край на срещата можеха да накажат противника си за втори път. 

Първо полувреме:

Началото на първия финал в турнира Лига на конференциите е даден, а привържениците на двата тима правят всичко по силите си да вдъхновят любимците си. 

Символичните гости от Ротердам започват по-активно срещата, но постепенно до десетата минута "вълците" поемат инициативата и почват да създават опасни атаки. 

Тежък удар за "джалоросите" в 15-ата минута! Звездата Хенрих Мхитарян получи контузия и бе принудително заменен. На негово място влиза Серджио Оливейра. Арменецът лекуваше контузия от началото на май, но Моуриньо рискува и го включи в игра. 

В 25-ата минута бе вдигнат първият жълт картон. Траунер спря по груб начин обещаваща атака на символичните домакини, за което бе "оцветен" в жълто от главния съдия Ищван Ковач.

Николо Дзаниоло открива за Рома!! Това се случва в 32-ата минута, когато пое отлично топката в наказателното поле, а асистент е Манчини. Полузащитникът само след поглед решително прехвърли стража и влиза в историята, като първият вкарвал във финала в новия турнир - 1:0!!

Символичният гост има по-добри показатели по всички критерии през първата част, но така и не успя да създаде опасно положение. Нидерландците са владеели кълбото през 59% от времето и са изпратили 2 точни удара и един извън вратата. "Вълците" са го сторили само веднъж, но това бе достатъчно да направят разликата между двата гранда.

Второ полувреме:

Фейенорд започва обещаващо втората част, въпреки гола пасив. В 50-ата минута Маласия изпрати страховит удар от над 25 метра, но Руи Патрисио отрази топката, която се изби в гредата и излезе в ъглов удар. 

Преди това португалецът трябваше да се намесва още веднъж, но не допусна кълбото в мрежата си. Това се случи в 47-ата минута, когато първо Траунър стреля в гредата, след разбъркване в наказателното поле. След това Геертроюда изпрати избитата топка към вратата, но именно Патрисио спаси.

"Вълците" са тотални аутсайдери през второто полувреме към 65', докато "гордостта на Юга" прави всичко по силите си да върне допуснатото попадение. За 20 минути Фейенорд създаде 5 голови положения и изпрати два пъти топката във вратата. Имаше и един неточен опит, но "джалоросите" нямат и толкова.

Възпитаниците на Моуриньо са затворени в половината си и вече контраатаките не са сполучливи, а владението на кълбото е през едва 39% от времето.

В 72-ата минута символичните домакини получиха правото да изпълняват корнер, който доведе до разбъркване. Топката бе избита и попадна в краката на Верету, който мощно я изстреля по посока вратата на Бейлоу, но стражът изби отлично. 

В 85' Пелегрини създаде най-чистото положение за "вълците" през второто полувреме, но опитът му бе отразен. 25-годишният италианец получи в наказателното поле и стреля в десния ъгъл, но стражът на Фейенорд изби. 

Съставите: 

Рома: Патрисио, Карсдорп, Ибанес, Кристанте, Смолинг, Пелегрини (К), Ейбрахам, Дзаниоло, Манчини, Залевски, Мхитариян

Фейенорд: Бейлоу, Геертрюда, Сенеси, Маласия, Синистера, Кьокджю, Нелсън, Аурснес, Траунър, Тил, Десерс 

Преди финала:

Италианският Рома и нидерландският Фейенорд извървяха пътя до първия финал в историята на Лигата на конференциите и сега ще имат възможността да вдигнат трофея. До постигането на тази цел ги дели поне 90 минути игра, а ако не успеят да решат спора помежду си в редовното време, то ще трябва да играят продължения и евентуални дузпи.

По пътя към финала "вълците" на Жозе Моуриньо елиминираха отборите на Витес, Бодьо/Глимт и Лестър. В груповата фаза пък Рома се изправи и срещу българския гранд ЦСКА, където италианският тим надделя и в двата мача. Що се отнася до Фейенорд, в елиминационната фаза тимът преодоля Партизан Белград, Славия Прага и Олимпик Марсилия.

За днешния финал Жозе Моуриньо има само една въпросителна в състава си - дали Хенрих Мхитарян ще може да вземе участие, тъй като офанзивният халф имаше мускулен проблем. В тима на Фейенорд двама играчи ще пропуснат финала - Тейн Троост и Коул Басет, а вратарят Джъстин Бейлоу е под въпрос.

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ ЗА ФИНАЛА РОМА - ФЕЙЕНОРД!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички