2 вкарани дузпи от Роналдо не стигнаха на Португалия да надвие Франция на Евро 2020


2 вкарани дузпи от Роналдо не стигнаха на Португалия да надвие Франция на Евро 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

8089 0

Действащите световни и европейски шампиони - Франция и Португалия, не успяха да се победят след равенство 2:2 в последен трети мач от "групата на смъртта" на Европейското първенство по футбол. Пред препълнените трибуни на стадион "Ференц Пушкаш" в Будапеща французи и португалци поделиха точките и продължават напред към 1/8-финалите на турнира.

Три от попаденията в мача бяха отбелязани от дузпи. Първата бе на сметката на Португалия, след като Юго Лорис почти нокаутира Данило. Кристиано Роналдо застана зад бялата точка и реализира. В края на първата част обаче бившият съотборник на Роналдо в Реал Мадрид - Карим Бензема, също вкара от дузпа, спечелена от Килиан Мбапе.

Веднага след подновяването на играта Бензема отбеляза още един гол, който първоначално бе отменен заради вдигнат флаг за засада, но след намесата на ВАР беше признат за редовен. В 60-ата минута пък Жул Кунде игра с ръка в наказателното поле, а Роналдо вкара втората си дузпа в мача, с която изравни резултата, а освен това и изравни големия рекорд на Али Даеи.

След равенството Франция завърши на първо място в група F с актив от 5 точки, докато Португалия се нареди на трето място с 4 точки - колкото има и вторият Германия, който обаче е с по-добри показатели от "мореплавателите". Унгария отпадна достойно от надпреварата, след като до последно се бори за своето класиране за елиминациите.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите минути на срещата двата отбора не предприемаха излишни рискове и логично не се стигна до сериозни заплахи пред някоя от двете врати. В 16-ата минута се откри чудесно положение за гол пред вратата на Португалия, когато Килиан Мбапе получи извеждащ пас. Френският нападател веднага опита удар към вратата, който обаче бе отразен от Руи Патрисио.

В 28-ата минута Португалия получи дузпа. След центриране от статично положение Данило опита да играе с глава, но вместо това получи удар в главата от излезлия да боксира топката Юго Лорис. Данило не изглеждаше никак добре, като получи спешна медицинска помощ, но скоро след това се изправи на крака. Главният арбитър не се поколеба и отсъди дузпа за "мореплавателите", като показа жълт картон на вратаря. Кристиано Роналдо реализира от бялата точка - 1:0!

В самия край на първата част Франция също получи дузпа от главния арбитър. Килиан Мбапе опита да си прокара път към наказателното поле, но беше блокиран с тяло от Нелсон Семедо, което повали нападателя на тревата. Карим Бензема застана зад бялата точка и реализира първото си попадение за Франция на европейско първенство - 1:1!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В самото начало на втората част Франция стигна до пълен обрат в мача. Пол Погба видя включване на Карим Бензема от задни позиции и веднага го изведе в коридор. Нападателят на Реал Мадрид хладнокръвно завърши атаката, пращайки топката в далечния ъгъл на вратата. Страничният арбитър вдигна флаг за засада, но след намесата на ВАР бе установено, че попадението е редовно - 1:2!

В 60-ата минута съдията Антонио Матеу Лаос отсъди трета дузпа в мача, а Роналдо отново изравни резултата за Португалия. Кристиано опита да финтира Жул Кунде в близост до аутлинията, но бранителят на Франция спря топката с ръка. Това доведе до отсъждането на 11-метров наказателен удар, от който Роналдо прати Лорис в обратния ъгъл и спокойно реализира втората си дузпа в мача - 2:2!

В средата на полувремето Пол Погба опита фантастичен изстрел от дистанция, който се насочи с въртеливо движение към горния ляв ъгъл на вратата на "мореплавателите", но Руи Патрисио демонстрира страхотен рефлекс и успя да избие топката с една ръка към гредата. Малко по-късно Антоан Гризман опита опасен удар, но без резултат.

В следващите минути двата отбора свалиха оборотите и сведоха рисковете до минимум. В края на мача Кингсли Коман падна на тревата в наказателното поле на Португалия, претендирайки за нов 11-метров наказателен удар, но този път главният арбитър не видя нищо нередно за отсъждането на дузпа.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Европейският шампион Португалия едва ли е очаквал, че третият мач от груповата фаза на Евро 2020 ще е от толкова голямо значение за отбора, който е реално застрашен от отпадане. "Мореплавателите" са в трудна ситуация, в която се нуждаят от поне равенство срещу световния шампион Франция, за да са сигурни, че ще продължат към елиминациите на турнира. Тимът в никакъв случай не трябва да допуска ново разгромно поражение, защото това ще означава край на амбициите им за защита на трофея.

Франция влезе със самочувствие на Евро 2020, след като победи с лекота отборите на Уелс и България. "Петлите" се справиха със световния шампион от 2014 година Германия на старта на шампионата, но след това не успяха да победят спромния тим на Унгария. Въпреки това Франция играе на високо равнище и остава фаворит за спечелването на Евро 2020. Тимът се нуждае от победа, за да спечели група F и да избегне сблъсък с Англия на 1/8-финалите.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Португалия: Патрисио, Семедо, Пепе, Диаш, Герейро, Данило, Санчес, Моутиньо, Бернардо Силва, Жота, Роналдо

Франция: Лорис, Кунде, Варан, Кимпембе, Ернандес, Канте, Толисо, Погба, Гризман, Мбапе, Бензема

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА СБЛЪСЪКА ПОРТУГАЛИЯ - ФРАНЦИЯ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички