Малка Исландия за първи път ще играе на световен шампионат


Малка Исландия за първи път ще играе на световен шампионат
Снимка: Getty Images/Guliver

1218 0

Отборът на Исландия победи Косово с 2:0 у дома в Рейкявик и стана победител в квалификационна група I за Мондиал 2018. По този начин малката островна държава за първи път в историята ще играе на световен шампионат по футбол.

Гилфи Сигурдсон даде преднина на отбора в 40-ата минута, а в 68-ата Йохан Берг Гудмундсон затвърди историческия успех на исландците. Те финишираха на върха в групата си с актив от 22 точки, а Хърватия с 20 остана втора и отива на баражите за място на Мондиала.

Постижението на Исландия е уникално, тъй като това е най-малката страна в цялата футболна история, осигурила си участие на Световно първенство. Населението на островната държава е около 330 000 човека, а предният рекорд принадлежеше на обитаваната от 1,3 млн. жители Тринидад и Тобаго.

За шампионата на планетата се класира и тимът на Сърбия след минимална, но безценна победа над Грузия с 1:0. Единственият гол в срещата на стадион "Райко Митич" отбеляза резервата Александър Прийович в 74-ата минута.

Сърбите спечелиха група D с 21 точки, а на втора позиция завърши Ирландия с 19. Уелс в отсъствието на голямата си звезда Гарет Бейл загуби от Ирландия с 0:1 и остана на трета позиция в групата със 17 т.

В група G Испания приключи квалификационната кампания с успех над Израел с 1:0 като гост, а Италия победи Албания със същия резултат на стадион "Лоро Боричи" в Шкодра. Ла Фурия предсрочно си бе осигурила победа в групата и завърши с впечатляващия актив от 28 точки от 30 възможни. Италия се нареди на втора позиция с 23 и ще участва в баражите.

Жребият за финалите на Световното първенство ще се проведе на 1 декември в Москва. Турнирът в Русия ще се проведе в периода 14 юни - 15 юли. /БГНЕС

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички