Плячкосването на Рим - пет века по-късно


Плячкосването на Рим - пет века по-късно

4606 0

За последен път Рим е бил подложен на такова плячкосване и разорение през 1527 година, когато армията от наемници на император Карл V излиза от контрол и в течение на няколко месеца си прави по улиците на Вечния град, каквото си поиска. Футболистите на Байерн (Мюнхен) се справиха дори по-бързо във вторник вечерта. Още след 35 минути във вратата на Морган де Санктис влетяха пет парцала - повече, отколкото Рома допусна за цял сезон. "Домакините се срещнаха с отбор от друга планета", коментира по време на срещата Джанлука Виали.

Бившият капитан на Ювентус още преди мача предрече поражение за римляните, но едва ли можеше да си представи какво точно ще се случи. На електронното табло на "Олимпико" беше изписан резултат 1:7 при последния съдийски сигнал. Трагични цифри за Рома. Нищо че Де Роси и Ко отстъпиха през 2007 година пред Манчестър Юнайтед със същия резултат.

До този "черен" вторник за Рома, в историята на Шампионската лига имаше един случай, в който отбор допуска 5 гола само през първото полувреме. Преди две години Байерн разгроми Лил, който по онова време е воден от същия този Руди Гарсия. В навечерието на вчерашния мач италианските медии напомниха този любопитен факт, но беше ей така, мимоходом. И как не, след като домакините бяха заети да възвеличават Рома, който след равенството като гост на Манчестър Сити толково удобно се отличаваше от евронеудачника в последните години Ювентус!

Къде по-интересно беше да гадаят вероятната схема, с която ще играе германският отбор и да разсъждават за това колко елегантно Пеп Гуардиола преминава от 3-4-3 към 4-3-3 и 4-2-3-1. Точно на тази тема беше и целият разбор на специалистите преди мача. На никого дори през ум не му минаваше за предстоящия разгром. А всичко изглеждаше предначертано и ясно още два часа преди началото на срещата, когато от щаба на Рома съобщиха, че заради контузия на коляното мача пропуска Майкон.

Загубата на бразилеца стана предвестник на задаващата се катастрофа. Защото огромна част от атакуващите комбинации преминават през него. А "Гадзета дело спорт" публикува в деня на мача статистика, според която 37% от атаките на Рома са по десния фланг. Вълшебният триъгълник Майкон-Тоти-Итурбе трябваше да обезвреди Марио Гьотце и да създаде проблеми на Давид Алабе. Трябваше... Но нищо от това не се получи. И не само заради липсата на Майкон, а и заради пълното бездушие на футболистите, което доведе до историческата катастрофа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички