Официално: ФИФА обяви големи промени, европейските отбори се готвят да бойкотират

Президентът на ФИФА Джани Инфантино потвърди плановете за начало на Световно клубно първенство с 24 тима след събранието на Международната федерация в Маями. Тези 24 участници да бъдат разделени по следния начин: 8 отбора от Европа (първенците в Шампионска лига и Лига Европа за 4 години назад). 6 отбора от Южна Америка. 3 отбора от Африка, 3 отбора от Азия, 3 отбора от КОНКАКАФ и 1 отбор от Океания

Новият турнир, който бе заплашен с бойкот от водещите европейски клубове, ще дебютира между юни-юли 2021 година и ще замести Купата на конфедерациите. Европейската клубна асоциация е изпратила писмо до УЕФА и Инфантино, подписано от 15 членове на борда на организацията, включително представители на Манчестър Юнайтед, Барселона и Аякс.  В писмото се казва, че те са "твърдо против всяко одобрение на обновено клубно световно първенство в този момент" и потвърждават, че "нито един клуб, членуващ в ЕКА, не би участвал в подобно състезание".

„Изключително щастлив съм“, заяви Инфантино след потвърждаването на плановете за надпреварата. Заради сгъстения цикъл пък се отменя турнирът за Купата на Конфедерациите.

Катар си е купил Мондиал 2022 от ФИФА срещу безбожна сума

Разследване на британския "The Times" е разкрило, че в Катар са похарчили огромна сума, за да получат правото на провеждане на Световното първенс...

Междувременно, на събранието бе предложено официално и увеличаване на броя отбори на Мондиала в Катар през 2022 от 32 на 48. Финалното решение ще бъде взето след гласуване на членове на Конгреса на ФИФА в Париж през юни. Според проучване, увеличението на отборите ще доведе до печалби от над 400 млн. долара, но се отбеляза, че подобно разширение на Мондиала може да бъде осъществено, само ако някои от двубоите се проведат извън територията на Катар.

ФИФА реши и, че системата за видеоповторение ВАР ще бъде използвана на тазгодишното Световно първенство по футбол за жени в Париж. Технологията, която дебютира по време на Мондиала в Русия миналата година, сега ще влезе в употреба и на големия международен форум при жените, който започва през юни във френската столица.

През миналата година имаше вероятност ФИФА да отнеме домакинството на Катар. Подробности вижте в този материал.

Още по темата

Please select answer!