Франция с нов впечатляващ обрат, този път във финала срещу Испания, наследи Португалия в Лигата на нациите


Франция с нов впечатляващ обрат, този път във финала срещу Испания, наследи Португалия в Лигата на нациите
Снимка: Getty Images

6599 0

Франция е носителят на трофея от второто издание на Лигата на нациите, след като отново осъществи пълен обрат и в крайна сметка триумфира с 2:1 над Испания във финалния двубой. Това е и едва второ поражение за Луис Енрике и компания в редовното време за последните 19 двубоя.

Двата тима си дадоха много здрав и равностоен сблъсък. В 64-ата минута Оярсабал изведе испанците напред в резултата, но само секунди по-късно Карим Бензема изравни с красив и техничен изстрел (66'). В 80-ата минута пък Килиан Мбапе донесе пълния обрат. Така Франция наследи трона на Португалия.

Около попадението на Мбапе обаче остават сериозни съмнения. На повторенията на ситуацията изглеждаше сякаш нападателят на ПСЖ е в положение на засада, но ВАР прегледа ситуацията и не видя нищо нередно, което вбеси неутралните привърженици и породи много дискусии (ВИЖТЕ ВИДЕО И СНИМКИ).

СЪСТАВИ

Испания: Симон, Аспиликуета, Гарсия, Лапорт, Алонсо, Бускетс, Родри, Гави, Сарабия, Оярсабал, Торес

Франция: Лорис, Павар, Кимпембе, Варан, Кунде, Ернандес, Погба, Чуамени, Гризман, Мбапе, Бензема

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двата тима започнаха в бясно темпо и прибягваха до преса дълбоко в противниковата половина. Динамиката бе "яхната" от Франция, която взе инициативата в първите минути от срещата и създаде няколко нелоши атаки. При една от тях Карим Бензема бе изведен от Пол Погба сам срещу Симон, но се забави твърде много с удара си и бе затворен от вратаря. Все пак повторенията показаха, че е имало засада, която обаче не бе отсъдена и впоследствие се стигна и до ъглов удар.

В следващите минути сякаш испанците станаха по-агресивни в единоборствата, а едновременно с това започнаха и да задържат по-безпроблемно и в по-дълги периоди топката. Чисти голови положения обаче към 25-ата минута липсваха.

В 36-ата минута Испания получи правото да изпълни пряк свободен удар на отлична за центриране позиция. Алонсо се зае с изпълнението, но реши да търси изненадващ изстрел отдалеч. Неговият удар бе твърде слаб, а и излезе в аут.

Към края на полувремето централният защитник на Франция Рафаел Варан трябваше да бъде принудително заменен, след като получи травма (без контакт с противников футболист). На негово място се появи Дайо Упамекано.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна на същите високи обороти, на които стартира и първата. Испанците първи стигнаха до страхотно положение - Сарабия опита да намери Торес в наказателното поле срещу разредена отбрана, но сантиментри не достигнаха на втория. Секунди по-късно пък "петлите" организираха опасна контраатака, завършила с извеждащо подаване към Мбапе, който обаче бе изпреварен от бранител в червено.

В 64-ата минута се стигна до най-чистото положение за гол в цялата среща. Франция организира скоростна контраатака, накрая на която Тео Ернандес бе в наказателното поле и стреля опасно, но там напречната греда го възпрепятства от гол.

64' - 1:0! Секунди след това Испания откри резултата. Оярсабал бе намерен на границата на наказателното поле, напредна, справи се с физически по-здравия Упамекано и вкара по земя в далечния ъгъл.

66' - 1:1! Резултатът бе веднага изравнен. Бензема получи отляво на границата на наказателното поле, влезе навътре и стреля технично в горния далечен ъгъл. Лорис закачи с ръка топката, но бе безпомощен.

80' - 1:2! Франция отново стигна до пълен обрат. Мбапе бе изведен на чудесна позиция сам срещу вратаря. Нападателят имаше време дори за бърз финт, след който стреля с по-слабия си ляв крак под плонжа на Симон.

В 88-ата минута Оярсабал нацели отлично топката, но Лорис го отказа с блестящ рефлекс. В последните секунди стражът и капитан отново бе герой за своя тим.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Два от последните три отбора, които печелят световните първенства, се изправят един срещу друг във финала на второто издание на Лигата на нациите. Това е и първи финал между тези два тима в значим турнир от 1984 година насам.

Испания успя да вземе частичен реванш срещу Италия за отпадането на полуфиналите на Евро 2020 и прекърши "Скуадра адзура", побеждавайки с 2:1 преди дни. С успеха бе сложен край и на изумителната серия от 37 поредни двубоя без загуба за Роберто Манчини и компания.

Испания има само 1 загуба в последните си 18 мача (в редовното време), но полуфиналът срещу Италия бе пети пореден квалификационен мач във всички турнири, в който "Ла Фурия" допуска попадение в своята врата.

Франция сътвори повече от впечатляващ обрат срещу Белгия и отстрани "червените дяволи", въпреки че губеше с 0:2 на почивката. "Петлите" обаче трябва да вземат този мач, за да се реваншират на привържениците си за отпадането от Швейцария на 1/8-финалите на Европейското.

Карим Бензема бързо набра скорост след завръщането си в националния. Отделно французинът се намира в отлична форма и има голове в 4 от последните си 5 мача за клуба (Реал Мадрид) или страната.

Във финала е доста възможно да станем свидетели предимно на тактическа битка за сметка на головото зрелище. В само 1 от последните 11 финала на Лигата на нациите или европейски първенства е имало над 2,5 попадения в редовното време. На всичкото отгоре и последните 7 директни мача между Испания и Франция не са виждали повече от 2,5 гола.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички