Белгия "удари рамо" на Дания и записа 3 от 3 на Евро 2020


Белгия "удари рамо" на Дания и записа 3 от 3 на Евро 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

3905 0

Белгия направи сериозна услуга на Дания на Европейското първенство по футбол, след като намери начин да пробие стената на Финландия и спечели с 2:0 срещу "Суоми", помагайки на "червения динамит" да стигне до 2-ата позиция в група "B" на Евро 2020. 

Първите 45 минути преминаха през пълната доминация на "червените дяволи", но до гол така и не се стигна. През второто полувреме обаче Белгия увеличи драстично темпото, създаде куп положения и, след като гол на Лукаку бе отменен в 65', в 71' злощастен автогол на Храдецки даде аванс на Белгия. 

Само 10 минути по-късно пък Лукаку се разписа за 2:0 с 3-ия си гол в шампионата и подпечата триумфа на един от фаворитите в турнира. 

За щастие на Финландия в същото време Дания смачка с 4:1 Русия и с по-добра голова разлика "Суоми" изпревари Русия и ще се надява по някакъв начин да се промъкне към елиминациите, макар че шансовете на този етап са малки заради головата разлика на тима. 

Белгия пък печели група "B" и очаква името на съперника си, когато станат ясни най-добрите 4 отбора, класирани на 3-о място. 

ден номер 11 от него продължава с финалните битки от груповата фаза на състезанието. В днешния ден ще станем свидетели на окончателното класиране в още две групи.

В група "В" един от дебютантите на този форум Финландия се изправя срещу един от тимовете, записали само победи в тази фаза до момента Белгия. Мачът ще се играе на "Газпром Арена" в Санкт-Петербург, като ще започне в 22:00 часа българско време. Ще можете да следите него и всички останали от Евро 2020 НА ЖИВО в SportLive.bg.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Белгия упражни натиск в самото начало, като на няколко пъти Азар успя на скорост да получи топката около наказателното поле, но на два пъти беше блокиран, а в 10' не се получи комбинация, с която щеше да изведе Лукаку на отлична позиция за стрелба. 

"Червените дяволи" бяха далеч по-настойчиви в първата половина на мача, но "куцаше" последният пас, след като Азар пропиля шанс да изведе Лукаку сам срещу вратаря, а в 20' нападателят на Интер "върна услугата" след грешен извеждащ пас.

В 25' пък финландците едва спряха набег на Де Бройне отляво, като той стигна почти до вратата, но аутлинията пасът му, насочен в пространството пред малкия пеналт, не мина и беше избит. 

В края на полувремето Белгия най-накрая стигна до чисто положение за гол. Доку се беше озовал на левия фланг и получи топката на скорост. Той влезе в наказателното поле, освободи се за удар и стреля, но Храдецки спаси по блестящ начин и запази равенството. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

С нищо не се различиха началните минути на втората част - Белгия натискаше, докато "Суоми" се защитаваше. В 55' първата по-сериозна възможност се откри пред Шадли, който получи пас в наказателното поле, замахна, че ще стреля, но всъщност се опита да подаде на Азар, който беше пред малкия пеналт. Пасът обаче беше прекалено неточен и се озова право в ръцете на Храдецки. 

В 63' Белгия стигна до най-опасната си ситуация, след като Де Бройне пусна фантастичен пас за Витсел в наказателното поле, а той изведе Азар - играчът на Реал успя да стреля от 5 метра, но Храдецки спаси. 

В 65' и стражът на Финландия нямаше какво да направи. Трусар подаде на Де Бройне пред пеналтерията, а той с отлично докосване изведе Лукаку сам срещу вратаря - кинжален удар и 1:0 за "червените дяволи". След справка с VAR обаче се оказа, че нападателят е в засада и попадението беше отменено! 

6 минути по-късно обаче Финландия капитулира - при центриране от корнер Вермаален засече с глава, топката срещна гредата, но след това и ръката на Храдецки и премина голлинията - 0:1 за Белгия. 

В 81' все пак комбинацията между Де Бройне и Лукаку се получи без да има засада и нападателят реализира 3-ия си гол на шампионата - 0:2 и мачът беше решен. 

СЪСТАВИ

Финландия: Храдецки, Араюри, О'Шонеси, Тойвио, Камара, Лод, Спарв, Уронен, Райтала, Поянпало, Пуки

Белгия: Куртоа, Вермаелен, Боята, Денайър, Доку, Тросард, Витсел, Де Бройне, Еден Азар, Шадли, Лукаку

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА ФИНЛАНДИЯ - БЕЛГИЯ НА ЕВРО 2020?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

И двата мача до момента на Финландия завършиха при минимален резултат 1:0 (победа над Дания и загуба от Русия). Победа срещу силния отбор на Белгия ще му ѝ гарантира продължаване напред, но и равенството вероятно ще бъде достатъчно в зависимост от останалите мачове.

Финландия е обнадеждена, тъй като на последното Европейско първенство цели 4 от 5 дебютанта продължиха след групите. Само един от последните мачове на отбора е виждал над 2,5 гола, което може да се окаже в основата на заплетена среща. Всеки от последните 5 двубоя между тези съперници също не е минавал границата от посочени голове.

Изненадващо или не, но Финландия не е губила от Белгия от 1968 година (оттогава до днес - 4 победи и 3 равенства). Белгия се нуждае от 1 точка, за да си гарантира първото място. Никой отбор не е печелил трите си срещи на Евро 2016, но на този формат вече се случи - Италия.

Белгия не губила мач срещу отбор извън топ 20 на ФИФА от 2013 година, когато бе сломена от Япония. "Червените дяволи" цялостно се намират в страхотна форма, като имат само 1 загуба от последните си 25 мача (21 победи и 3 равенства). Куриозно е, че Белгия е единствената страна под номер 1 на ФИФА в историята, която не е печелила световно или европейско първенство.

При 8 от последните си 10 загуби пък Финландия допуска гол в първите 15 минути от второто полувреме, така че това може да се определи като критичен момент от мача за тях.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички