Решиха къде ще се проведе Световното първенство през 2026 година

Световното първенство по футбол през 2026 г. ще бъде историческо, защото за първи път домакини ще бъдат три държави. А именно - САЩ, Канада и Мексико.

Решението за това бе взето на 68-ия конгрес на ФИФА в Русия. Тройната им кандидатура надделя в спора за домакинството над другия основен кандидат – Мароко.

Вижте пълната ТВ програма на Световното първенство по футбол 2018

След броени дни на 14-и юни стартира дългоочакваното Световно първенство по футбол 2018, което ще се проведе в Русия. В следващия един месец свет...

За победителите своя глас дадоха 134 от общо 203 гласували, докато африканската държава получи скромните 65 гласа. Победата за тройната кандидатура бе очаквана, заради модерната спортна база, отлично развитите транспортни връзки, както и безспорната любов към футбола в Мексико.

На отсрещната страна кандидатурата на Мароко бе добра единствено на „хартия“, тъй като много от стадионите и пътищата тепърва трябва да бъдат изграждани. За последно Северна Америка прие финалите на Световното първенство през 1994, когато домакин бе САЩ.

Именно тогава бе и най-доброто представяне на България, като тимът ни завоюва бронзовите медали, завършвайки на четвърто място. Друга интересна подробност е, че за Мексико това ще е рекордно трето домакинство на световните финали след 1970 и 1986, предава БГНЕС. На Световното първенство през 2026 година вместо 32 ще вземат участие 48 отбора, разпределени в 16 групи с по 3 отбора във всяка.

 

 

Още по темата

Please select answer!