Появи се още един мощен конкурент на България за Мондиал 2030


Появи се още един мощен конкурент на България за Мондиал 2030
Снимка: Getty Images/Guliver

2988 0

Китай ще се кандидатира за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г., твърди "South China Morning Post". Това ще бъде обявено официално през май 2019 г., когато Джани Инфантино и Легендите на ФИФА ще посетят страната. Изданието твърди още, че това ще бъде опит на Китай да "опипа почвата", за да се опита да спечели домакинството на първенството през 2034.

Властите в страната отдавна се надяват да приемат най-големия футболен форум на планетата, като лично президентът Си Дзинпин е горещ привърженик на идеята. През миналата година той се срещна с шефа на ФИФА Инфантино и е изразил желанието си Китай да приеме Световната купа на някакъв е етап в бъдещето.

МОНДИАЛ 2030 МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕДЕ НА ДВА РАЗЛИЧНИ КОНТИНЕНТА

Марчело Липи - световен шампион с Италия и понастоящем треньор на националния отбор на Китай, потвърди новината: "Китайската футболна федерация ще отправи кандидатура за домакинство на Световното през 2030 г.", заявил Липи пред в-к "Chengdu Business Daily".

Евентуално домакинство на Китай няма да е изненада, тъй като страната инвестира много във футбола през последните години и разполага с необходимите ресурси и работна ръка. С увеличаването на бройката отбори, които участват на Световно от 32 на 48, можем да очакваме все по-мощни икономики да изразят желание да домакинстват на Световно първенство. За страни с по-ограничен ресурс това би било непосилно бреме.

Както е известно, България също обяви желанието си да домакинства на този форум съвместно със съседите си Сърбия, Румъния и Гърция. И балканската, и китайската кандидатури имат големи съперници за домакинството. Вижте кои са те тук

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички