Англия продължава да мечтае за триумф у дома на Европейското, след като надхитри Германия във футболна класика


Англия продължава да мечтае за триумф у дома на Европейското, след като надхитри Германия във футболна класика
Снимка: GettyImages

13926 0

Англия продължава да мечтае за големия успех на домашната сцена на Европейското първенство по футбол. "Трите лъва" преодоляха осминафиналите и си гарантираха участие на четвъртфиналите, след като надделяха с 2:0 над Германия в гвоздея от тази фаза на турнира.

Мачът бе изключително двуостър, като Бундестима може сериозно да съжалява за резултата, тъй като в никакъв случай не бе по-слабият отбор на терена. Нещо повече - след като Рахийм Стърлинг бе дал преднина на "трите лъва", затвърждавайки ролята си на голям лидер за тима на това състезание, Томас Мюлер пропиля великолепна възможност за изравняване малко преди края, след като бе изведен сам срещу Джордан Пикфорд и имаше достатъчно време, за да нанесе спокоен завършващ изстрел, но в крайна сметка ударът му мина покрай страничния стълб. А малко след това Хари Кейн сложи край на интригата.

Така освен всичко друго селекцията на Гарет Саутгейт продължава с отличната си серия откъм "сухи" мрежи и все още не е допуснала попадение на Евро 2020 (преди мача за първи път от 1966 година (тогава 2 победи и 1 равенство) започнаха голям форум с три поредни "сухи" мрежи).

Именно от 1966-а година Англия не беше побеждавала Германия/Западна Германия в елиминационен мач на европейско или световно. А моментната серия на Англия става 9 победи от 10 мача (другият е равенство).

СЪСТАВИ

Англия: Пикфорд, Уолкър, Стоунс, Магуайър, Шоу, Трипиър, Райс, Филипс, Сака, Стърлинг, Кейн

Германия: Нойер, Рюдигер, Гинтер, Хумелс, Кимих, Госенс, Кроос, Горецка, Хаверц, Вернер, Мюлер

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА АНГЛИЯ - ГЕРМАНИЯ НА ЕВРО 2020

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Само 3 минути след началото на втората част топката се озова на пътя на Кай Хаверц, който стреля мощно от наказателното поле, но Пикфорд акробатично изби топката над своята греда в ъглов удар. След неговото изпълнение не се стигна до нищо по-опасно.

По подобие и на началото на първото полувреме, сега отново Бундестима владееше повече топката в първите 15-ина минути и създаде повече атаки. Освен няколко центрирания - нищо по-опасно пред вратата на Пикфорд след онзи удар на Хаверц.

Между 60-ата и 70-ата минута се стигна до затишие и играта често бе накъсвана от нарушения, смени и безнадеждни дълги подавания. Стойностните атаки пък тотално отсъстваха в този период.

75' - 1:0! Англия успя да излезе напред в резултата четвърт час преди края, а в основата на това бе Рахийм Стърлинг. Той проби добре, комбинира с Хари Кейн и след още няколко разменени подавания Люк Шоу подаде успоредно на голлинията в наказателното поле и там вече бе Стърлинг, който я засече в мрежата.

В атаката след гола Кимих получи дълго подаване, но бе препънат от Хари Магуйаър на границата на наказателното поле. Позицията бе леко вдясно от вратата, но добра за директен обстрел. С това се нае Томас Мюлер, но ударът му бе отклонен от стената.

В 81-ата минута груба грешка в отбраната на Англия доведе до скоростна контраатака, при която Томас Мюлер бе изведен само срещу Джордан Пикфорд и имаше предостатъчно време, за да се подготви, но в крайна сметка стреля по земя и покрай страничния стълб.

86' - 2:0! Минути след кошмарния пропуск на Мюлер Хари Кейн сякаш сложи точка на спора. Изнесените напред по терена футболисти на Германия сбъркаха. Люк Шоу отне от Гнабри, задържа добре, подаде към Грийлиш, който центрира към Кейн и нападателят вкара с глава от границата на вратарското поле.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата започна на високи обороти от самото начало, като Бундестима атакуваше по-настоятелно. В 8-ата минута Деклан Райс събори Леон Горецка точно на границата на наказателното поле и гостите имаха отлична възможност да отбележат от пряк свободен удар. Те опитаха заучено положение с три докосвания и изстрел, но той бе блокиран от съдията.

В минутите след първоначалното напрежение пред вратата на Пикфорд се стигна до по-продължителна промяна и Англия грабна инициативата. "Трите лъва" разчитаха на повече комбинации на близко разстояние и атаки отдясно - през страната на Букайо Сака.

В 16-ата минута се стигна и до най-интригуващата ситуация в срещата, след като Рахийм Стърлинг получи топката и с първото си по-значимо действие в мача стреля технично от далечна дистанция, но ударът му бе спасен от Мануел Нойер, който изби в ъглов удар. След изпълнението му Хари Магуайър бе намерен и стреля с глава, но право в ръцете на немския страж.

Натискът на "трите лъва" продължи и през следващите 10-ина минути и чрез него те достигнаха до няколко статични положения, при които се стигна и до опасни центрирания. Едно от тях дойде от игра, когато Магуайър бе намерен в наказателното поле на отлична позиция, но бранителят стреля по твърде слаб начин.

Постепенно Германия се съвзе и създаде няколко опасни атаки. Най-застрашителната от тях бе в 32-рата минута, когато Тимо Вернер бе изведе по чудесен начин и излезе срещу Пикфорд, но с човек на гърба. Нападателят на Челси стреля по земя, но не толкова прецизно и позволи на стража да спаси.

В края на полувремето "трите лъва" стигнаха до страхотна възможност за гол след отличен пробив на Рахийм Стърлинг. Той бе спрян, но след рикошет в немски бранител топката стана изключително удобна за Хари Кейн, който обаче се забави твърде много и пропусна да стреля директно от непосредствена дистанция, докато беше непокрит. Така Хумелс се хвърли в краката му и предотврати почти сигурен гол.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Англия приема Германия в старо футболно съперничество. "Трите лъва" могат да се похвалят с факта, че за първи път от 1966 година (тогава 2 победи и 1 равенство) започват голям форум с три поредни "сухи" мрежи. Любопитното е, че именно това е последният път, в който Англия побеждава Германия/Западна Германия в елиминационен мач на европейско или световно. Две от трите поражения пък идват след изпълнения на дузпи, включително тези в Лондон на Европейското през 1996 година.

Съставът на Гарет Саутгейт се намира в добра серия, като е спечелил 8 от последните си 9 мача (другият е равенство), като последните 4 победи идват по икономичен начин - с минималното 1:0. С този резултат побеждават и Германия на Евро 2000 в груповата фаза. Сега "трите лъва" искат да продължат добрата си серия, като отстранят един от големите фаворити за трофея и световен шампион от 2014 година Германия.

Гарет Саутгейт ще може да разчита на всичко най-добро, като няма наказани или контузени футболисти. Опциите пред него във всяка част от състава са много, като не е ясно дали няма да рискува с по-сериозно промени, които да донесат корекцията в играта на селекцията му. Появиха се съмнения, че Саутгейт дори може да смени схемата на игра на Англия за двубоя с Германия (подробности четете тук).

Германия не се намира в най-силния си период, като в последните 6 мача има записани 2 победи, 2 равенства и 2 поражения. В последната си среща от груповата фаза отборът разочарова, като завърши наравно 2:2 с Унгария. За днешния двубой Бундестимът няма да може да разчита на двама футболисти, но никой от тях не е от съществено значение за представянето на отбора - Лукас Клощерман и Йонас Хофман. Първият със сигурност е аут от сблъсъка, докато вторият е под въпрос.

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА МАЧА АНГЛИЯ - ГЕРМАНИЯ НА ЕВРО 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички