Австрия попари дебютанта Северна Македония за първа историческа победа на Европейското по футбол


Австрия попари дебютанта Северна Македония за първа историческа победа на Европейското по футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

8577 0

Западната ни съседка Северна Македония дебютира с поражение на европейската сцена, след като загуби от Австрия с 3:1 на "Арена Национала" в Букурещ в първи мач от група С на Европейското първенство по футбол. Вундертимът записа историческа първа победа на европейски първенства, докато македонците се задоволиха с първия си гол в историята на европейски финали.

Щефан Лайнер откри резултата в 18-ата минута, но десет минути по-късно Горан Пандев успя да изравни, възползвайки се от груба грешка в отбраната на австрийците. В заключителните минути на мача Австрия успя да подчини Северна Македония с голове на Михаел Грегорич и Марко Арнаутович. Капитанът Давид Алаба пък се отчете с ключовата асистенция за втория гол, пречупила отбраната на македонците.

По този начин Австрия оглави група С с 3 пункта, докато Северна Македония ще трябва да почака за първата си спечелена точка на европейски финали. По-късно днес ще се изиграе и другият мач от групата: Нидерландия срещу Украйна, който ще можете да проследите в Евро 2020 НА ЖИВО в SportLive.bg

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Дебютът на Северна Македония не започна по най-добрия начин, след като след само 18 минути игра отбраната им се пропука, допускайки попадение във вратата си. Марсел Забицер отправи перфектното центриране в наказателното поле, а Щефан Лайнер достигна до него, за да прати топката в мрежата на стража Димитриевски - 1:0!

Само десет минути по-късно обаче Северна Македония изравни, реализирайки първото си попадение в историята на финали на европейско първенство. Австрия допусна груба грешка пред вратата си, след която топката се оказа между Александър Трайковски и вратаря Бахман. Трайковски успя да се пребори, а топката се озова в краката на Горан Пандев, който вкара на празна врата - 1:1!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

През втората част Австрия доминираше над своя съперник, но трудно стигаше до голови ситуации. Северна Македония пък изглеждаше опасен на контраатаки и готов да нанесе още един удар по амбициите на своя символичните домакини. В 63' Бобан Николов получи хубаво подаване в наказателното поле и стреля, но стражът Бахман спаси.

Минута по-късно Австрия имаше своя шанс да поведе в резултата. Михаел Грегорич се измъкна от опеката си, за да засече центриране към вратата на Северна Македония, но вратарят Димитриевски се намеси.

В 78-ата минута Австрия все пак успя да си върне преднината в резултата. Капитанът Дейвид Алаба центрира перфектно в наказателното поле, където Грегорич изпревари вратаря и вкара, посвещавайки попадението си на Кристиан Ериксен - 2:1!

В самия край на срещата Австрия се добра до трето попадение, с което си подсигури трите точки. Конрад Лаймер изведе влезлия като резерва Марко Арнаутович сам срещу вратаря, а класният нападател на Австрия с лекота заобиколи вратаря на Северна Македония, за да вкара на празна врата - 3:1!

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Австрия се намира в доста слаба форма, след като в последните пет двубоя постигна една победа - с 3:1 срещу Фариорските острови в квалификациите за Световното първенство в Катар. В същото време Северна Македония лети в облаците, след като в последните 5 двубоя има 3 победи, равенство и загуба. Сензационен беше успехът с 2:1 над Германия, който е определян от мнозина като най-добрият мач в историята на страната.

Единственият отсъстващ в състава на Северна Македония е Илия Несторовски, който е контузен. Очаква се ветеранът Горан Пандев да поведе атаката на отбора, като въпреки своите 37 години бившият играч на Интер демонстрира завидна форма. 

За Австрия под въпрос са Конрад Лаймер и Юлиан Браумгартлингер. Франко Фода ще може да разчита на всичко най-добро за сблъсъка. Според експертите добре организираната защита на Австрия ще е ключова, за да бъде удържана победа. 

Марко Арнаутович беше под въпрос за австрийците, но се очаква да започне на върха на атаката. Той игра в последния половин час от мача със Словакия и постепенно навлиза във форма.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Австрия: Бахман, Улмер, Хинтерегер, Драгович, Лайнер, Алаба, Шлагер, Лаймер, Баумгартнер, Забицер, Каладжич

Северна Македония: Димитриевски, Алиоски, Муслиу, Велковски, Ристовски, Николов, Барди, Елмас, Адеми, Трайковски, Пандев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички