С Летящия холандец си отиде частичка от романтиката на футбола


С Летящия холандец си отиде частичка от романтиката на футбола
Снимка: Getty Images/Guliver

3767 0

Йохан Кройф беше футболен гений във всеки смисъл на това определение! И това изобщо не е преувеличено. В съвременния футболен свят, където ореолът на Лео Меси и Кристиано Роналдо е всекидневно напомпван от медии по цял свят, Кройф би бил дори над тях. Всъщност точно Кройф е една от причините Меси и Роналдо да съществуват.

Йохан Велики – така го знаят мнозина, които са го гледали. И няма как да е иначе. Само един пример – когато минава в Барселона през сезон 1973 – 1974 година, каталунците изостават от първото място буквално фатално. Барселона е на практика по-близо до изпадане - на 15-то място, отколкото до шампионска титла. Но идва Кройф! Идва и каталунците стават шампион, при това във времената, когато за победа се даваха 2 точки, не 3, като печелят с 5:0 насред „Сантяго Бернабеу”, срещу кръвния враг Реал Мадрид и записват общо 18 поредни победи! С Кройф Барселона просто не можеше да загуби, кълнат се съвременници на Летящия холандец.

Времето на Кройф е времето на футболната приказка! Тогава, когато един срещу друг да играят Барселона и Байерн например се случваше веднъж на пет години. Тогава, когато шампионите наистина бяха шампиони. Тогава, когато се пишеше футболната история в турнира за Купата на европейските шампиони (КЕШ)! Не знам дали могат да си представят по-младите фенове какво означава да чакаш мач между европейските колоси от ранга на Барселона, Байерн, Реал, Милан, Аякс, Ливърпул. Аз самият не съм имал честта да гледам Кройф, но го помня отлично като треньор. Помня го в Аякс, когато откри Марко Ван Бастен! Помня го в Барселона, когато взе Христо Стоичков. Кройф създаде първата Барселона, спечелила КЕШ. А в моите очи, без да ангажирам никого, Стоичков и Ромарио бяха най-добрата двойка нападатели, които съм гледал през живота си – те просто знаеха къде е другият на терена и със затворени очи. И Йохан винаги беше на тъчлинията с близалка в уста – за да откаже проклетите цигари. Дори гениите имат своите големи слабости!

Барселона на Меси е Барселона на Кройф. Прочутото тики-така на Хосеп Гуардиола, друго от златните момчета на Кройф, нямаше да го има без бруталната преса в полето на противника, която каталунците прилагат в редките моменти, в които не владеят топката. Е, точно тази преса е тоталният футбол на Аякс на Йохан Кройф от 70-те години на миналия век. Тактика, която произлиза от тактика в ръгбито! Да, покритието на футболния терен е взаимствано от покритие в ръгбито, което е направило впечатление на Ринус Микелс – легендарният треньор на Аякс на Кройф и националния отбор на Холандия. Останалото е история!

Йохан не е и цвете за мирисане – в никакъв случай! Всъщност Кройф е известен кибритлия, проявявал се е и с юмруци на терена. Още когато е на 19 години, в контрола с Чехословакия отвръща с класически десен прав на грубо влизане на Квашняк. Представете си само какво би направила УЕФА сега, ако това стане! Холандецът преминава в Барселона със следните думи: „Аз в клуб, асоцииран с Франко, не мога да ида”, визирайки Реал Мадрид. Кройф е и демонът на сегашния треньор на Манчестър Юнайтед Луис Ван Гаал. Не е тайна, че в Аякс дълго време става това, което каже Кройф, дори и когато холандската легенда не е на официален пост в клуба. Но може би най-скандално е поведението на лалето през 1978 година. Тогава той отказва да отиде с националния отбор на страната си на световното първенство в Аржентина, защото трябва да подпише важни договори като собственик на фирмата за спортни артикули „Йохан Кройф”. Холандия губи с 1:3 от Аржентина на финала, след продължение, след като Резенбринк удря греда в последната минута на редовното време. Няма холандски запалянко, който да помни това първенство и да не ви каже, че ако Йохан Велики беше с оранжевия екип, Холандия щеше да има световна титла! Но това само прави ореолът на Йохан толкова изключителен – защото д-р Джекил и Мистър Хайд сякаш са двете му половинки!

Почивай в мир, Летящи холандецо! Докато има футбол на тази земя, твоето име няма да бъде забравено!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички