Нидерландия се вкара в беля срещу Украйна, но стартира с победа на Евро 2020


Нидерландия се вкара в беля срещу Украйна, но стартира с победа на Евро 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

7533 0

Един от големите фаворити Нидерландия стартира с успех участието си на Европейското първенство по футбол, след като победи трудно Украйна с 3:2 като домакин в първи мач от група С. И петте попадения на "Йохан Кройф Арена" в Амстердам паднаха през втората част, като късна драма реши крайния победител в срещата.

Нидерландия доминираше почти през целия мач, като още през първата част изпусна няколко чисти положения за гол. Две от чистите положения се откриха пред крайния бранител Дензел Думфис, заради когото "лалетата" не можаха да се приберат с преднина на почивката.

Втората част обаче започна перфектно за домакините, след като капитанът на тима Жоржиньо Вайналдум, който бе много активен и през първата част, успя да се разпише. Малко по-късно резултатът беше удвоен с попадение на Воут Вегхорст, като и при двете попадения сериозна работа по десния фланг свърши Думфрис.

Нидерландците контролираха срещата, но 15-на минути преди края един голов шедьовър върна Украйна в резултата. Андрий Ярмоленко отправи прекрасен удар от дистанция, който попадна във вратата на "лалетата". Само четири минути по-късно резултатът вече беше изравнен, като Роман Яремчук се разписа. 

Пет минути преди края Нидерландия все пак се съвзе и си върна преднината с попадение с глава на "грешника" от първата част и герой през втората Думфрис. С изключение на пропуските си през първото полувреме Думфрис изигра много силен мач за домакините и бе в основата на техния успех, който ги изкачи на второ място в групата - с равен брой точки с Австрия.

Как се разви другият мач от групата Австрия - Северна Македония - четете тук!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Нидерландия и Украйна се "подхванаха" още от първата минута на двубоя, без да губят излишно време в опознаването си. Символичните гости първи се втурнаха в атака със сериозен брой играчи в наказателното поле на противника. Стигна се до напрежение пред вратата на Нидерландия, но не и до отправен удар. В ответната контраатака Мемфис Депай направи солово включване, което завърши с точен удар, париран от Бущан.

В петата минута се стигна до разбъркване в наказателното поле на Украйна, при което Жоржиньо Вайналдум хитро изкара топката за бранителя Дензел Думфис. Той се забави с нанасянето на удар, което позволи на стража Бущан да скъси ъгъла и да не му позволи да вкара. Малко по-късно Патрик ван Анхолт и Вайналдум обстрелваха вратата на украинците, но без успех.

В следващите минути Нидерландия контролираше играта и упражняваше натиск към вратата на украинците, но без сериозни положения за гол. В 39-ата минута Жоржиньо Вайналдум засече топката от воле, нанасяйки много силен удар от непосредствена близост. Изстрелът обаче бе в обсега на Бущан, който успя да спаси отбора си. Малко по-късно се откри ново голово положение пред Думфис, но неговият удар с глава излезе в аут.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 52-ата минута Нидерландия поведе в резултата. След пробив по десния фланг последва остро центриране в наказателното поле на гостите. Вратарят на Украйна Георги Бущан излезе, за да пресече подаването, но не успя да направи добра намеса. Топката отиде в краката на капитана Жоржиньо Вайналдум, който я прати в мрежата - 1:0!

Седем минути по-късно Нидерландия отново проби противниковата отбрана през дясната зона. Именно оттам Дензел Думфрис нахлу в наказателното поле, а след това топката се озова в краката на Воут Вегхорст, който веднага я изстреля към вратата и реализира във втори пореден мач за Нидерландия - 2:0!

В следващите минути изглеждаше, че двата отбора доиграват мача, като Нидерландия тотално контролираше играта. В 75-ата минута обаче сякаш от нищото Украйна се върна в мача. Андрий Ярмоленко получи подаване на десния фланг, а след това влезе навътре към игрището. Ярмоленко си освободи пространство за стрелба и отправи великолепен удар от дистанция - 2:1!

Четири минути по-късно Украйна шокира Нидерландия и стигна до изравнителен гол! Малиновски намери Роман Яремчук, който успя да реализира за 2:2! В 85-ата минута обаче Нидерландия показа характер и си върна преднината в резултата с трето попадение. Нейтън Аке намери Думфрис с чудесно центриране, а бранителят този път успя да вкара в мрежата на украинците с хубав удар с глава - 3:2!

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Нидерландия и Украйна са играли само два пъти помежду си в историята. Първият мач се състои на 24 май 2008 година - приятелската среща завършва 3:0 за "лалетата". Вторият сблъсък между тях отново е контролна среща - на 11 август в Киев те завършват наравно 1:1. Сега двата отбора се срещат в група С от Евро 2020, където са още отборите на Австрия и Северна Македония. Повече за другия мач от група С - Австрия срещу Македония - четете ТУК!

"Лалетата" изиграха две контролни срещи преди старта на Евро 2020. На 2 юни те завършиха наравно 2:2 с отбора на Шотландия. В тази среща Мемфис Депай се разписа на два пъти. Четири дена по-късно - на 6 юни, Нидерландия постигна класическа победа с 3:0 срещу Грузия. Украйна също изигра два приятелски мача преди началото на шампионата на Стария континент. На 3 юни "жълто-сините" се наложиха с 1:0 над Северна Ирландия, а четири дни по-късно победиха Кипър с 4:0.

Франк де Бур обмисля да заложи на схема на игра 5-3-2, въпреки че повечето играчи са свикнали да играят във вариант 4-3-3. Андрий Шевченко е наясно, че Украйна ще се изправи срещу много силен отбор и се колебае дали да заложи на обичайното за "жълто-сините" 4-3-3, в което тимът се опитва да владее по-дълго топката или да избере вариант 3-5-2/5-3-2, който му донесе успех срещу Франция по-рано през годината (1:1 в Париж на 24 март).

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Нидерландия: Стекеленбург, Ван Анхолт, Де Врай, Тимбър, Блинд, Думфрис, Де Йонг, Вайналдум, Де Руун, Вегхорст, Депай

Украйна: Бущан, Миколенко, Матвиенко, Забарний, Караваев, Зинченко, Сидорчук, Малиновский, Ярмоленко, Зубков, Яремчук

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА МАЧА НИДЕРЛАНДИЯ - УКРАЙНА

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички