Защо Световно първенство с 48 отбора е по-добре от Мондиал с 32?


Защо Световно първенство с 48 отбора е по-добре от Мондиал с 32?
Снимка: Getty Images/Guliver

1333 0

Увеличаването на броя на отборите на Световните футболни финали няма да натовари футболния календар, турнирът ще се проведе в същите срокове и всеки национален отбор ще изиграе там не повече от седем мача. Това са думите на президента на ФИФА Джани Инфантино на пресконференция след края на съвещанието на Съвета на централата. Днес беше утвърдена промяната на броя на финалистите от 32 на 48, като промяната влиза в сила от 2026-а година.

"С разширяването на Световното първенство няма да претоварим календара. Напомням ви, че моята идея, която влезе в предизборната ми платформа беше Световно първенство с 40 отбора, което беше формат с повече мачове. И въпреки това, за мене се гласува на изборите и станах президент. Както виждате, ние сме готови на отстъпки, готови сме на диалог, добави с усмивка Инфантино.

По-рано днес Европейската клубна асоциация се изказа критично по отношение на разширяването на Мондиала.

"Да, има критика от клубовете, но аз предпочитам да се концентрирам върху позитивите. Трудно е да се вземе решение, от което да са доволни всички. Четох интервюто на треньора Отмар Хицфелд, който е доволен от това решение, казва още новият президент на ФИФА.

"В този формат турнирът може да бъде проведен в тези срокове, както и в обичайното Световно първенство с 32 отбора. Също така с 48 отбора ще ни стигнат 12 стадиона, както и до момента бяха необходими, а победителят ще изиграе 7 мача. А пък освен това, още 16 страни ще се класират. По думите му обаче, форматът и пълния регламент за разширяването все още не са обсъждани. "Що се отнася до за дузпите след края на мача, както и други точки от регламента, това ще го обсъждаме непосредствено преди турнира, две години преди неговото начало.

Накрая той добави, че квотите за отделните конфедерации все още не са определени. "Решението за това все още не е взето, а и не е така важно на този етап. При всички случаи всеки континент ще има още места. Сега се концентрираме по избора на страната-домакин за това първенство.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички