Решиха къде ще се проведе Световното първенство през 2026 година


Решиха къде ще се проведе Световното първенство през 2026 година
Снимка: Guliver/GettyImages

4660 0

Световното първенство по футбол през 2026 г. ще бъде историческо, защото за първи път домакини ще бъдат три държави. А именно - САЩ, Канада и Мексико.

Решението за това бе взето на 68-ия конгрес на ФИФА в Русия. Тройната им кандидатура надделя в спора за домакинството над другия основен кандидат – Мароко.

За победителите своя глас дадоха 134 от общо 203 гласували, докато африканската държава получи скромните 65 гласа. Победата за тройната кандидатура бе очаквана, заради модерната спортна база, отлично развитите транспортни връзки, както и безспорната любов към футбола в Мексико.

На отсрещната страна кандидатурата на Мароко бе добра единствено на „хартия“, тъй като много от стадионите и пътищата тепърва трябва да бъдат изграждани. За последно Северна Америка прие финалите на Световното първенство през 1994, когато домакин бе САЩ.

Именно тогава бе и най-доброто представяне на България, като тимът ни завоюва бронзовите медали, завършвайки на четвърто място. Друга интересна подробност е, че за Мексико това ще е рекордно трето домакинство на световните финали след 1970 и 1986, предава БГНЕС. На Световното първенство през 2026 година вместо 32 ще вземат участие 48 отбора, разпределени в 16 групи с по 3 отбора във всяка.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички